Δημόσιοι υπάλληλοι: Προσωπική διαφορά και καταβολή μπόνους

Δημόσιοι υπάλληλοι: Προσωπική διαφορά και καταβολή μπόνους

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τους δημοσίους υπαλλήλους

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναστολή μείωσης της προσωπικής διαφοράς κατά τη μισθολογική εξέλιξη του υπαλλήλου έως τουλάχιστον το 2024 και την καταβολή μπόνους στους δικαστικούς υπαλλήλους συνολικού ύψους 11 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εργαστούν για την επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, προβλέπει μεταξύ άλλων νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που τέθηκε από χθες σε διαβούλευση. Η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης θα διαρκέσει έως την Τρίτη 24 Μαΐου, στις 21.30. Το νομοσχέδιο αφορά την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και προβλέπει επίσης την καταβολή μπόνους κυρίως στους υπαλλήλους που θα εργαστούν για το Σχέδιο Ανάκαμψης σχετικά με την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Οσον αφορά την αναστολή μείωσης της προσωπικής διαφοράς, πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι πρόκειται για μια ρύθμιση που αφορά έως 2.000 υπαλλήλους (που στην αρχή της οικονομικής κρίσης είχαν υψηλές αποδοχές), οι οποίοι, εξαιτίας της συγκεκριμένης ρύθμισης στο πρώτο μνημόνιο, βλέπουν ακόμα και σήμερα τον μισθό τους να μειώνεται παρότι ανεβαίνουν διοικητική βαθμίδα.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Το νομοσχέδιο έχει στόχο να αναμορφώσει πλήρως το σύστημα αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης καθορίζοντας συγκεκριμένους στόχους, η επίτευξη των οποίων ανατίθεται στον προϊστάμενο της εκάστοτε οργανικής μονάδας. Ο προϊστάμενος, του οποίου ο ρόλος μέσω του νομοσχεδίου αναβαθμίζεται, αξιολογείται τόσο για τις δικές του δεξιότητες όσο και για την επίτευξη των στόχων της ομάδας του. Οσον αφορά τους υπαλλήλους, εφόσον η αξιολόγησή τους είναι χαμηλή, θα εντάσσονται υποχρεωτικά σε προγράμματα επιμόρφωσης προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις της θέσης εργασίας τους.

Το σύστημα της καταβολή μπόνους δεν αφορά όλους τους υπαλλήλους, αλλά θα δίδεται προκειμένου να επιτευχθούν βασικές κυβερνητικές πολιτικές και δημοσιονομικοί στόχοι. «Το “κλειδί” για να πετύχει το σύστημα του μπόνους –το οποίο ισχύει στη δημόσια διοίκηση πολλών ευρωπαϊκών χωρών– στις υπηρεσίες είναι να μην αφορά όλους, αλλά αυτούς που έχουν τον κρισιμότερο ρόλο στην επίτευξη των στόχων», τονίζει στην «Κ» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Αξίζει να σημειωθεί φυσικά ότι η θεσμοθέτηση του μπόνους στον δημόσιο τομέα από το ΥΠΕΣ έχει γίνει σε συνεννόηση και συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο άλλωστε θα διαθέσει και τα σχετικά κονδύλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή