Μόνο την πολιτική ευθύνη αποδέχθηκε η Δούρου για Μάνδρα

Μόνο την πολιτική ευθύνη αποδέχθηκε η Δούρου για Μάνδρα

Στην απολογία της ανέφερε ότι η σφοδρότητα του πλημμυρικού φαινομένου και όχι οι τυχόν παραλείψεις οδήγησαν στην τραγωδία.

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πολιτική ευθύνη, όχι όμως την ποινική, ανέλαβε για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής το 2017 η τέως περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, η οποία κατηγορείται για σειρά παραλείψεων που συντέλεσαν στην πολύνεκρη καταστροφή, απολογούμενη χθες επί ώρες στο δικαστήριο όπου εκδικάζεται για μεγάλο διάστημα η εν λόγω υπόθεση.

Η Ρένα Δούρου, στην πολύωρη απολογία της, αφού αποδέχθηκε μόνο την πολιτική ευθύνη αρνούμενη την ποινική, ισχυρίστηκε ότι η ίδια δεν είχε ευθύνη ούτε ενημερώθηκε από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για τυχόν καθυστερήσεις στα αντιπλημμυρικά έργα της περιοχής.

«Αισθάνομαι την ανάγκη», τόνισε ξεκινώντας την απολογία της, «να σας πω πως νιώθω ότι στέκομαι μπροστά σας για ευθύνες που δεν μου αναλογούν. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν σε μια τέτοια υπόθεση ευθύνες, όχι όμως σώνει και καλά να θυσιαστεί κάποιος σαν άλλη Ιφιγένεια».

Η τέως περιφερειάρχης τόνισε ότι το πλημμυρικό φαινόμενο υπήρξε σφοδρότατο και η σφοδρότητά του και όχι οι τυχόν παραλείψεις οδήγησαν στο πολύνεκρο αποτέλεσμα, ενώ όσον αφορά τις μελέτες και τα έργα στην περιοχή τόνισε ότι δεν καθυστέρησαν και σε κάθε περίπτωση δεν ήταν η αιτία της τραγικής κατάληξης της πλημμύρας.

Η κατηγορούμενη, σε μια απολογία που κράτησε πέντε και πλέον ώρες, επιχείρησε να πείσει το δικαστήριο ότι προσωπικές ευθύνες δεν αισθάνεται ότι έχει, ότι ο ρόλος του περιφερειάρχη δεν είναι, όπως είπε, «ρόλος άρχοντα» και αναλώθηκε σε λεπτομέρειες για τις αρμοδιότητες του εκάστοτε περιφερειάρχη, τις δυνατότητές του, τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών αλλά και τα έργα που ολοκληρώθηκαν επί της πενταετούς θητείας της.

«Αν πραγματικά υπάρχουν αμέλεια ή παραλείψεις άλλων, αυτοί να αναλάβουν τις ευθύνες του και εγώ την πολιτική ευθύνη για τις πράξεις τους», υπογράμμισε η κ. Δούρου.

Για τα έργα της Περιφέρειας Αττικής μίλησε εκτενώς η τέως περιφερειάρχης, παρουσιάζοντας το σύνολο του έργου της και απαντώντας σε ερωτήσεις των παραγόντων της δίκης για τις δικές της ευθύνες και τις παραλείψεις που της αποδίδει το κατηγορητήριο, χωρίς να αποστεί από την αρχική της θέση, ότι η όποια ποινική ευθύνη δεν την αγγίζει.

Κατά την πολύωρη απολογία της δεν μίλησε για την ημέρα της τραγωδίας, ούτε για τις δικές της άμεσες ενέργειες, έστω και κατόπιν εορτής, αλλά αναφέρθηκε σε απόψεις επιστημόνων, όπως ο Ευθύμιος Λέκκας, ότι η σφοδρότητα της βροχόπτωσης ήταν τέτοια που δεν μπορούσε να προβλεφθεί, ενώ πρόσθεσε ότι η ίδια μετά την τραγωδία αιτήθηκε την αναζήτηση ευθυνών με αναφορά της στον Αρειο Πάγο.

Η αποτίμηση της απολογίας της, που κινήθηκε σε πολιτικά πλαίσια και σε μια προσπάθεια να αποσυνδεθεί η ίδια από τις ποινικές ευθύνες για τις οποίες δικάζεται, θα αξιολογηθεί την ώρα της απόφασης από το δικαστήριο. Πάντως, η επιχειρηματολογία της υπήρξε εκτενής σε τεχνικά θέματα, χωρίς να αγγίξει την ουσία της δικαζόμενης υπόθεσης.

Η δίκη για την τραγωδία στη Μάνδρα ήδη βρίσκεται στο στάδιο των απολογιών των κατηγορουμένων, που εκτός από τη Ρένα Δούρου είναι αυτοδιοικητικοί παράγοντες από την Περιφέρεια και τους συναρμόδιους δήμους, στελέχη των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και άλλοι. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται το αργότερο τον προσεχή Μάρτιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή