Προσφυγικό: Ναυάγιο με νεκρούς στη Λέσβο

Προσφυγικό: Ναυάγιο με νεκρούς στη Λέσβο

Οι σοροί τριών ανδρών και τριών γυναικών εντοπίστηκαν χθες στην Επάνω Σκάλα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έφεραν σωσίβια, παραμένει άγνωστο σε ποια βάρκα επέβαιναν και πόσοι ακόμη μπορεί να ήταν μαζί τους. Εξι σοροί εντοπίστηκαν χθες στην Επάνω Σκάλα, στη Μυτιλήνη. Οι τέσσερις στα βότσαλα και οι δύο μέσα στο νερό. Μέχρι τις 8 το πρωί, πληρώματα του ΕΚΑΒ είχαν περισυλλέξει και την τελευταία. Δεν υπήρχε κάποιο άλλο σημάδι ναυαγίου δίπλα τους, συντρίμμια κάποιου σκάφους δεν είχαν ξεβραστεί στην ακτή, ούτε φαίνεται να είχε γίνει μέσα στη νύχτα κάποια κλήση στον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, σύμφωνα με την ενημέρωση του Λιμενικού.

Με ένα ελικόπτερο και πλωτά μέσα, διασώστες χτένιζαν χθες επί ώρες τη θαλάσσια περιοχή, αναζητώντας και άλλους πνιγμένους ή επιζήσαντες, χωρίς αποτέλεσμα. Οι έξι θανόντες, τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες, φέρονται σύμφωνα με το Λιμενικό να ήταν αφρικανικής καταγωγής. Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Μυτιλήνης για νεκροψία που θα πραγματοποιήσει ο ιατροδικαστής του νησιού. Προστίθενται και αυτοί στη μακρά λίστα των νεκρών του Αιγαίου, έπειτα από τα διαδοχικά ναυάγια που είχαν προηγηθεί στα τέλη του 2021.

Ηταν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα όταν υπερφορτωμένα σκαριά με μετανάστες, μία τουριστική θαλαμηγός και ένα καταμαράν βυθίστηκαν από εισροή υδάτων και μετατόπιση φορτίου στις ελληνικές θάλασσες. Οι θανόντες από τα ναυάγια στην Πάρο και στη Φολέγανδρο, που είχαν ανασυρθεί άμεσα από το νερό κατά τις πρώτες ώρες των συμβάντων, έφταναν τουλάχιστον τους 19 και οι διασωθέντες τους 79.

Οι θανόντες, οι οποίοι φέρονται σύμφωνα με το Λιμενικό να ήταν αφρικανικής καταγωγής, δεν έφεραν σωσίβια – Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών του Αιγαίου.

Οι αγνοούμενοι από τη βύθιση του σκάφους στη Φολέγανδρο μπορεί να έφταναν έως και τους 44, σύμφωνα με μαρτυρίες που είχαν συλλέξει από διασωθέντες οι ελληνικές αρχές.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες η θάλασσα ξέβραζε σορούς στην Τήνο και στη Φολέγανδρο, στην Πάρο, στη Νάξο και στη Σίφνο. Εκείνες οι σοροί είχαν μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά για νεκροτομή. Αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών ανέλαβαν τη φωτογράφιση και τη δακτυλοσκόπηση, ενώ από όλες λήφθηκε δείγμα DNA που στάλθηκε στα εργαστήρια της ΔΕΕ για μελλοντική ταυτοποίηση. Στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στην Αθήνα είχαν φτάσει τουλάχιστον 23 αιτήματα από συγγενείς και φίλους οι οποίοι αναζητούσαν θανόντες και διασωθέντες εκείνων των διαδοχικών ναυαγίων στα τέλη Δεκεμβρίου. Παράλληλα είχαν γίνει επαφές με τις αρχές Συρίας, Αιγύπτου, Παλαιστίνης και Αφγανιστάν για την απόδοση των ταυτοποιημένων σορών.

Οι πρόσφατες ανευρέσεις στη Λέσβο θυμίζουν ένα παρόμοιο ναυάγιο τον Δεκέμβριο του 2015. Και τότε έφταναν μαζικά στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά νεκροί μετανάστες από το Αιγαίο. Μέσα σε δέκα ημέρες είχαν ανασυρθεί ισάριθμα πτώματα από τη θαλάσσια περιοχή των Φούρνων. Τότε, όπως και τώρα, δεν είχαν βρεθεί συντρίμμια ναυαγίου στη θάλασσα ή στη στεριά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή