Διαμαρτυρίες πανεπιστημίων για υποστελέχωση

Διαμαρτυρίες πανεπιστημίων για υποστελέχωση

ΕΚΠΑ και ΕΜΠ δηλώνουν ότι οι νέες θέσεις δεν καλύπτουν τις συνταξιοδοτήσεις

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες διαμαρτυρίες καταγράφονται από τα δύο εμβληματικά πανεπιστήμια της Αθήνας, το Καποδιστριακό και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για τον αριθμό νέων θέσεων πανεπιστημιακών που τους έδωσε το υπουργείο Παιδείας για το 2021. Οι ηγεσίες του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ δηλώνουν ότι οι νέες θέσεις δεν καλύπτουν τις συνταξιοδοτήσεις πανεπιστημιακών το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά στο εκπαιδευτικό έργο και να μην μπορούν να υλοποιηθούν οι στόχοι των ιδρυμάτων, τη στιγμή που τα κεντρικά ΑΕΙ επιβαρύνονται και με τις μετεγγραφές φοιτητών από περιφερειακά. Το ίδιο άλλωστε αναφέρουν όλα τα ΑΕΙ, για την πρόσφατη κατανομή των 400 θέσεων μελών διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού από το υπουργείο Παιδείας στα ΑΕΙ.

Ενδεικτικά, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών τονίζει ότι ο αριθμός των νέων θέσεων –61– που δόθηκαν στο ΕΚΠΑ καλύπτει περίπου τα 2/3 αυτών που κενώθηκαν το 2020 από αφυπηρετήσεις, παραιτήσεις ή άλλους λόγους. Παραμένουν ακάλυπτες οι υπόλοιπες θέσεις που κενώθηκαν το 2020, καθώς και όλες οι κενωθείσες το 2021. «Η Σύγκλητος αναμένει την κάλυψή τους εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022, ώστε να μη διαταραχθεί η εκπαιδευτική και ερευνητική λειτουργία του ιδρύματος και να μπορέσει το ίδρυμα να διατηρήσει το υψηλό επίπεδο λειτουργίας του και να ανταποκριθεί ικανοποιητικά στις απαιτήσεις του διεθνούς ανταγωνισμού. Είναι σημαντικό να μετατοπισθεί η αναπλήρωση των θέσεων που προβλέπεται να κενωθούν σε χρονική περίοδο που προηγείται των αφυπηρετήσεων των μελών ΔΕΠ για να μη δημιουργούνται κενά στην εκπαιδευτική λειτουργία των πανεπιστημίων. Επειδή το ΕΚΠΑ δέχεται έναν μεγάλο αριθμό φοιτητών, ο οποίος τα τελευταία χρόνια βαίνει αυξανόμενος, αντίθετα από τον αριθμό του διδακτικού και διοικητικού του προσωπικού που σταθερά μειώνεται, και επειδή αυτός ο αριθμός των φοιτητών προσαυξάνεται σημαντικά λόγω των μετεγγραφών, άλλοι στόχοι του ιδρύματος, όπως η εξωστρέφεια, η διεθνοποίηση κ.λπ., δεν είναι δυνατόν να υπηρετηθούν αποτελεσματικά με την υπάρχουσα υποστελέχωση», παρατηρεί σε ανακοίνωση για τη συνεδρίαση της Συγκλήτου ο πρύτανης του ΕΚΠΑ  Θάνος Δημόπουλος.

Τα κεντρικά ΑΕΙ ζητούν περισσότερους πανεπιστημιακούς, προτάσσοντας και την επιβάρυνση από τις μετεγγραφές φοιτητών από περιφερειακά ιδρύματα.

Από την πλευρά της, η Σύγκλητος του ΕΜΠ αναφέρει ότι «οι θέσεις ΔΕΠ που κενώθηκαν στο ιδρυμα ήταν 25 και οι θέσεις που χορηγούνται –με καθυστέρηση μεγαλύτερη από ένα χρόνο– είναι μόλις 17, δηλαδή το ποσοστό κάλυψης υστερεί κατά 32%. Η μεγάλη αυτή μείωση μελών ΔΕΠ του ΕΜΠ έρχεται να προστεθεί στη διαρκή απομείωσή τους τα τελευταία 10 χρόνια, που έχει υπερβεί κάθε όριο αντοχής. Προφανώς η μείωση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αριθμητική της σχετικής ανακοίνωσης του υπουργείου Παιδείας περί υπερκάλυψης των κενωθεισών θέσεων».

Παράλληλα, η Σύγκλητος του ιστορικού Πολυτεχνείου της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρύτανη του ΕΜΠ κ. Ανδρέα Μπουντουβή εστιάζει και στο θέμα των μετεγγραφών που δέχεται από άλλα ΑΕΙ. «Η συσσωρευόμενη μείωση των μελών ΔΕΠ των πανεπιστημίων υπονομεύει την επάρκεια και την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου και υποβαθμίζει τη διεθνή εικόνα τους, όπως αυτή αποτιμάται στις αξιολογήσεις της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης και στις διεθνείς κατατάξεις, με την ιδιαίτερα μειονεκτική αναλογία διδασκομένων προς διδάσκοντες. Eιδικά για το ΕΜΠ, η σχετική επίπτωση είναι πολύ δυσμενέστερη λόγω του υπέρογκου αριθμού των μετεγγραφών, που ακυρώνουν κάθε προγραμματισμό», λέει η ανακοίνωση και συμπληρώνει: «Το σημαντικότερο, όμως, πλήγμα είναι η μη ανανέωση του ακαδημαϊκού προσωπικού των ΑΕΙ με νέους επιστήμονες. Αυτοί θα υποστηρίξουν, από πλεονεκτική θέση, τη σύζευξη της εκπαίδευσης στο δημόσιο πανεπιστήμιο με τις ραγδαίες επιστημονικές και ιδιαίτερα τις τεχνολογικές εξελίξεις σε νέες και αναδυόμενες περιοχές. Η στρατηγική επένδυση στην πανεπιστημιακή έρευνα και την παιδεία είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή