Κορωνοϊός – Πανεπιστήμια: «Υβριδικά» μαθήματα, επαναληπτικές εξετάσεις στα ΑΕΙ

Κορωνοϊός – Πανεπιστήμια: «Υβριδικά» μαθήματα, επαναληπτικές εξετάσεις στα ΑΕΙ

Θα αφορούν τους φοιτητές που νοσούν, ώστε να μη χάσουν το εξάμηνο

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υβριδικά αναμένεται να γίνουν πολλά μαθήματα στα ΑΕΙ, παρά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τη διά ζώσης επαναλειτουργία των ιδρυμάτων από τη Δευτέρα. Βέβαια, ο σχεδιασμός θα πηγαίνει εβδομάδα εβδομάδα, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν, χωρίς να αποκλείεται βελτίωση των δεικτών τις επόμενες σχεδόν οκτώ εβδομάδες, μέσα στις οποίες θα γίνουν μαθήματα και η εξεταστική του Φεβρουαρίου.

Ως ύστατη λύση το υπουργείο Παιδείας θα δώσει τη δυνατότητα να γίνουν επαναληπτικές εξετάσεις στην περίπτωση των φοιτητών που νοσήσουν  και δεν καταφέρουν να εξετασθούν, «ώστε ουδείς να χάσει το εξάμηνο», όπως διαβεβαίωσε χθες μιλώντας στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου.

Ειδικότερα, η Σύνοδος των Πρυτάνεων θα συνεδριάσει εκτάκτως την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου, επιμένοντας στη θέση ότι οι πανεπιστημιακοί, εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων και δη στην ηλικιακή ομάδα των φοιτητών 18-24, να μπορούν να κάνουν τα μαθήματα εξ αποστάσεως. Ηδη, και έως τώρα σε πολλές περιπτώσεις μαθημάτων με μεγάλα ακροατήρια η διδασκαλία έγινε υβριδικά, αλλά το υπουργείο Παιδείας δεν επιθυμούσε αυτό να γενικευθεί.

«Θα ξεκινήσουμε διά ζώσης από Δευτέρα, αλλά εάν διαπιστώσουμε ότι οι φοιτητές δεν έρχονται, τότε σιωπηρώς οι διδάσκοντες μαζί με τους κοσμήτορες των σχολών θα εξετάσουν όλες τις δυνατές κατ’ οικονομία επιλογές, όπως η εξ αποστάσεως. Αλλωστε απομένει λίγος χρόνος μαθημάτων και δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας του εξαμήνου», παρατηρεί στην «Κ» πρύτανης ΑΕΙ της Αθήνας. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην υπόλοιπη Ευρώπη –ενδεικτικά σε Γερμανία, Ελβετία, Δανία, Γαλλία– υπάρχει οδηγία για εξ αποστάσεως διδασκαλία των μαθημάτων και διενέργεια των εξετάσεων.

«Θα ξεκινήσουμε διά ζώσης από Δευτέρα, αλλά εάν δούμε ότι οι φοιτητές δεν έρχονται, θα εξετάσουμε όλες τις δυνατές επιλογές», παρατηρεί στην «Κ» πρύτανης ΑΕΙ της Αθήνας.

Από την άλλη, παρότι τα ποσοστά εμβολιασμού φοιτητών και πανεπιστημιακών είναι υψηλά, υψηλός είναι και ο αριθμός των κρουσμάτων σε εμβολιασμένους φοιτητές. (Δεν γίνεται λόγος για έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού, οι οποίοι μετά το καλό ξεκίνημα πλέον ουσιαστικά δεν πραγματοποιούνται.) «Ισως πρέπει να εξετασθεί να αποφύγουμε τα διά ζώσης μαθήματα τώρα, ώστε να βοηθήσουμε στην αναχαίτιση του καλπασμού της πανδημίας, καθώς οι φοιτητές δεν θα συγχρωτίζονται στα αμφιθέατρα και τα  μέσα μαζικής μεταφοράς», τονίζει στην «Κ» ο πρύτανης. Η πρόταση σχετίζεται και με τις εκτιμήσεις ότι η πανδημία θα περάσει σε κάμψη έπειτα από δύο εβδομάδες.

Η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) από την πλευρά της σε χθεσινή ανακοίνωση ζήτησε «να παρασχεθεί ρητά από το υπουργείο η δυνατότητα χρήσης μεθόδων εξ αποστάσεως διδασκαλίας, όταν δικαιολογείται από τις συνθήκες που επικρατούν ή για την προστασία της υγείας ευάλωτων προσώπων».

Ευνοϊκό στοιχείο για τη διά ζώσης οργάνωση των εξετάσεων είναι πως θα αρχίσουν περί τα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου. Από το υπουργείο Παιδείας αναφέρεται ότι τότε δεν αποκλείεται να βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, και άρα να ενισχυθούν τα επιχειρήματα όσων μιλούν  για διά ζώσης εξετάσεις. Στο ίδιο πλαίσιο μάλιστα, πανεπιστημιακοί αναφέρουν στην «Κ» ότι «εάν δούμε έναρξη της κάμψης της πανδημίας, μπορούμε να μεταθέσουμε τις εξετάσεις για λίγο αργότερα, ώστε αυτές να γίνουν μόνο διά ζώσης. Τρόπος πιο αξιόπιστος, με δεδομένα τα φαινόμενα αντιγραφών που παρατηρούνται στις τηλεξετάσεις».

Πόσο μάλλον που το υπουργείο Παιδείας θα δώσει τη δυνατότητα να γίνουν επαναληπτικές εξετάσεις στην περίπτωση των φοιτητών που νοσήσουν και δεν καταφέρουν να εξεταστούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή