Προσφυγή Γεωργίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Προσφυγή Γεωργίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Σε δικαστικό σίριαλ έχει εξελιχθεί η περιπέτεια του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, που ανέλαβε την Ανεξάρτητη Αρχή στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης και λίγο έλειψε να του χρεώσουν τη χρεoκοπία της χώρας.

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δικαστικό σίριαλ έχει εξελιχθεί η περιπέτεια του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, που ανέλαβε την Ανεξάρτητη Αρχή στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης και λίγο έλειψε να του χρεώσουν τη χρεoκοπία της χώρας. Οι καταγγελίες εις βάρος του για αλλοίωση του ελλείμματος του 2009 (και εξ αυτού η ευθύνη του για υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια) οδήγησαν σε εξοντωτικές και αλλεπάλληλες δικαστικές περιπέτειες, που είχαν προκαλέσει και έντονες διεθνείς αντιδράσεις.

Η ελληνική Δικαιοσύνη χειρίστηκε τον Ανδρέα Γεωργίου με κριτήρια συγκυρίας και όχι αντικειμενικότητας, του απήγγειλε κατηγορίες για παραβάσεις καθήκοντος, αλλά και για κακούργημα σε ό,τι αφορά τα καταγγελλόμενα περί αλλοίωσης του ελλείμματος του 2009. Οι αθωώσεις, που κατά καιρούς έλαβε από δικαστικούς σχηματισμούς που δεν υιοθέτησαν τις κατηγορίες εις βάρος του και έκριναν ότι ο υπολογισμός του ελλείμματος την κρίσιμη χρονιά του 2009 έγινε με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, δεν στάθηκαν ικανές να τον απαλλάξουν από τη δικαστική δίνη που κράτησε χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τη βαριά κατηγορία ότι αλλοίωσε το έλλειμμα, η ελληνική Δικαιοσύνη έπειτα από πολλά τον αθώωσε, έστω κι αν χρειάστηκε να γίνουν τρεις αναιρέσεις στον Αρειο Πάγο με πρωτοβουλία της τότε εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου, που είχε ηγηθεί της δικαστικής του δίωξης. Τελικά η ελληνική Δικαιοσύνη έκλεισε αυτό το πολιτικοδικαστικό θρίλερ αποδεχόμενη ότι το έλλειμμα προσμετρήθηκε σωστά με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και ότι ο Ανδρέας Γεωργίου δεν έκανε κάτι μη νόμιμο. Αλλωστε μέσα στη δικογραφία για το έλλειμμα υπήρχε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, που πιστοποιούσε τη νομιμότητα των ενεργειών του τότε επικεφαλής της δικής μας ΕΛΣΤΑΤ.

Δικαστική δίνη

Σε ό,τι αφορά άλλες κατηγορίες από τότε μέλη της Αρχής που στάθηκαν απέναντι στον Ανδρέα Γεωργίου για διάφορα θέματα, η ελληνική Δικαιοσύνη επίσης τον απάλλαξε σχεδόν για όλα, έστω και έπειτα από πολλές παλινωδίες. Ειδικότερα απαλλάχθηκε για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος σε ό,τι αφορά καταγγελία ότι ανέλαβε την ΕΛΣΤΑΤ, αλλά για κάποιο διάστημα δεν είχε ουσιαστικά παραιτηθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα δικαστήρια έκριναν ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη, όπως το ίδιο έκριναν και για άλλες καταγγελίες που είχαν ποινικοποιηθεί με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Δεκτή η αίτηση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ – Κίνδυνος καταδίκης της χώρας μας στο Στρασβούργο.

Η μόνη κατηγορία για την οποία τελικά ο Ανδρέας Γεωργίου καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή ήταν εκείνη που αφορούσε τους χειρισμούς του σχετικά με την ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ. Σε πρώτο βαθμό το δικαστήριο τον απάλλαξε, κρίνοντας ότι δεν ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά δεν το έκανε από δόλο. Στην απόφαση αυτή έγινε έφεση από εισαγγελέα, η υπόθεση δικάστηκε στο εφετείο και υπήρξε καταδίκη του Γεωργίου. Το επιχείρημα του δικαστηρίου ήταν ότι μπορεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία να κάνει λόγο για «μοναδική ευθύνη» αναφερόμενη στους επικεφαλής των εθνικών στατιστικών αρχών ως προς τα ελλείμματα, αλλά το «μοναδική ευθύνη» «σημαίνει ευθύνη και όχι μοναδική αρμοδιότητα». Με αυτό το επιχείρημα καταδικάστηκε ο Ανδρέας Γεωργίου.

Η συνέχεια. Προσέφυγε στον Αρειο Πάγο. Το ανώτατο δικαστήριο δεν δέχθηκε την αίτηση αναίρεσης που έκανε και έτσι η ποινή της καταδίκης του, δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή, έμεινε. Το ανώτατο δικαστήριο επίσης δεν δέχθηκε το αίτημα Γεωργίου να υποβληθεί προδικαστικό (έτσι είναι ο νομικός όρος) ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να ξεκαθαριστεί τι προβλέπει για τον επικεφαλής της Αρχής η ευρωπαϊκή νομοθεσία και τι σημαίνει «η μοναδική ευθύνη» και τι όχι.

Μετά ταύτα, ο Ανδρέας Γεωργίου προσέφυγε στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Στρασβούργο), ζητώντας τη δικαίωσή του και την καταδίκη της Ελλάδας. Η αίτησή του έγινε δεκτή και τώρα η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αιτιολογήσει δικαστικούς χειρισμούς που μπορεί να οδηγήσουν και σε καταδίκη της χώρας μας.

Ο Αρειος Πάγος

Πάντως, το επιχείρημα που προβάλλεται από τον Αρειο Πάγο, σε ό,τι αφορά τη σιωπηρή άρνηση του δικαστηρίου να στείλει προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (γι’ αυτό διαμαρτύρεται στο δικαστήριο του Στρασβούργου ο Γεωργίου), είναι πως το ανώτατο δικαστήριο δεν απάντησε διότι είχε ήδη απαντήσει το εφετείο, κρίνοντας ότι άλλο η ευθύνη και άλλο η αρμοδιότητα. Τώρα που η υπόθεση πήρε τον διεθνή δρόμο της, η απάντηση θα δοθεί μέσω του υπουργείου Εξωτερικών από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και η εξέλιξη αυτής της δίκης θα έχει εκ των πραγμάτων μεγάλο ενδιαφέρον. Εκείνο, ωστόσο, που δηλώνει στην «Κ» ο συνήγορός του Κων. Παπαδιαμάντης είναι πως «ο εντολέας του εκείνο που επιθυμεί είναι να δικαιωθεί. Εχει αδικηθεί και έχει ταλαιπωρηθεί αφάνταστα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή