Κορωνοϊός: Σπάει τα κοντέρ ο αριθμός των κρουσμάτων

Κορωνοϊός: Σπάει τα κοντέρ ο αριθμός των κρουσμάτων

Τη δυναμική του στελέχους «Ομικρον» καταδεικνύει η ραγδαία αύξηση των διαγνώσεων της COVID-19, η οποία χθες ξεπέρασε ακόμα και τις πιο ακραίες εκτιμήσεις ειδικών επιστημόνων.

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυναμική του στελέχους «Ομικρον» καταδεικνύει η ραγδαία αύξηση των διαγνώσεων της COVID-19, η οποία χθες ξεπέρασε ακόμα και τις πιο ακραίες εκτιμήσεις ειδικών επιστημόνων. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 21.657 νέα κρούσματα της νόσου, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με προχθές, γεγονός που φανερώνει την επέλαση της μετάλλαξης «Ομικρον» στη χώρα μας. Η μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση καταγράφεται στην Αττική, όπου εντοπίστηκαν 9.882 νέα περιστατικά, εκ των οποίων τα 3.226 μόνο στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών. Την ταχεία επικράτηση της «Ομικρον» στην Αττική καταδεικνύουν και οι εργαστηριακοί έλεγχοι δειγμάτων, σύμφωνα με τους οποίους το 42,1% των ελέγχων στην Αττική που έγιναν από 20/12 έως 27/12 αφορούσε άτομα που είχαν προσβληθεί από την «Ομικρον». Το αντίστοιχο ποσοστό στην περιφέρεια ήταν 7,7%.

Οι θάνατοι ασθενών με COVID-19 χθες ήταν 60, ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξήθηκε σε σχέση με προχθές από 629 σε 635 και οι νέες εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία από 289 σε 340. Η δραματική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων φέρνει πιο κοντά χρονικά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τη Δευτέρα. Σήμερα συνεδριάζει ξανά η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, ώστε να εξετάσει τα δεδομένα και το ενδεχόμενο οι περιορισμοί στους χώρους εστίασης και διασκέδασης (ωράριο, μόνο καθήμενοι πελάτες, έως έξι πελάτες ανά τραπέζι) να ισχύσουν άμεσα και πριν από την Πρωτοχρονιά. Οπως επισημαίνει στην «Κ» ο καθηγητής Παθολογίας, λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος, «η εισήγηση της Δευτέρας για τη λήψη μέτρων από τις 3 Ιανουαρίου 2022 έγινε με δεδομένο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν σχετικά χαμηλός, η πίεση στο σύστημα υγείας δεν είχε αυξηθεί και μια ενδεχόμενη εκτροπή των πολιτών από τους χώρους διασκέδασης, όπου εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι, σε συναθροίσεις σε σπίτια μπορεί να οδηγούσε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Ωστόσο, βλέπουμε ότι όλα πάνε γρηγορότερα και δεν μπορεί να αφεθεί ένα τέτοιο φαινόμενο να εξελίσσεται χωρίς μέτρα.

Κορωνοϊός: Σπάει τα κοντέρ ο αριθμός των κρουσμάτων-1

Τέλος, χθες η επιτροπή εισηγήθηκε τη μείωση του χρόνου της καραντίνας των ασυμπτωματικών ή των ατόμων με ήπια συμπτώματα, όπως πρότεινε το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), με το σκεπτικό της αποφυγής της αναστολής βασικών λειτουργιών του κράτους λόγω της απουσίας εργαζομένων.

Προς ματαίωση των σχολικών εκδρομών

Η ματαίωση των πολυήμερων εκδρομών των λυκείων λόγω της πανδημίας εξετάζεται από την κυβέρνηση. Αλλωστε το θέμα είχε εξετασθεί και το τελευταίο διάστημα, πριν από την έκρηξη των κρουσμάτων το τελευταίο διήμερο. Από την άλλη, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, από τις 13/9 έως τις 23/12, κάθε σχολική ημέρα έκλειναν κατά μέσον όρο 2,78 από περίπου 81.000 τμήματα, με μέγιστο αριθμό τα 10 τμήματα, στις 26/11. Συνολικά από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο έκλεισαν 200 τμήματα από περίπου 81.000, δηλαδή μόλις το 0,2% των τμημάτων. Κάθε τμήμα στο οποίο εντοπίστηκαν κρούσματα είχε κατά μέσον όρο 1,2 κρούσμα συνολικά. Δηλαδή, τουλάχιστον στο 80% των περιπτώσεων όπου εντοπίστηκε κρούσμα σε τμήμα, δεν υπήρξε δεύτερο κρούσμα στο ίδιο τμήμα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή