Δωρεά για την ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ – Τουρνικέ σε 4 ελληνικά πανεπιστήμια

Δωρεά για την ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ – Τουρνικέ σε 4 ελληνικά πανεπιστήμια

Με δωρεά από εταιρεία και όχι μέσω διαγωνισμού, τέσσερα κεντρικά πανεπιστήμια της χώρας θα προμηθευτούν τον εξοπλισμό τουρνικέ για τα κτίριά τους, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας.

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δωρεά από εταιρεία και όχι μέσω διαγωνισμού, τέσσερα κεντρικά πανεπιστήμια της χώρας θα προμηθευτούν τον εξοπλισμό τουρνικέ για τα κτίριά τους, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας. Μέσω της δωρεάς επισπεύδεται έως και κατά το ήμισυ ο χρόνος εγκατάστασης των εξοπλισμών τουρνικέ. Πρόκειται για τον περιστρεφόμενο μηχανισμό που τοποθετείται στην είσοδο κτιρίων και χώρων (π.χ. στις τράπεζες, στο μετρό ή σε εταιρείες) και επιτρέπει να εισέρχεται στον χώρο ένα άτομο κάθε φορά έπειτα από έλεγχο ή με την επίδειξη κάποιου εγγράφου. Στην περίπτωση των ΑΕΙ ο έλεγχος θα γίνεται ψηφιακά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, έγινε δεκτή για την αγορά εξοπλισμού τουρνικέ δωρεά από ελληνική εταιρεία με σημαντικό κοινωφελές έργο. Η δωρεά, συνολικού ύψους 752.432,76 ευρώ κατανέμεται στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (260.257 ευρώ), στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (220.418 ευρώ), στο ΑΠΘ (174.492,80 ευρώ) και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς (117.215,96 ευρώ). Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», επιδιώχθηκε η αγορά του εξοπλισμού να γίνει μέσω δωρεάς, ώστε να επιταχυνθεί ο χρόνος απόκτησής του. Και αυτό διότι, βάσει του δημόσιου λογιστικού, η προμήθεια από το κράτος εξοπλισμού κόστους πάνω από ένα ποσό (περίπου 190.000 ευρώ) απαιτεί δημόσιο ή και διεθνή διαγωνισμό. Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι στην περίπτωση του διαγωνισμού υπολογίζεται πως ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας (με τυχόν ενστάσεις κ.λπ.) είναι το οκτάμηνο, ενώ με τη δωρεά μειώνεται κατά το ήμισυ.

Για την είσοδό τους οι φοιτητές θα χρησιμοποιούν τις φοιτητικές τους ταυτότητες, οι οποίες από φέτος διατίθενται σε ψηφιακή μορφή.

Για την είσοδό τους οι φοιτητές θα χρησιμοποιούν τις φοιτητικές τους ταυτότητες, οι οποίες από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 διατίθενται σε ψηφιακή μορφή, «διά χειρός» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι ψηφιακές φοιτητικές ταυτότητες τούς δίνουν πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ μέσω αυτών οι φοιτητές θα έχουν ελευθέρας στα κτίρια στα οποία θα τοποθετηθούν τα τουρνικέ. Μάλιστα, στη συμφωνία υπάρχει πρόβλεψη για τοποθέτηση ειδικών τουρνικέ για άτομα με ειδικές ανάγκες. Καθώς μεταξύ των τεσσάρων πανεπιστημίων το ΕΚΠΑ και το ΑΠΘ έχουν μεγάλα κάμπους, εκτιμάται ότι τα τουρνικέ θα τοποθετηθούν στην είσοδο κτιρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το θέμα της δωρεάς για τα τουρνικέ είχε δρομολογηθεί από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας από τα μέσα Ιουλίου, γεγονός που υποδηλώνει την πρόθεσή της για την εφαρμογή των σχεδίων ασφαλείας των ιδρυμάτων. Βέβαια υπήρξε καθυστέρηση, η οποία από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας αποδίδεται στις αργές κινήσεις των ιδρυμάτων να προχωρήσουν στα σχέδια ασφαλείας. Από την πλευρά τους τα ιδρύματα δηλώνουν ότι περίμεναν το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της δωρεάς από την εταιρεία.

Πάντως, τα σχέδια ασφαλείας με την τοποθέτηση τουρνικέ και καμερών αποτελούν «λόγο πολέμου» για φοιτητικές παρατάξεις και κόμματα της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η εγκατάσταση των τουρνικέ να συνδυαστεί με την ολοκλήρωση των ενεργειών για την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, με έναρξη υλοποίησης όλων των παρεμβάσεων από τον επόμενο Σεπτέμβριο και την ακαδημαϊκή χρονιά 2022-2023.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή