Πανεπιστήμια: Μείωση του αριθμού εισακτέων

Πανεπιστήμια: Μείωση του αριθμού εισακτέων

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κατά 2.180 – Πολλές οι κενές θέσεις λόγω της ΕΒΕ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης

Το υπουργείο Παιδείας καταργεί θέσεις εισακτέων στα πανεπιστήμια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Το γεγονός αυτό πλήττει τους υποψηφίους των αστικών κέντρων, καθώς η συνολική μείωση των θέσεων για τα ΑΕΙ της χώρας είναι πλασματική. Το υπουργείο κόβει μεν θέσεις σε περιφερειακά ΑΕΙ, οι οποίες ωστόσο, λόγω της θεσμοθέτησης από το 2021 της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ), έμειναν κενές ελλείψει υποψηφίων που περνούν την ΕΒΕ. Την ίδια στιγμή, η αναδιάταξη του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έμεινε για φέτος στα χαρτιά. Παρά τις διακηρύξεις της, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δεν προχώρησε παρά μόνο σε καταργήσεις δύο τμημάτων.

Ειδικότερα, σε μείωση κατά 11,6% των θέσεων στα πανεπιστήμια, στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες (ΑΕΑ) προχώρησε φέτος το υπουργείο Παιδείας. Για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 διατίθενται 68.394 θέσεις. Σε αυτές τις θέσεις θα προστεθούν και εκείνες στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος. Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι ο αριθμός των υποψηφίων που εισήχθησαν το 2021 σε ΑΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και ΑΕΑ ανερχόταν σε 60.070.

Πανεπιστήμια: Μείωση του αριθμού εισακτέων-1

Καταργήθηκαν δύο τμήματα στην Κοζάνη και στο Αγρίνιο.

Από την επεξεργασία των στοιχείων της «Κ» σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό αναλυτή Στράτο Στρατηγάκη προκύπτει ότι ο αριθμός των θέσεων που δίνονται στις περιζήτητες σχολές των κεντρικών ΑΕΙ παραμένει ο ίδιος. Ενδεικτικά, η Ιατρική, η Νομική και το Μαθηματικό του Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν 165, 400 και 200 θέσεις αντιστοίχως, χωρίς αλλαγές σε σύγκριση με το 2021. Ομως, το πρόβλημα είναι ότι στα ΑΕΙ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης υπάρχει μείωση του αριθμού των εισακτέων κατά 1.385 και 795 θέσεις, αντιστοίχως. «Η οικονομική κρίση που βιώνουμε θα δημιουργήσει προβλήματα στις οικογένειες που θα χρειαστεί να συντηρήσουν περισσότερα σπίτια στην περιφέρεια. Βέβαια ήταν πάγια απαίτηση των πανεπιστημίων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης η μείωση του αριθμού των εισακτέων», ανέφερε ο κ. Στρατηγάκης.

Αντιστρόφως, καταργήθηκαν πλασματικές θέσεις. Για παράδειγμα, το τμήμα Μαθηματικών Σάμου είχε πέρυσι 309 θέσεις, 262 το 2020 και φέτος 150. Ωστόσο, το τμήμα είχε 6 επιτυχόντες από την κατηγορία του 90% του Γενικού Λυκείου, άρα σίγουρα αρκούν οι 150 θέσεις για να καλύψουν τη ζήτηση. Οι 309 θέσεις που έδωσε η κ. Κεραμέως το 2021 ήταν προφανές ότι θα μείνουν κενές.

Τέλος, η αναδιάταξη του πανεπιστημιακού χάρτη περιορίστηκε σε δύο τμήματα: Πρόκειται για το Τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης στην Κοζάνη, που υπάρχει εισήγηση του Παν. Δυτικής Μακεδονίας για τη συγχώνευσή του με άλλο τμήμα. Το Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Αγρίνιο δεν θα δεχθεί ούτε αυτό εισακτέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT