Φραγμός στην ηχορρύπανση

Μετά τον Αλιμο και ο Δήμος Βούλας αποφάσισε η μουσική να σταματάει στις 11 μ.μ.

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη μέρα εφαρμογής της απόφασης του Δήμου Αλίμου να σταματάει η μουσική στα μαγαζιά της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος στις 11 το βράδυ, το κινητό τηλέφωνο του δημάρχου Ανδρέα Κονδύλη γέμισε αντικρουόμενα μηνύματα. Υβριστικά και απειλητικά από θαμώνες, που του εύχονταν να αρρωστήσει, παράπονα από εργαζομένους που εξέφραζαν την αγωνία τους ότι θα χάσουν τη δουλειά τους και ευχαριστήρια από κατοίκους της περιοχής, γιατί «για πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες ανοίξαμε τα παράθυρα μας και κοιμηθήκαμε συνεχόμενα όλη τη νύχτα». «Θέλουμε να βρεθεί ένας τρόπος να συνυπάρξουν τα μαγαζιά και η διασκέδαση, χωρίς όμως να βασανίζεται ο κόσμος της περιοχής», τονίζει ο δήμαρχος που δηλώνει, πάντως, αποφασισμένος να φτάσει στα άκρα αφαιρώντας άδειες αν δεν υπάρξει συμμόρφωση.

Το παράδειγμά του, πάντως, ακολούθησε χθες και ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, καθώς το δημοτικό συμβούλιο, κατόπιν εισήγησης του δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, υιοθέτησε νέο κανονισμό για τη λειτουργία της πόλης και την προστασία από την ηχορύπανση, σύμφωνα με τον οποίο η μουσική πρέπει να σταματάει στις 11 μ.μ. το καλοκαίρι και στις 10 μ.μ. τον χειμώνα. Η δημοτική αρχή του Αλίμου αποφάσισε πρώτη να αναστείλει όλες τις άδειες παράτασης για τη μουσική που είχαν δοθεί στις επιχειρήσεις που λειτουργούν στην παραλιακή από την 1η Ιουνίου, καθώς οι επιχειρηματίες δεν τήρησαν τη δέσμευσή τους να μη βάζουν πολύ δυνατά τη μουσική. Στην πράξη έκαναν ακριβώς το αντίθετο: «Φέτος είχαμε την πιο “άγρια” ηχορρύπανση από ποτέ. Εκτός των άλλων, στις 3-4 τα ξημερώματα έριχναν και βεγγαλικά», αναφέρει ο δήμαρχος. «Είχα συναντηθεί με όλους τους επιχειρηματίες πριν ανοίξουν τα μαγαζιά και είχαν δεσμευτεί ότι θα κρατήσουν τη μουσική σε ανεκτά επίπεδα, ώστε να μην ενοχλούνται οι κάτοικοι. Αντί γι’ αυτό, η μουσική ήταν τόσο δυνατά, που ακουγόταν σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από την παραλία», λέει ο ίδιος.

«Θέλουμε να συνυπάρξουν τα μαγαζιά και η διασκέδαση, χωρίς όμως να βασανίζεται ο κόσμος της περιοχής», τονίζει ο δήμαρχος Αλίμου.

Δώδεκα μαγαζιά, καντίνες και αναψυκτήρια που έχουν εξελιχθεί σε νυχτερινά κέντρα λειτουργούν το ένα δίπλα στο άλλο στην παραλιακή του Αλίμου. Σε κάποιες περιπτώσεις, το ένα μαγαζί ή το ένα τμήμα του μαγαζιού παίζει ξένη μουσική και το δίπλα ακριβώς ελληνικά. «Γίνεται “διαγωνισμός” ποιος θα βάλει πιο δυνατά τη μουσική. Τα ηχεία είναι στραμμένα προς την πόλη και ο ήχος είναι τόσο δυνατός, που οι θαμώνες που βρίσκονται στο μαγαζί με τα ελληνικά δεν μπορούν να ακούσουν τη μουσική δίπλα. Επίσης γίνονται live συναυλίες σε πρόχειρες κατασκευές στην άμμο», περιγράφει ο δήμαρχος. «Καταλαβαίνω ότι για κάποιους διασκέδαση σημαίνει πολύ δυνατή μουσική, αλλά πρέπει να υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Δεν γίνεται να κάνει όλη η πόλη ολονυχτία για να διασκεδάζουν όπως θέλουν κάποιοι», επισημαίνει.

Στις 7 Ιουνίου αναμένεται να συγκληθεί το δημοτικό συμβούλιο της πόλης γι’ αυτό το θέμα, ενώ στο μεταξύ με επιστολή προς τους επιχειρηματίες η δημοτική αρχή τούς καλεί να διευκρινίσουν σαφώς τις προθέσεις τους σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων τους. Προς το παρόν, πάντως, η απόφαση έχει τηρηθεί, γεγονός που ο δήμαρχος εκτιμά ότι δείχνει καλή διάθεση από την πλευρά των επιχειρηματιών. «Θα πάμε βήμα βήμα και εφόσον υπάρξει συνεννόηση θα παραταθεί το ωράριο για τη μουσική, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ηχορρύπανση», λέει ο κ. Κονδύλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή