ΕΚΠΑ: Εξωστρέφεια και συνεργασίες

ΕΚΠΑ: Εξωστρέφεια και συνεργασίες

Κοινά προγράμματα, αύξηση κοινών διδακτορικών τίτλων, ενίσχυση της κινητικότητας μεταξύ των στόχων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Πολιτών.

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οργάνωση κοινών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων, αύξηση των κοινών ευρωπαϊκών διδακτορικών τίτλων, ενίσχυση της κινητικότητας φοιτητών και πανεπιστημιακών, καθώς και μεγαλύτερη διασύνδεση με τους κοινωνικούς εταίρους. Αυτοί είναι, μεταξύ άλλων, κάποιοι από τους άξονες δράσης για τα επόμενα χρόνια του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Πολιτών CIVIS. Η πρωτοβουλία των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων είναι ένα έργο που σχεδίασε και χρηματοδοτεί κυρίως η Ευρωπαϊκή Ενωση, με στόχο την ενίσχυση των στρατηγικών συνεργασιών των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και την αύξηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ανώτατης εκπαίδευσης.

Τριήμερη σύνοδος

Οι πρυτάνεις των 10 πανεπιστημίων του CIVIS ολοκλήρωσαν χθες την τριήμερη σύνοδό τους υπό την προεδρία του ΕΚΠΑ στην Αθήνα, στο πλαίσιο της διοργάνωσης των Global Civis Days. Στην κοινοπραξία CIVIS μαζί με το ΕΚΠΑ μετέχουν τα Aix-Marseille Université (Γαλλία), Universitatea din Bucuresti (Ρουμανία), Université Libre de Bruxelles (Βέλγιο), Universidad Autonoma de Madrid (Ισπανία), Sapienza Università di Roma (Ιταλία), Stockholm University (Σουηδία), Eberhard Karls Universität Tübingen (Γερμανία) και το Paris Lodron University of Salzburg (Αυστρία). Το CIVIS σήμερα συγκεντρώνει μια κοινότητα με περισσότερους από 470.000 φοιτητές και 68.000 μέλη διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων 35.000 ακαδημαϊκών και ερευνητών. «Η γεωγραφική διασπορά ενεργοποιεί συνεργασίες σε ευρύτερες περιφέρεις της Ευρώπης, υπερβαίνοντας παλαιά δίπολα Βορράς – Νότος και Ανατολή – Δύση. H εξωστρέφεια και ο διεθνής προσανατολισμός του πανεπιστημίου αποτελεί σημαντικό στρατηγικό στόχο για τις πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ», δήλωσε στην «Κ» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος.

Πέντε κόμβοι

«Η συμμαχία του CIVIS επενδύει στη διακρατική συνεργασία για να εκπαιδεύσει μια νέα γενιά Ευρωπαίων πολιτών αντιμετωπίζοντας βασικές σύγχρονες προκλήσεις, που αντικατοπτρίζονται στους πέντε διεπιστημονικούς κόμβους του CIVIS: (1) Κλίμα, περιβάλλον και ενέργεια, (2) κοινωνία, πολιτισμός και πολιτιστική κληρονομιά, (3) υγεία, (4) πόλεις, δημόσιος χώρος και κινητικότητα, (5) ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός. Επίσης, η λειτουργία της “ψηφιακής πανεπιστημιούπολης” του CIVIS (Digital Campus) θα επιτρέψει την ενσωμάτωση όλων των υπηρεσιών που παρέχουν όλα τα συνεργαζόμενα ΑΕΙ στις κοινότητές τους», επισημαίνει το ΕΚΠΑ.

Ψήφισμα για Ουκρανία

Τέλος, ιδιαίτερη αξία έχει η δημόσια διακήρυξη του CIVIS για την εισβολή στην Ουκρανία. «Οι σωρευτικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, οι καταστροφές και οι ευρύτερες αρνητικές και αποσταθεροποιητικές συνέπειες της ένοπλης σύγκρουσης για την ευρωπαϊκή ήπειρο και σε παγκόσμιο επίπεδο επηρεάζουν τη ζωή εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων και απαιτούν τη συνεπή, ενεργό διπλωματική δράση των χωρών μας και των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. σε συντονισμένη προσπάθεια, ώστε να δοθεί τέλος στην εισβολή, πριν προκληθεί περαιτέρω βλάβη στον λαό της Ουκρανίας, στην παγκόσμια ειρήνη και στην οικονομική ανάκαμψη. Αποτελεί καθήκον μας, ως ενεργών πολιτών, να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη υπό τις τρέχουσες συνθήκες, κάτι για το οποίο η Ενωση Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων CIVIS προωθεί σειρά πρωτοβουλιών. Τα διδάγματα της Ιστορίας υποδεικνύουν να μη στεκόμαστε παθητικοί ενώπιον του πολέμου που μαίνεται στο άμεσο περιβάλλον μας, οι δυσμενείς συνέπειες του οποίου στις ζωές των ανθρώπων, στην εφοδιαστική αλυσίδα, στο περιβάλλον και στα κεκτημένα της ανθρωπότητας θα μας επηρεάσουν όλους για πολλά χρόνια», ανέφεραν σε ψήφισμά τους οι πρυτάνεις του CIVIS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή