Φως στα «σκοτεινά» πριβέ πάρτι

Φως στα «σκοτεινά» πριβέ πάρτι

Το κυνήγι γυναικών, οι απειλές, η κοκαΐνη, ο ρόλος των social media – Η εξομολόγηση της νεαρής «Μαρίας» στην «Κ»

6' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα στη νύχτα είναι ακραίο». Eτσι ξεκινάει την περιγραφή της η Μαρία*, η οποία μέχρι πρόσφατα εργαζόταν στη νυχτερινή ζωή της Θεσσαλονίκης. Για όσους δουλεύουν σε συγκεκριμένα νυχτερινά μαγαζιά της πόλης, τα περιστατικά που έγιναν γνωστά με αφορμή την υπόθεση καταγγελίας για βιασμό της 24χρονης Γεωργίας σε πολυτελές ξενοδοχείο την Πρωτοχρονιά δεν αποτέλεσαν καμία έκπληξη. Εδώ και καιρό, πλούσιοι θαμώνες των μαγαζιών οργανώνουν πριβέ πάρτι σε Airbnb (διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης), βίλες στην ανατολική Θεσσαλονίκη και ακριβές σουίτες σε πολυτελή ξενοδοχεία, με ναρκωτικά και αλκοόλ, στα οποία καλούν νέες γυναίκες οι οποίες πέφτουν πολλές φορές θύματα ενός οργανωμένου κυκλώματος εκμετάλλευσης.

«Αυτό που ισχύει γι’ αυτούς τους ανθρώπους είναι ότι οι γυναίκες είναι αντικείμενα, διακοσμητικές, είναι ένα κομμάτι κρέας, που τις προσεγγίζουν γιατί θέλουν μόνο το κορμί τους», αναφέρει η Μαρία, η οποία έχει βρεθεί σε αντίστοιχα πάρτι. Oπως επισημαίνει, δεν σταματούν αν η κοπέλα είναι ανήλικη. «Το αντίθετο! Είναι η εύκολη λεία». Ο βασικός στόχος, όμως, είναι κορίτσια στα πρώτα τους φοιτητικά χρόνια, 18-19 ετών, όταν είναι ακόμη ευάλωτα. Συχνά, κάποια εξ αυτών δεν έχουν μεγάλο εισόδημα ή προέρχονται από την επαρχία.

«Τις προσεγγίζουν ανοίγοντας σαμπάνιες. Τα περισσότερα κορίτσια, που είναι 19 ετών, ενθουσιάζονται με το κομμάτι αυτό. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι όλο αυτό είναι ένα ψεύτικο κόλπο που το κάνουν για να τις εντυπωσιάσουν. Θεωρούν ότι ο άνδρας που έχουν απέναντί τους, ο όμορφος επιχειρηματίας που τους ανοίγει σαμπάνιες, θα τις ερωτευτεί και θα ζήσουν τη ζωή που επικρατεί στο Ιnstagram». Αρκετές φορές μάλιστα, όπως περιγράφει, όταν το μαγαζί έχει VIP δωμάτια, καλούν τις κοπέλες που τους αρέσουν εκεί, τους ανοίγουν μπουκάλια και τις κερνάνε. «Βλέπεις άνδρες περιτριγυρισμένους από εμφανίσιμες γυναίκες, μόνο για να κάνουν το κομμάτι τους». Η τακτική ωστόσο δεν σταματάει μόνο στις σαμπάνιες και στα σφηνάκια. Πλέον στη νύχτα, βασίλισσα είναι η κοκαΐνη. «Μπαίνεις σε πολλά κλαμπ μέσα, και υπάρχουν στρωμένες γραμμές (κοκαΐνης) στην τουαλέτα. Και σε πιέζουν οι άλλοι να πιεις. Ακόμη και να μη σε γνωρίζει καλά ο άλλος, σου λέει: “Εχω μαζί μου, θέλω να πιεις μαζί μου”. Μου έχουν κάνει πολλές φορές την πρόσκληση να πιω μαζί τους και αρνούμαι. Είναι όμως πολύ πιεστικοί», περιγράφει η Μαρία. Εχοντας δουλέψει νυχτερινές βάρδιες, έχει δει συχνά άνδρες να τραβούν τις κοπέλες από το χέρι στις γυναικείες τουαλέτες, προσπαθώντας να τις πείσουν να κάνουν χρήση κοκαΐνης μαζί.

Στο τέλος της βραδιάς, πριν κλείσει το μαγαζί, έρχεται συχνά και η πρόσκληση για κάποιο πάρτι σε Airbnb ή βίλα. Η Μαρία θυμάται ένα χαρακτηριστικό περιστατικό, όπου ήταν στο μπαρ μια 15χρονη η οποία ήταν εμφανώς μεθυσμένη και είχαν μαζευτεί γύρω της άνδρες, που συνέχιζαν να την κερνάνε σφηνάκια. «Την προέτρεψα να σταματήσει να πίνει και να φύγει». Αυτό όμως δεν έγινε. «Η κοπέλα έφυγε μπαίνοντας σε ένα αυτοκίνητο. Ο άνδρας που τη συνόδευε της είπε ότι η παρέα του έχει κλείσει Airbnb. Αυτοί θέλουν να κάνουν το κομμάτι τους και δεν έχουν ενδοιασμό, γιατί νομίζουν ότι με τα λεφτά τους μπορούν να κάνουν τα πάντα, νιώθουν ότι δεν τους ακουμπάει κάτι», αναφέρει η Μαρία. Οπως λέει, «τέτοιες συμπεριφορές επιδεικνύουν συνήθως άνδρες του μαγαζιού που έχουν χρήματα. Συχνά είναι επιχειρηματίες, γιοι πλούσιων οικογενειών ή ακόμη και συγγενείς πολιτικών. Οσο πιο φανταχτερός και όμορφος, τόσο πιο χωμένος σε όλη αυτή τη βρωμιά», υπογραμμίζει.

Η δύναμη των ατόμων αυτών ήταν και ο λόγος που και να γινόταν κάτι ενάντια στη θέληση κάποιων κοριτσιών, αυτές φοβούνταν πολύ να το μαρτυρήσουν. Σύμφωνα με τη Μαρία, υπήρχαν περιπτώσεις που ο προϊστάμενος κοριτσιών σε νυχτερινό κέντρο τις εκβίαζε ότι δεν θα τις πλήρωνε για την εργασία τους εάν δεν ενέδιδαν στον σεξουαλικό εκβιασμό που τους είχε κάνει. Η ίδια η Μαρία έχει ακούσει μαρτυρία κοριτσιού που είχε βιώσει τον εκβιασμό αυτό, χωρίς να μιλήσει ποτέ γι’ αυτό.

«Δεν σταματούν αν η κοπέλα είναι ανήλικη. Το αντίθετο! Είναι η εύκολη λεία».

Η λεία των ανδρών που πηγαίνουν ή οργανώνουν τα πριβέ πάρτι δεν είναι μόνο θαμώνες σε συγκεκριμένα νυχτερινά μαγαζιά, αλλά ακόμη κι εντυπωσιακές κοπέλες που είναι κάπως γνωστές στα social media και κορίτσια που δουλεύουν στη νύχτα. Η Μαρία έχει βρεθεί σε τέτοια πάρτι. Η πρόσκληση συνήθως περιλαμβάνει και την προτροπή να φέρεις μία ή δυο φίλες σου μαζί. «Δεν σου λένε από την αρχή που είναι το μέρος όπου θα γίνει το πάρτι. Πρώτα συμφωνείς ότι θα πας και μετά σου στέλνουν τη διεύθυνση», αναφέρει.

Ακριβά δώρα για δέλεαρ

Η ίδια έχει τύχει να δεχθεί απίθανες προσκλήσεις. Σε μια περίπτωση, περιγράφει, το δέλεαρ ήταν ότι στο πάρτι οι «οικοδεσπότες» θα πρόσφεραν ακριβά δώρα όπως διαμαντένια κοσμήματα, αλλά και όποια άλλη αμοιβή ζητούσαν τα κορίτσια, αρκεί οι προσκεκλημένοι να έμεναν ευχαριστημένοι. Η Μαρία δεν έχει ακούσει μέχρι σήμερα καταγγελία για βιασμό σε τέτοιο πάρτι, στην ερώτηση όμως για το εάν το σεξ είναι συναινετικό στις συγκεντρώσεις αυτές, θέτει ένα προβληματισμό. «Είναι λεπτή η γραμμή σε όλο αυτό. Αλλες συναινούν γιατί έχουν πιει και δεν ξέρουν τι τους γίνεται, άλλες συναινούν γιατί θαμπώνονται από μια ψεύτικη ζωή, άλλες γιατί έχουν ανάγκη να το κάνουν εξαιτίας χρημάτων ή της εξάρτησης από κοκαΐνη», λέει, προσθέτοντας ότι γνωρίζει κορίτσια που τα κάνουν όλα αυτά για μια γραμμή κοκαΐνη. Μάλιστα, ο κύκλος αυτός μετατρέπει έπειτα αυτά τα κορίτσια στις «κυνηγούς» που θα φέρουν νέες γυναίκες. «Αυτοί τις βάζουν να καλούν άλλα κορίτσια. Βάζουν γυναίκες να το κάνουν αυτό», παραδέχεται η Μαρία. Οπως περιγράφει, είχε γνωστή που ήταν εξαρτημένη πλέον από την κοκαΐνη και την κάλεσε σε ένα αντίστοιχο πάρτι, επιμένοντας μάλιστα σε ενοχλητικό βαθμό προσπαθώντας να τη μεταπείσει, όταν η Μαρία αρνήθηκε. Υπογραμμίζει πως η επιμονή των ανθρώπων αυτών είναι χαρακτηριστική και δεν έρχεται πάντα από ανθρώπους γνωστούς. Κάποια κορίτσια τα προσεγγίζουν απευθείας μέσω Ιnstagram. Η ίδια λάμβανε για μια περίοδο σχεδόν καθημερινά μηνύματα από άνθρωπο της νύχτας που ήταν μπλεγμένος στον κύκλο αυτό και της έστελνε, χωρίς καν να τη γνωρίζει προσωπικά, συνεχώς μηνύματα, του στυλ «πού είσαι;», «πάλι δεν απάντησες» ή «πάλι διάβασε το μήνυμά μου εφόσον επέστρεψες σπίτι» στις 5 και στις 6 τα ξημερώματα.

Πολλές νύχτες, όπως τονίζει η ίδια, το παράλληλο σύμπαν της νύχτας στη Θεσσαλονίκη γίνεται φανερό με ένα scroll στα social media και κυρίως τους λογαριασμούς στο Ιnstagram. Εκεί, σε αναρτήσεις που απευθύνονται σε έναν κλειστό κύκλο ανθρώπων –διαδικτυακών φίλων των χρηστών– εμφανίζονται φωτογραφίες από σουίτες και ακριβές βίλες, αλκοόλ και στιγμιότυπα διασκέδασης. Είναι οι εικόνες που συχνά θαμπώνουν νέες γυναίκες, δίνοντάς τους την ελπίδα μιας ονειρεμένης, πολυτελούς ζωής. «Τα social media παίζουν τεράστιο ρόλο. Ολα γίνονται για ένα story, για να βγάλουν μια φωτογραφία με σαμπάνια», παρατηρεί η Μαρία.

«Είχε γυρίσει το μάτι του»

Η Μαρία λέει ότι μια γυναίκα πρέπει να είναι δυνατή και να έχει αναπτύξει συγκεκριμένες συμπεριφορές για να επιβιώσει στη νύχτα. Ωστόσο, ο κίνδυνος δεν περιορίζεται στις τουαλέτες νυχτερινών μαγαζιών και πριβέ πάρτι. Η ίδια έχει πέσει θύμα πολύ γνωστού αθλητή που ζούσε στην πόλη. Οταν τον γνώρισε, της είχε αρέσει. Πήγε σπίτι του ύστερα από πρόσκληση του ίδιου, για να καθίσουν στο διαμέρισμά του. «Δεν πήγα για κάτι άλλο. Πήγα με την προοπτική να καθίσουμε, να γνωριστούμε και να τα πούμε. Δεν πίναμε. Aρχισε να έρχεται κοντά μου. Εγώ αποφάσισα ότι δεν θέλω να γίνει κάτι παραπάνω. Εγινε πάρα πολύ επιθετικός, άρχισε να φωνάζει, ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που φοβήθηκα, και δεν φοβάμαι εύκολα. Είπα, μη μιλήσεις τώρα και κλείσε το στόμα σου, γιατί είτε μπορεί να σε σπάσει στο ξύλο, είτε μπορεί να σε βιάσει, είτε να σε σκοτώσει, είτε να σου κάνει το οτιδήποτε. Είχε γυρίσει το μάτι του. Είχα πάθει σοκ. Δεν μίλησα. Κλειδώνει την πόρτα, έγινε αυτό που έγινε γιατί το ήθελε αυτός και εγώ ήμουν φοβισμένη και δεν μίλησα, το οποίο είναι ένα είδος βιασμού. Εγινε ό,τι έγινε και για καλή μου τύχη χτυπάει το τηλέφωνο – γιατί όταν του είπα ότι θα φύγω είχε γίνει ακόμη πιο επιθετικός», περιγράφει. Στο τηλέφωνο ήταν μια διαφημιστική εταιρεία, η Μαρία όμως προσποιήθηκε ότι ήταν από τη δουλειά της και με την πρόφαση αυτή έφυγε από το σπίτι του αθλητή. «Με απειλούσε μετά. Ξεχάστηκε όλο αυτό γιατί τον έκανα block. Δεν είχα μιλήσει για πολλούς μήνες σε κανέναν. Το έθαψα και σκέφτηκα “να γιατί δεν μιλούν”. Είχα ξεχάσει». 

* Tο όνομα της γυναίκας που εξομολογήθηκε τα παραπάνω στην «Κ» είναι συμβολικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή