Διαγωνισμός για την ανάπλαση της Βασιλίσσης Ολγας

Διαγωνισμός για την ανάπλαση της Βασιλίσσης Ολγας

«Βγαίνει από το συρτάρι» το σχέδιο ανάπλασης της λεωφόρου Βασιλίσσης Ολγας. Η «Ανάπλαση Αθήνας» έδωσε χθες το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου.

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βγαίνει από το συρτάρι» το σχέδιο ανάπλασης της λεωφόρου Βασιλίσσης Ολγας. Η «Ανάπλαση Αθήνας» έδωσε χθες το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου. Παράλληλα, μέσα στις επόμενες μέρες ξεκινάει ένα πρόγραμμα επιδότησης της ανακαίνισης όψεων κτιρίων στον Δήμο Αθηναίων, αρχικά για 400 κτίρια ιδιωτών που θα δηλώσουν ενδιαφέρον.

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν χθες στο 5ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών ITC 2022, που διοργανώνεται από τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες ypodomes.com και metaforespress.gr. Οπως ανέφερε ο κ. Χρόνης Ακριτίδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», ο διαγωνισμός για την ανάπλαση της λεωφόρου Βασιλίσσης Ολγας, προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ, πρόκειται να προκηρυχθεί μέσα στο καλοκαίρι. «Πρόκειται για έργο που βασανίζεται 17 χρόνια από διαδοχικές εγκρίσεις και αναθεωρήσεις», ανέφερε, σημειώνοντας ότι ο χρόνος υλοποίησής του είναι 10 μήνες.

Παράλληλα, η «Ανάπλαση Αθήνας» ξεκινάει με ίδιους πόρους ένα πρόγραμμα επιδότησης της ανάπλασης προσόψεων στην Αθήνα. «Επανασχεδιάσαμε το πρόγραμμα που είχε γίνει το 2004 και οδήγησε στην αποκατάσταση των όψεων 3.000 κτιρίων. Περιμένουμε στις αρχές Ιουνίου την έγκριση από τον Δήμο Αθηναίων για να το ξεκινήσουμε. Σε πρώτη φάση, με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ, ευελπιστούμε ότι θα φθάσουμε τα 400 ιδιωτικά κτίρια, ενώ σε δεύτερη φάση ελπίζουμε να ανεβάσουμε τον προϋπολογισμό στα 2,5 εκατ. ευρώ».

Αρχίζει το πρόγραμμα ανακαίνισης των προσόψεων 400 ιδιωτικών κτιρίων – Επιδοτούνται εργασίες αξίας έως 6.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα επιδοτεί μια σειρά από εργασίες, ανάμεσα στις οποίες η επισκευή της όψης μιας στέγης, η επισκευή και ο χρωματισμός εξωτερικών κουφωμάτων, ο χρωματισμός και η συντήρηση της όψης, η επισκευή γύψινων, επιχρισμάτων και κορωνίδων, η μετακίνηση ή απόκρυψη κλιματιστικών, η αντικατάσταση ατομικών κεραιών, η αποξήλωση παράνομων διαφημιστικών και επαγγελματικών πινακίδων. Οι εργασίες επιδοτούνται στο 100%, με ποσό έως 6.000 ευρώ ανά κτίριο, με προσαύξηση 35% για τα διατηρητέα (ήτοι 35%). Επίσης, αν επιλεγεί μηχανικός εγγεγραμμένος στο μητρώο ελεγκτών δόμησης, τότε η αμοιβή του επιδοτείται από το πρόγραμμα με το ποσό των 400 ευρώ.

Χάρη στην παρέμβαση του Τεχνικού Επιμελητηρίου, η υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα και η διεκπεραίωσή του θα γίνεται υποχρεωτικά από μηχανικό και όχι από τον ίδιο τον πολίτη (ακόμα κι αν πρόκειται για πολύ απλές τεχνικές εργασίες όπως η μετακίνηση κεραιών ή κλιματιστικών). Ο μηχανικός υποβάλλει αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα και εφόσον αυτή εγκριθεί, τότε ο ιδιώτης προχωράει στην εκτέλεση των εργασιών, ο μηχανικός υποβάλλει απολογιστικά στοιχεία και κατόπιν καταβάλλεται η επιδότηση. Οι λεπτομέρειες για το πρόγραμμα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα https://prosopsi.gr/.

Για τα έργα στον Φαληρικό Ορμο μίλησε ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης. Οπως δήλωσε, η πρόοδος του έργου πλέον έχει φθάσει στο 97% και απομένει η κατασκευή του αντλιοστασίου και του αγωγού για την ανανέωση των στάσιμων νερών του Κηφισού. Επομένως, πρόσθεσε ο κ. Πατούλης, μπορεί να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τη β΄ φάση, χωρίς να δώσει πιο συγκεκριμένες πληροφορίες. Να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός για τη β΄ φάση των έργων έπρεπε να έχει προκηρυχθεί εδώ και μια διετία, ώστε να «κουμπώσει» χρονικά με την ολοκλήρωση των έργων της αρχικής φάσης. Εξαιτίας των διαδοχικών αναβολών στη συνέχιση του έργου, ο Φαληρικός Ορμος θα παραμείνει σε εργοταξιακή κατάσταση για τουλάχιστον 1,5-2 έτη ακόμα, μέχρι να προκηρυχθεί και να κατακυρωθεί ο διαγωνισμός και να αναλάβει ο νέος ανάδοχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή