Μειωμένες οι ροές Ουκρανών προσφύγων

Μειωμένες οι ροές Ουκρανών προσφύγων

Τα σπίτια συγγενών και φίλων, αλλά και τις δομές που προσφέρουν παιδική προστασία, προτιμούν οι εκτοπισμένοι από την Ουκρανία που φτάνουν στην Ελλάδα και όχι τους ξενώνες σε Σιντική και Ελευσίνα που διαθέτει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σπίτια συγγενών και φίλων, αλλά και τις δομές που προσφέρουν παιδική προστασία, προτιμούν οι εκτοπισμένοι από την Ουκρανία που φτάνουν στην Ελλάδα και όχι τους ξενώνες σε Σιντική και Ελευσίνα που διαθέτει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Από τις 23 Φεβρουαρίου έως και τις 27 Απριλίου έχουν εισέλθει στην Ελλάδα 23.058 εκτοπισμένοι από την Ουκρανία, ωστόσο είναι πολύ πιθανό αρκετοί από αυτούς να έχουν ήδη μεταβεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το 1/3 αυτών και συγκεκριμένα 6.373 άτομα είναι ανήλικοι, ενώ οι περισσότεροι αφιχθέντες είναι γυναίκες με ανήλικα παιδιά.

Οπως σημειώνεται από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, οι αφίξεις βαίνουν μειούμενες τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τη 2η εβδομάδα του Μαρτίου (από 7/3/22 έως και 12/3/22) έφθασαν στη χώρα 4.655 Ουκρανοί πολίτες ενώ την τελευταία εβδομάδα 500. Στις κρατικές δομές φιλοξενίας που έχουν οργανωθεί από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στις Σέρρες και στην Ελευσίνα διαμένουν μόνο 285 άτομα.

Στις κρατικές δομές φιλοξενίας σε Σέρρες και Ελευσίνα διαμένουν μόνο 285 άτομα.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, 12.817 πολίτες Ουκρανίας έως τις 27 Απριλίου είχαν καταθέσει ηλεκτρονικά αίτηση για την απόκτηση της άδειας προσωρινής προστασίας, διάρκειας ενός έτους (τουλάχιστον), ειδικής άδειας παραμονής που έχει προβλεφθεί από το υπουργείο για τους Ουκρανούς που βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα λόγω του πολέμου. Μάλιστα, ήδη 8.143 άδειες έχουν εκδοθεί, από τις οποίες οι 5.775 αφορούν γυναίκες και οι 2.368 άντρες.

Στη συντριπτική πλειονότητά τους οι χιλιάδες άνθρωποι από την Ουκρανία που βρίσκονται το τελευταίο δίμηνο στην Ελλάδα διαμένουν σε μικρές δομές που δημιουργήθηκαν μέσω των δικτύων που προϋπήρχαν από τις κοινότητες των Ουκρανών που εργάζονται στη χώρα. Η «Κιβωτός» στις εγκαταστάσεις της σε Αθήνα, Βόλο και Χίο φιλοξενεί μητέρες με τα παιδιά τους, ενώ πλέον στεγάζει και το ουκρανικό σχολείο που λειτουργεί ο Πολιτιστικός Ομιλος Τρεμπίνα. «Ηταν μια λύση ώστε το σχολείο ειδικά για τα παιδιά του δημοτικού να μπορεί να λειτουργήσει καθημερινά», λέει η κ. Αλα Λόμπατς, πρόεδρος της Τρεμπίνα. Γυναίκες από την Ουκρανία με τα παιδιά τους φιλοξενούνται επίσης από το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή