Ρούγια Ιγκνάτοβα: Στα ραντάρ της Interpol η «βασίλισσα» του OneCoin

Ρούγια Ιγκνάτοβα: Στα ραντάρ της Interpol η «βασίλισσα» του OneCoin

Τα ίχνη της χάθηκαν στις 25 Οκτωβρίου 2017, όταν επιβιβάστηκε σε πτήση της Ryanair στη Σόφια με προορισμό την Αθήνα.

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ίχνη της χάθηκαν στις 25 Οκτωβρίου 2017, όταν επιβιβάστηκε σε πτήση της Ryanair στη Σόφια με προορισμό την Αθήνα. Ο πράκτορας του FBI που την αναζήτησε θεώρησε ασυνήθιστη αυτή την επιλογή ταξιδιού. Αλλωστε, η Ρούγια Ιγκνάτοβα συνήθιζε να πετάει με ιδιωτικά τζετ. Κατά μία εκδοχή, στο αεροδρόμιο την περίμεναν άντρες που μιλούσαν ρωσικά. Είναι αρκετοί αυτοί που αναρωτιούνται μέχρι και σήμερα για την τύχη της, χιλιάδες εξαπατημένοι πολίτες, ανάμεσά τους και Ελληνες, οι οποίοι επένδυσαν στο υποτιθέμενο ψηφιακό της νόμισμα. Χρειάστηκε να περάσουν τεσσεράμισι χρόνια από την εξαφάνισή της, ώσπου να μπει αυτή την εβδομάδα στη λίστα των πιο καταζητούμενων της Europol και να εκδοθεί ερυθρά αγγελία εις βάρος της από την Interpol.

Η 41χρονη Ιγκνάτοβα, γνωστή και ως «βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων», κατηγορείται από τις γερμανικές αρχές για απάτη και ξέπλυμα χρήματος και προσφέρεται αμοιβή 5.000 ευρώ σε όποιον δώσει κρίσιμες πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό και στη σύλληψή της. Η Ιγκνάτοβα γεννήθηκε στη Βουλγαρία και στα παιδικά της χρόνια μετανάστευσε οικογενειακώς στη Γερμανία. Είναι κάτοχος διδακτορικού στη Νομική. Το 2014 δημιούργησε το OneCoin, υποστηρίζοντας ότι θα γινόταν το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο και θα κατατρόπωνε το bitcoin.

Η απάτη του OneCoin

Το OneCoin διαδόθηκε διεθνώς και κέρδισε την εμπιστοσύνη χιλιάδων επενδυτών, μέσω της πρακτικής του πολυεπίπεδου μάρκετινγκ συστάσεων, γνωστού και ως δικτυακού μάρκετινγκ. Ανθρωποι που πίστεψαν το αφήγημα της Ιγκνάτοβα για σίγουρο κέρδος έπεισαν συγγενείς τους να επενδύσουν τις αποταμιεύσεις μιας ζωής, να πάρουν δάνεια ή να πουλήσουν ακίνητα, ώστε να γίνουν μέλη αυτής της παγκόσμιας κοινότητας.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, όμως, η Ιγκνάτοβα φέρεται να προωθούσε ένα ψεύτικο κρυπτονόμισμα. Το OneCoin, όπως σημειώνεται σε αμερικανικά δικαστικά έγγραφα, δεν διαθέτει τεχνολογία blockchain, δηλαδή δεν εξορύσσεται αξιοποιώντας υπολογιστική ισχύ και η ισοτιμία του διαμορφώνεται εσωτερικά, καθιστώντας το χειραγωγήσιμο από τους δημιουργούς του. Κατηγορίες τις οποίες είχε αρνηθεί η βουλγαρική εταιρεία που βρισκόταν πίσω από το υποτιθέμενο κρυπτονόμισμα.

Οι Ελληνες επενδυτές

Από το 2014 μέχρι και το 2016 η εταιρεία OneCoin είχε κέρδη 2,2 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με αμερικανικά δικαστικά έγγραφα. Η πλειονότητα των επενδυτών, το 60%, βρισκόταν στην Κίνα. Σύμφωνα με στοιχεία που είχαν τεθεί στη διάθεση της «Κ», στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2016 είχαν επενδυθεί στο OneCoin 211.970 ευρώ. Το συνολικό ποσό ενδέχεται να είναι μεγαλύτερο. Η προώθησή του συνεχίστηκε στη χώρα μας. Τον Αύγουστο του 2016, μια αφίσα με σύνθημα «Πάρτε μέρος στην οικονομική επανάσταση!», καλούσε σε σχετική εκδήλωση στο ξενοδοχείο President της Αθήνας.

Το 2019 είχε μιλήσει στην «Κ» ένας Ελληνας μετά την αποχώρησή του λόγω βασικών διαφωνιών από το δίκτυο προώθησης. Ανέφερε ότι είχε γνωρίσει την Ιγκνάτοβα στη Σόφια τρία χρόνια νωρίτερα, σε μια κλειστή συνάντηση 50 ανεξάρτητων συνεργατών. «Μου έδωσε την εντύπωση ενός ευφυούς επιχειρηματία και με έπεισε για το όραμά της. Καταλαβαίνω πως έκανα λάθος», είχε δηλώσει.

Στις ΗΠΑ, ένας Αμερικανός δικηγόρος, πρώην συνεργάτης της Ιγκνάτοβα, κρίθηκε ένοχος για ξέπλυμα εκατομμυρίων δολαρίων. Για παρόμοιες κατηγορίες είχε συλληφθεί και ο αδελφός της καταζητούμενης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή