Καμπανάκι ΚΕΔΕ για «βραχυκύκλωμα» στους δήμους

Καμπανάκι ΚΕΔΕ για «βραχυκύκλωμα» στους δήμους

Τη στήριξη του ΥΠΕΣ ζητεί ο πρόεδρος της Ενωσης κ. Παπαστεργίου – «Θα αρχίσουν να σκάνε λογαριασμοί ρεύματος και διακοπές σε βασικές υποδομές», προειδοποιεί.

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση την οποία βιώνουν οι δήμοι της χώρας μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία περιέγραψε ο Δημήτρης Παπαστεργίου, πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), μιλώντας χθες στο έκτακτο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε με κυρίαρχο θέμα την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Στο συνέδριο παρευρέθηκε και μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας υποσχόμενος περισσότερα… σε λίγο.

«Τα δεδομένα άλλαξαν και πλέον οι ανάγκες μας είναι ακόμη πιο πιεστικές. Πλέον δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλο χρόνο», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, προσθέτοντας ότι το κόστος της ενέργειας για τους δήμους έχει εκτιναχθεί στο 1 δισ. ευρώ, δηλαδή τρεις φορές περισσότερο από το κόστος που είχε προϋπολογιστεί. Ο κ. Παπαστεργίου ζήτησε την άμεση στήριξη των δήμων από το ΥΠΕΣ, υπογραμμίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να σκάνε λογαριασμοί ρεύματος και διακοπές σε βασικές υποδομές».

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους για το μέγεθος του προβλήματος. «Το άνοιγμα λογαριασμών ρεύματος και θέρμανσης προκαλεί πολλαπλά εγκεφαλικά στους συναδέλφους. Αρδεύσεις, κολυμβητήρια, καύσιμα, σχολικά κτίρια, οδοφωτισμός ανεβάζουν τα κόστη στα ύψη. Η kWh, από 6,3 λεπτά, έφτασε την προηγούμενη εβδομάδα μέχρι και τα 55, για να μας κάνει τη χάρη να πέσει περίπου στα 25 αυτές τις ημέρες. Μιλάμε για τετραπλάσιο κόστος. Οι δήμοι δίνουν τον χρόνο 360 εκατ. ευρώ σε ρεύμα, καύσιμα και θέρμανση. Ο πολλαπλασιασμός του ποσού αυτού επί 4, αν όλη η χρονιά πάει έτσι και δεν αποκλιμακωθούν οι τιμές, δείχνει αμέσως το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος. Μιλάμε για κόστος 1 δισ. ευρώ!» ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου. Χαρακτήρισε θετικό αλλά όχι αρκετό βήμα στήριξης προς τους δήμους την καταβολή από πλευράς ΥΠΕΣ μιας δόσης ΚΑΠ σε δύο δόσεις καθώς και μισής δόσης σχολικής ΚΑΠ. «Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο. Με τα χρήματα αυτά οριακά θα κλείσουμε κενά το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα», τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε πριν από το Πάσχα να συγκληθεί ξανά η επιτροπή ΥΠΕΣ και Οικονομικών προκειμένου να επανεξεταστούν όλα τα νέα δεδομένα «και να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε άμεσα ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης των δήμων. Πάντως, η χρονιά δεν σώζεται μόνο με 2-3 έξτρα δόσεις ΚΑΠ. Πρέπει να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στήριξης», επισήμανε.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έθεσε επίσης σειρά άλλων προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει η αυτοδιοίκηση χωρίς πόρους, προσωπικό αλλά και επαρκείς νομοθετικές προβλέψεις. Για τα άλλα θέματα «συνεχίζουμε να τρώμε ξύλο. Οχι από τους πολίτες, από το ίδιο το κράτος», είπε, περιγράφοντας τις δυσκολίες: το θέμα των ναυαγοσωστών, για το οποίο παραμονές έναρξης τουριστικής περιόδου δεν έχει γίνει καμία ενέργεια, τα χρήματα για τις υποδομές που αφορούν τα αδέσποτα ζώα και βέβαια την… πολιτική προστασία. «Η πολιτική προστασία ήταν μια λέξη άγνωστη στη χώρα, χωρίς χρήματα, προσωπικό και εξοπλισμό. Και τώρα ξαφνικά καλούμαστε να αποχιονίσουμε, να καθαρίσουμε χωράφια και άλση. Πώς και με τι;» κατέληξε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT