Επέτειος προσφοράς στην προστασία του περιβάλλοντος

Επέτειος προσφοράς στην προστασία του περιβάλλοντος

Τα τριάντα χρόνια από τη θέσπισή του συμπληρώνει φέτος ο θεσμός του δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τριάντα χρόνια από τη θέσπισή του συμπληρώνει φέτος ο θεσμός του δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Με την ευκαιρία, σήμερα και αύριο, σε τριάντα προστατευόμενες περιοχές από τον Eβρο έως την Κάρπαθο διοργανώνονται εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους φυσιολάτρες, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τα πολυτιμότερα κομμάτια της ελληνικής φύσης.

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και τις 24 μονάδες διαχείρισής του ανά τη χώρα. Ανάμεσα σε αυτές:

• Στον Εβρο, σήμερα το πρωί στο Κέντρο Ενημέρωσης Δάσους Δαδιάς θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για το δίκτυο και θα ακολουθήσει πεζοπορία στο δάσος μέσα από ένα σηματοδοτημένο μονοπάτι. Αύριο το πρωί διοργανώνονται ξεναγήσεις σε δύο φυσιολατρικές διαδρομές, στο Δέλτα του Εβρου και στα μονοπάτια της περιοχής του Αβαντα. Οι ξεναγήσεις είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται δήλωση συμμετοχής.

• Στο Πόρτο Λάγος, αύριο από το πρωί έως το απόγευμα, διοργανώνονται περιβαλλοντικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους στο Κέντρο Πληροφόρησης λιμνών Βιστωνίδας – Ισμαρίδας.

• Στο Εθνικό Πάρκο Κορώνειας – Βόλβης, στο Κέντρο Πληροφόρησης Απολλωνίας, αύριο, από το πρωί έως το μεσημέρι, θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στην ενημερωτική έκθεση και εργαστήρια χειροτεχνίας.

• Στη λίμνη Κερκίνη, στο χωριό Μανδράκι το πρωί της Κυριακής οι εργαζόμενοι στη μονάδα διαχείρισης θα ενημερώνουν το κοινό για την πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής. Επίσης, θα δοθεί η ευκαιρία στο κοινό να παρατηρήσει με τηλεσκόπια τα διάφορα είδη της ορνιθοπανίδας στην περιοχή.

• Στο Κέντρο Ενημέρωσης Ολύμπου, στο Λιτόχωρο θα πραγματοποιηθεί σήμερα εντυπωσιακή τρισδιάστατη προβολή για τον Ολυμπο, ξενάγηση στα πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα, ενώ ανάλογα με τη συμμετοχή θα διοργανωθούν και πεζοπορίες.

Σε προστατευόμενες περιοχές, από τον Eβρο έως την Κάρπαθο, σήμερα και αύριο, διοργανώνονται εκδηλώσεις για τα 30 χρόνια του θεσμού Natura 2000.

• Στην Αρτισσα Αγνάντων σήμερα το πρωί, έξω από τον ναό του Αγίου Κωνσταντίνου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Ζωγραφίζω τη βιοποικιλότητα σε ύφασμα».

• Στο Αγρίνιο, στην Παπαστράτειο Δημοτική Βιβλιοθήκη θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ παράσταση θεάτρου σκιών με τίτλο «Ο Καραγκιόζης φύλακας των προστατευόμενων περιοχών». Πριν από την παράταση οι εργαζόμενοι της μονάδας θα ενημερώσουν το κοινό για το Εθνικό Πάρκο Μεσολογγίου και τις προστατευόμενες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

• Στην Αττική, το πρωί της Κυριακής διοργανώνεται φεστιβάλ βιοποικιλότητας με τίτλο «Περπατώ, περπατώ εις το δάσος…» αλλά χωρίς τη συμμετοχή λύκου. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Τριάδας (Πάρκο Ψυχών, Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, Φυτώριο, Παλαιοχώρι) και περιλαμβάνει ενημέρωση για τα χαρακτηριστικά του εθνικού δρυμού, καθώς και τα προβλήματα και τις προσκλήσεις της διαχείρισής του.

• Στην προστατευόμενη περιοχή του υγρότοπου Μουστού, στο Αστρος Κυνουρίας, θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί ξενάγηση, εθελοντικός καθαρισμός του υγρότοπου σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα «prasiniΖΩntas» και ποδηλατοπορεία από τον Μουστό έως το Χερονήσι.

• Στην Κάρπαθο σήμερα το πρωί πραγματοποιείται ενημερωτική εκδήλωση στο Κέντρο Ενημέρωσης Διαφανίου, την οποία θα ακολουθήσει επίσκεψη στον αγροτικό οικισμό Αυλώνας για παρατήρηση πουλιών.

• Στη Ζάκυνθο θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Κυριακής εκδήλωση στο Κέντρο Ενημέρωσης στο Βασιλικό και θα ακολουθήσει ξενάγηση στην παραλία ωοτοκίας του Γέρακα.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για όλες τις εκδηλώσεις στη διεύθυνση https://natura2000day.necca.gov.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή