Νέες προτάσεις για δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών Ι.Χ.

Νέες προτάσεις για δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών Ι.Χ.

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Πρόκειται για τον οδικό χάρτη χωροθέτησης των σημείων που εκπόνησε η Περιφέρεια και έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 17 Ιανουαρίου.

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Πρόκειται για τον οδικό χάρτη χωροθέτησης των σημείων που εκπόνησε η Περιφέρεια και έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 17 Ιανουαρίου. Στόχος είναι η δημιουργία ενός αξιόπιστου δικτύου φόρτισης, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες κατοίκων και επισκεπτών. Παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα στους δήμους της περιφέρειας να καταθέσουν τις προτάσεις τους ως προς τα ενδεδειγμένα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιλαμβάνει δύο σενάρια για τον τρόπο χωροθέτησής τους. Το πρώτο προβλέπει την κατανομή των θέσεων φόρτισης με βάση την ισότιμη χωρική κατανομή και την πυκνότητα πληθυσμού. Το δεύτερο σενάριο δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις εμπορικές χρήσεις, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται περισσότερες θέσεις φόρτισης σε περιοχές όπου παρατηρείται έντονη οικονομική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, επιλέχθηκε ο συνδυασμός των δύο σεναρίων, ο οποίος κρίνεται ότι ικανοποιεί τη γεωγραφική κάλυψη της περιφέρειας, αλλά και την εξυπηρέτηση της τουριστικής και εν γένει οικονομικής δραστηριότητας.

Σε διαβούλευση το σχέδιο για τη Στερεά Ελλάδα έως τις 17 Ιανουαρίου – Παράταση για κατάθεση των σχετικών σχεδίων από τις περιφέρειες και τους δήμους.

Στο μεταξύ, παρατάθηκε έως τις 31 Μαρτίου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η καταληκτική προθεσμία υποχρεωτικής εκπόνησης για τα Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων. Σημειώνεται ότι δικαίωμα υποβολής ΣΦΗΟ έχουν, εκτός από τις περιφέρειες, μεμονωμένα οι δήμοι όλης της χώρας. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, από τις 23 Νοεμβρίου 2020, οπότε και ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής των σχεδίων, έως και τον Ιούλιο του 2021 είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα 254 δήμοι. Από αυτούς έχουν ενεργοποιήσει τη σχετική διαδικασία οι 153, ενώ έχουν ήδη υπογράψει τη σύμβαση οι 22. Τη διαδικασία διακήρυξης έχουν ολοκληρώσει οι 73, με τους 50 να βρίσκονται πλέον στην ολοκλήρωση διαδικασίας δημοσιότητας αιτήματος (κατακύρωση διαγωνισμού 8). Η δράση, που χρηματοδοτείται από το «πράσινο ταμείο» με 5,42 εκατ. ευρώ, προβλέπει την αύξηση των σημείων φόρτισης σε όλη τη χώρα με πρωταρχικό στόχο την ενίσχυση της διείσδυσης της ηλεκτροκίνησης.

Η κατάρτιση των ΣΦΗΟ αφορά χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης και κατάλληλων συσκευών που επιτρέπουν φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων (Η/Ο) κανονικής ή υψηλής ισχύος (ταχυφορτιστές) σε υφιστάμενους υπαίθριους ή στεγασμένους δημοτικούς χώρους στάθμευσης, υφιστάμενες παρόδιες θέσεις στάθμευσης, ελεύθερες και ελεγχόμενης στάθμευσης, νέους υπαίθριους – στεγασμένους χώρους στάθμευσης ή παρόδιες θέσεις στάθμευσης που χωροθετούνται με σκοπό την εγκατάσταση σημείων φόρτισης Η/Ο, τερματικούς σταθμούς και σε επιλεγμένα σημεία των δημοτικών και αστικών συγκοινωνιών και τουριστικών λεωφορείων. Πέραν αυτών, μπορούν να τοποθετηθούν φορτιστές αυτοκινήτων προσβάσιμοι σε όλους, σε όλες τις δημοτικές εγκαταστάσεις. Μεταξύ των δήμων που προχώρησαν σε εκπόνηση των ΣΦΗΟ και κατέθεσαν τις σχετικές μελέτες το περασμένο φθινόπωρο είναι οι Δήμοι Χαλκιδέων, Μαντουδίου – Λίμνης Αγίας Αννας, Χαλανδρίου, Κηφισιάς, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη. Ο Δήμος Βάρης – Βούλας έχει ήδη εγκαταστήσει 20 σημεία φόρτισης σε δέκα σταθμούς εντός της πόλης, ενώ στη Βουλιαγμένη έχει εγκατασταθεί ο πρώτος σταθμός φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα ΑμεΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή