Δίκη για Ζακ Κωστόπουλο: Την ενοχή κοσμηματοπώλη, μεσίτη ζητεί ο εισαγγελέας

Δίκη για Ζακ Κωστόπουλο: Την ενοχή κοσμηματοπώλη, μεσίτη ζητεί ο εισαγγελέας

Δεν πρότεινε αναβάθμιση της κατηγορίας εις βάρος των δύο κατηγορουμένων για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από μακρά ακροαματική διαδικασία η δίκη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου εισήλθε στην τελική ευθεία, με τον εισαγγελέα να προτείνει χθες για την ενοχή ή μη των κατηγορουμένων, αξιολογώντας το σύνολο των δεδομένων της δίκης αλλά και της δικογραφίας.

Ο εισαγγελέας Σωτήρης Μπουγιούκος πρότεινε να κριθούν ένοχοι ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου στο κέντρο της Αθήνας, όπου βρέθηκε για άγνωστο λόγο ο Ζακ Κωστόπουλος, αλλά και ο μεσίτης, με τον οποίο επιτέθηκαν όταν τον είδαν μέσα στο κατάστημα.

Τα χτυπήματά τους, κατά τον εισαγγελέα, υπήρξαν σφοδρά και η «διάθεσή τους τιμωρητική», καθώς ο κ. Μπουγιούκος συνέδεσε τη σφοδρότητα της επίθεσης, που δέχθηκε το θύμα, με την επέλευση του θανάτου του.

Ωστόσο, δεν πρότεινε την αναβάθμιση της κατηγορίας εις βάρος των δύο κατηγορουμένων, με το σκεπτικό ότι δεν είχαν πρόθεση να σκοτώσουν το θύμα, αλλά οι ενέργειές τους χαρακτηρίστηκαν, όπως είπε, από «απερισκεψία». Οι δύο κατηγορούμενοι, κατά τον εισαγγελέα, πρέπει να κηρυχθούν ένοχοι με την κατηγορία που δικάστηκαν, δηλαδή τη θανατηφόρο σωματική βλάβη, αδίκημα που είναι κακούργημα, όμως δεν επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Δεν πρότεινε αναβάθμιση της κατηγορίας εις βάρος των δύο κατηγορουμένων για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Αντιθέτως, ο εισαγγελικός λειτουργός υπήρξε απαλλακτικός στην πρότασή του για τους τέσσερις αστυνομικούς που κάθισαν στο εδώλιο για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέλαβαν το θύμα, την ώρα που είχε βγει αιμόφυρτο από το κοσμηματοπωλείο.

Ο εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή και των τεσσάρων αστυνομικών, με το σκεπτικό ότι κατά τη σύλληψη του θύματος δεν υπερέβησαν τα όρια της άσκησης των καθηκόντων τους και οι ενέργειές τους ήταν μέσα σε αυτά τα όρια. Η δίκη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, γνωστού ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ενώ κατά τη διάρκεια της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας, εκτός από τους γονείς του άτυχου νεαρού που έχασε τη ζωή του, παρούσα ήταν στο δικαστήριο και η μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, Μάγδα, σε ένδειξη συμπαράστασης.

Πάντως, η εισαγγελική πρόταση που κινήθηκε στο πεδίο της κατηγορίας, έτσι όπως είχε εισαχθεί στη δίκη για τους δύο κατηγορουμένους, τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη, προκάλεσε την αντίδραση της υπεράσπισης από την πλευρά του θύματος, που με δηλώσεις υπεραμύνθηκε της ανάγκης για αναβάθμιση της κατηγορίας επί το βαρύτερον. Επικριτικός για την απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα για τους τέσσερις αστυνομικούς ήταν στις δηλώσεις και ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου, σημειώνοντας: «Περίμενα από τον εισαγγελέα να είναι πιο αυστηρός για τους αστυνομικούς. Δεν έλεγξαν τα κινητά τηλέφωνα των κατηγορουμένων. Υπήρχε καθαρά δόλος. Υπάρχει βιντεοληπτικό υλικό που τον κλωτσοπατάνε. Δεν θα πιστεύουμε ούτε αυτό που βλέπουμε;».

Η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των δικηγόρων και μετά τις γιορτές του Πάσχα αναμένεται η απόφαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή