Εμβολιασμένοι: Σύσταση για δύο τεστ έπειτα από επαφή με κρούσμα

Εμβολιασμένοι: Σύσταση για δύο τεστ έπειτα από επαφή με κρούσμα

Σύσταση προς τους εμβολιασμένους για διενέργεια δύο τεστ έπειτα από επαφή με κρούσμα απηύθυνε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου

7' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύσταση προς τους εμβολιασμένους για περιορισμό κινητικότητας και διενέργεια δύο τεστ έπειτα από επαφή με κρούσμα απηύθυνε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πανδημία.

«Οι εμβολιασμένοι ή οι πρόσφατα νοσήσαντες δεν μπαίνουν σε καραντίνα αλλά πρέπει να τηρούν τα μέτρα. Σήμερα όμως θα ήταν σκόπιμο όλοι οι εμβολιασμένοι έπειτα από στενή επαφή με κρούσμα να μειώσουν την κινητικότητα και να κάνουν δύο τεστ τις επόμενες 7-10 μέρες», δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Η ίδια είπε ότι η επιτροπή κάνει ισχυρή σύσταση προς όλους για αυτοδιαγνωστικό έλεγχο πριν από όλες τις φιλικές και οικογενειακές συγκεντρώσεις και αποφυγή συγχρωτισμού, ιδίως σε κλειστούς χώρους.

37.000 ενεργά κρούσματα

Η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες παρατηρείται αυξητική τάση στο επιδημιολογικό φορτίο της χώρας. Όπως είπε, τα ενεργά κρούσματα είναι 37.000 με πτώση της μέσης ηλικίας στα 33 έτη, καθώς κατεγράφη αύξηση περιστατικών σε νεαρές ηλικίες. Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, Λακωνία, Χανιά και Ρέθυμνο παρουσιάζουν σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.

«Βρισκόμαστε σε φάση όπου η υποχρεωτικότητα και τα προστατευτικά μέτρα πρέπει να συμπληρωθούν και πολλά είναι τα αυτονόητα», είπε η κ. Παπαευαγγέλου.Όπως εξήγησε, το στέλεχος Όμικρον είναι αρκετά μεταδοτικό και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούμε ευλαβικά τα μέτρα προστασίας: εμβολιαζόμαστε, κάνουμε τεστ, φοράμε μάσκα, αποφεύγουμε το συγχρωτισμό, επιλέγουμε προσεκτικά με ποιους θα διασκεδάσουμε τις ημέρες των εορτών.

«Να δούμε τους δικούς μας αλλά παράλληλα να προσέχουμε»

Τα κρούσματα σήμερα ήταν αυξημένα και είναι σημαντικό να προσέχουμε, ανέφερε από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνας Γκάγκα. «Είναι σημαντικό να δούμε τους δικούς μας τις ημέρες των γιορτών αλλά παράλληλα να προσέχουμε», είπε η κ. Γκάγκα.

Η αναπληρώτρια υπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι το υπουργείο Υγείας παρακολουθεί τα κρούσματα και την πορεία της πανδημίας και ανάλογα θα λαμβάνονται αποφάσεις όπως τόνισε, ενώ κάνοντας μία αναφορά στη μάσκα που θα πρέπει να χρησιμοποιούμε στα σουπερμάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς είπε ότι η μάσκα τύπου ΚΝ95 εφαρμόζει καλύτερα στο πρόσωπο και γι’ αυτό θεωρείται πιο ασφαλής.

Μαγιορκίνης: Πλησιάζουμε να δούμε να σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ διαγνώσεων μετά το άλλο σε παγκόσμιο επίπεδο

Στενά παρακολουθούν οι επιστήμονες την τάση επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης που καταγράφεται τις τελευταίες τρεις ημέρες στη χώρα. Χαρακτηριστικά, σήμερα καταγράφηκαν 42% περισσότερες διαγνώσεις COVID-19 από την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο χθες καταγράφηκαν 904.000 διαγνώσεις, αριθμός που δεν έχει καταγραφεί από τις 29 Απριλίου και «πλησιάζουμε να δούμε να σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ διαγνώσεων μετά το άλλο», είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Επίσης, τα πρώτα σημεία επιδείνωσης της επιδημίας εμφανίζονται και στην Ευρώπη, καθότι από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες οι 18 έδειξαν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, και από αυτές 10 παρουσιάζουν επιδείνωση πάνω από 30%.

Πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα

Ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια μεσοσταθμικά, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, έδειξε μία βελτίωση για τέταρτη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 8% λιγότερες διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται τάση επιδείνωσης. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μείωση της τάξης του 12%. Εξακολουθεί να υπάρχει αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας, με σαφή όμως τάση αποσυμπίεσης, είπε ο καθηγητής.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένει σταθερός, με μικρή μείωση, ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid υποχώρησε κατά 11%, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων πλησιάζει στο 1.

Η πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 277 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 5,4 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 11% εντός της τελευταίας εβδομάδας και καταγράφηκαν περίπου 687.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση κατά 5% και καταγράφηκαν περίπου 6.700 θάνατοι ανά ημέρα.

Στην Ευρώπη η επιδημία δείχνει σημαντική επιδείνωση, όσον αφορά τη διασπορά του ιού. Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων παρουσιάζει αύξηση 9%, ενώ ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση κατά 8%. Καταγράφηκαν 2,7 εκατ. διαγνώσεις και 24.700 θάνατοι εντός της τελευταίας εβδομάδας.

Μετάλλαξη Όμικρον: 33 επιβεβαιωμένα και 98 ύποπτα κρούσματα στην Ελλάδα

Σε 33 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν στην Κρήτηόπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης.

Ο ίδιος -μιλώντας κατά την ενημέρωση για την πανδημια- ανέφερε ότι υπάρχουν 98 ύποπτα κρούσματα και προειδοποίησε ότι αναμένεται αύξηση του αριθμού των περιστατικών της «Όμικρον». «Σκοπός είναι να μειώσουμε τη διασπορά» πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζαούτης τα περιστατικά με Όμικρον έχουν ήπια συμπτώματα με μέση διάρκεια τρεις ημέρες. Τόνισε ότι έχουν νοσηλευθεί δύο άτομα, χωρίς να εμφανίσουν επιπλοκή της νόσου.

Πόσοι έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού τρίτης δόσης

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τις τελευταίες 10 ημέρες έχουν κλειστεί περισσότερα από 500.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης.

Δικαιούχοι αναμνηστικής δόσης είναι 5.770.000 πολίτες – ποσοστό 83% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3.150.000, εμβολιασμοί (ποσοστό 54% των δικαιούχων) και 1.200.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 20,6 των δικαιούχων, ενώ όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους καθημερινά κλείνονται ραντεβού για την αναμνηστική δόση.

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, από τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης στους άνω των 60 ετών, έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 90%, ενώ στους κάτω των 60 ετών το 63,8%.

Ειδικότερα:

 • στην ηλικιακή ομάδα 85 ετών και άνω έχει εμβολιαστεί ποσοστό 82,2%,
 • στην ηλικιακή ομάδα 80-84, έχει εμβολιαστεί το 90%,
 • στην ηλικιακή ομάδα 75-79, έχει εμβολιαστεί το 92,1%,
 • στην ηλικιακή ομάδα 70-74, έχει εμβολιαστεί το 92,3%,
 • στην ηλικιακή ομάδα 65-69 έχει εμβολιαστεί το 91%,
 • στην ηλικιακή ομάδα 60-64 έχει εμβολιαστεί το 88,4%,
 • στην ηλικιακή ομάδα 55-59 έχει εμβολιαστεί το 80,7%,
 • στην ηλικιακή ομάδα 50-54 έχει εμβολιαστεί το 76,6%,
 • στην ηλικιακή ομάδα 45-49 έχει εμβολιαστεί το 70,5%,
 • στην ηλικιακή ομάδα 40-44 έχει εμβολιαστεί το 64,7%,
 • στην ηλικιακή ομάδα 35-39 έχει εμβολιαστεί το 58,1%,
 • στην ηλικιακή ομάδα 30-34 έχει εμβολιαστεί το 51,6%,
 • στην ηλικιακή ομάδα 25-29 έχει εμβολιαστεί το 45,2%,
 • στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών έχει εμβολιαστεί το 40%.

Βάσει των στοιχείων, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 16.900.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.395.000 πολίτες, δηλαδή το 70,4% του γενικού πληθυσμού και 80,2% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών πραγματοποιείται από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στην ενημέρωση συμμετέχουν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλής Ζαούτης.

Μάσκα παντού, ακυρώνονται οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις

Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους από αύριο στις 6 το πρωί, ακύρωση δημόσιων εορταστικών εκδηλώσεων διπλή ή ενισχυμένη μάσκα στα σούπερ μάρκετ, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης. Από 3 Ιανουαρίου και μετά και νέο πλαίσιο μέτρων με έμφαση τη διασκέδαση.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης, με βάση τις εισηγήσεις τις επιτροπής, τα μέτρα θα εφαρμοσθούν σε δύο στάδια:

 • Το πρώτο τίθεται σε ισχύ από αύριο Παρασκευή 24ης Δεκεμβρίου έως και τις 2 Ιανουαρίου.
 • Το δεύτερο θα τεθεί σε ισχύ από τα ξημερώματα της 3ης Ιανουρίου 2022 και μετά, κατόπιν εισήγησης της επιστημονικής επιτροπής, που θα επαναξιολογήσει τα δεδομένα σε συνεδρίασή της την Δευτέρα 27ης Δεκεμβρίου.

Από αύριο Παρασκευή στις 6 το πρωί

 • Η μάσκα γίνεται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Το μέτρο αφορά και τους κλειστούς χώρους όπως γυμναστήρια και εστιατόρια (κατά την είσοδο και όπου αλλού είναι εφικτό).
 • Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σούπερ μάρκετ, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή η μάσκα υψηλής προστασίας (KN-95)
 • Ακυρώνονται όλες οι δημόσιες ψυχαγωγικές εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και των εορτών που είχαν προγραμματίσει η Δήμοι.
 • Οι επισκέπτες που εισέρχονται στην Ελλάδα πέραν των ήδη υφιστάμενων προβλέψεων (PCR 72 ή Rapid 24 ωρών) θα υποχρεούνται με ισχυρή σύσταση να επαναλάβουν το τεστ την 2η και την 4η ημέρα από την είσοδό τους στη χώρα.
 • Απευθύνεται ισχυρή σύσταση για self test όσο δυνατόν περισσότερο είναι δυνατόν πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Ειδικά οι νεότεροι, όπως είπε ο κ. Πλεύρης, θα πρέπει να προσέξουν τις επαφές τους με ευπαθή άτομα και ηλικιωμένους τις επόμενες μέρες από την έξοδο τους.

Από Δευτέρα 3ης Ιανουαρίου 2022

Τα μέτρα που θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου και μετά θα εστιάζουν κυρίως στη διασκέδαση -η επιτροπή εξετάζει διάφορα σενάρια για το ωράριο – τις αθλητικές εκδηλώσεις, το σκέλος της τηλεργασίας και δραστηριότητες που δεν είναι ανάγκες.

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι δεν θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα τύπου lockdown και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα επαναφοράς του SMS.

Σχολεία, εκκλησία, θέατρα, σινεμά

Επίσης τόνισε ότι τα μέτρα δεν θα αφορούν στα σχολεία τα οποία, όπως είπε, θα ανοίξουν κανονικά, αλλά μόνο την ψυχαγωγία, τη διασκέδαση και την τηλεργασία.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η μάσκα παραμένει υποχρεωτική και στην εκκλησία και στα θέατρα και τα σινεμά, ενώ εντείνονται οι έλεγχοι των μέτρων.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: 6.667 νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα – 71 θάνατοι και 655 διασωληνωμένοι

Μάσκα παντού, ακύρωση εκδηλώσεων, νέα μέτρα προ των πυλών

Μεγάλες ουρές για εμβόλιο χωρίς ραντεβού στην πλατεία Αριστοτέλους

Covid Free Wallet: Tαυτότητα και πιστοποιητικό σε ένα app στο κινητό

Μάσκες ΚΝ95: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή