Ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου στην Αθήνα

Ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου στην Αθήνα

Ξεπερνάει τα 500 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα αναβάθμισης των δικαστικών μεγάρων και ανέγερσης νέων χώρων σε διάφορες περιοχές της χώρας, που έχει θέσει σε υλοποίηση μέσω ΣΔΙΤ το υπ. Δικαιοσύνης.

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεπερνάει τα 500 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα αναβάθμισης των δικαστικών μεγάρων και ανέγερσης νέων χώρων σε διάφορες περιοχές της χώρας, που έχει θέσει σε υλοποίηση μέσω ΣΔΙΤ το υπ. Δικαιοσύνης. Το νέο έργο που εντάχθηκε στη σχετική λίστα αφορά τον διαγωνισμό ΣΔΙΤ για την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του νέου συγκροτήματος που θα στεγάσει το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Αθηνών, σε οικόπεδο που βρίσκεται πλησίον του σημερινού μεγάρου του Αρείου Πάγου στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο έλαβε τη Δευτέρα το πράσινο φως από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων και αναμένεται να χρηματοδοτηθεί και με κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό έχει συναφθεί σύμβαση ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και το υπ. Δικαιοσύνης, για την ταχύτερη «ωρίμανσή» του.

Σύμφωνα με τον σχετικό σχεδιασμό, το νέο έργο αφορά την ανάπτυξη ενός κτιριακού συγκροτήματος με συνολική επιφάνεια της τάξεως των 50.000 τ.μ., εκ των οποίων τα 40.000 τ.μ. θα αφορούν το κτίριο του Πρωτοδικείου και τα υπόλοιπα 10.000 εκείνο της Εισαγγελίας. Το νέο δικαστικό μέγαρο θα βρίσκεται επί των οδών Κυρίλλου Λουκάρεως, Κάλβου, Αν. Δέγλερη και Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Εκεί αναμένεται να συγκεντρωθούν όλες οι επιμέρους υπηρεσίες, που σήμερα στεγάζονται στην περιοχή της Ευελπίδων, ενώ θα υπάρξει σημαντική επιτάχυνση στο έργο της Δικαιοσύνης, μειώνοντας και την ταλαιπωρία των πολιτών. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, η μεταστέγαση των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων δημιουργεί, μαζί με τις υφιστάμενες υποδομές του Αρείου Πάγου και του Εφετείου Αθηνών, ένα ενιαίο και λειτουργικό πολεοδομικό συγκρότημα για τη Δικαιοσύνη στο κέντρο της Αθήνας. Το νέο δικαστικό μέγαρο θα αποτελεί ένα βιοκλιματικό κτίριο υψηλής ενεργειακής απόδοσης, συμβάλλοντας έτσι και στη μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος. Εκτιμάται ότι το έργο αυτό θα είναι της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, ενώ είναι προφανές ότι θα συγκεντρώσει το έντονο ενδιαφέρον των κατασκευαστικών ομίλων.

Θα μεταστεγαστούν το Πρωτοδικείο και η Εισαγγελία Αθηνών από τη Σχολή Ευελπίδων.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει θέσει σε τροχιά δημοπράτησης τρία ακόμα έργα ΣΔΙΤ, με τη συνολική αξία των συμβάσεων να υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 320 εκατ. ευρώ. Ο πρώτος διαγωνισμός που έχει προκηρυχθεί είναι ύψους 120 εκατ. ευρώ και αφορά την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Προβλέπει την ανακατασκευή του υφιστάμενου δικαστικού μεγάρου της Θεσσαλονίκης και την κατασκευή νέων δικαστικών μεγάρων στις πόλεις των Σερρών, της Εδεσσας και του Κιλκίς. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει η Αβαξ, η Ακτωρ Παραχωρήσεις, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το σχήμα των Intrakat-Redex (όμιλος Κοπελούζου), η Μηχανική, η κοινοπραξία Mytilineos-ΑΤΕΣΕ και εκείνη των ΤΕΚΑΛ-JCC (Λίβανος).

Θα ακολουθήσουν άλλοι δύο διαγωνισμοί δικαστικών μεγάρων, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ. Ο ένας εξ αυτών αφορά την περιοχή της Κρήτης και προβλέπει την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου στο Ηράκλειο και την ανακατασκευή των υφιστάμενων σε Ρέθυμνο και Χανιά, ενώ ο έτερος διαγωνισμός αφορά την περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας, καθώς προβλέπει την κατασκευή νέων μεγάρων σε Λαμία και Βόλο και την ανακατασκευή των υφιστάμενων κτιρίων των δικαστηρίων σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και Λάρισα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή