Αθήνα: «Λίφτινγκ» σε προσόψεις κτιρίων

Αθήνα: «Λίφτινγκ» σε προσόψεις κτιρίων

Στην αποκατάσταση των φθορών του χρόνου, στη συντήρηση και την αναβάθμιση της αισθητικής των προσόψεων των κτιρίων της Αθήνας στοχεύει το πρόγραμμα «Πρόσοψη», το οποίο αρχίζει ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αποκατάσταση των φθορών του χρόνου, στη συντήρηση και την αναβάθμιση της αισθητικής των προσόψεων των κτιρίων της Αθήνας στοχεύει το πρόγραμμα «Πρόσοψη», το οποίο αρχίζει ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Πρόκειται για πρόγραμμα ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, που αφορά όλα τα ιδιωτικά κτίρια εντός του Δήμου Αθηναίων, δηλαδή μονοκατοικίες, διπλοκατοικίες, πολυκατοικίες και διατηρητέα. Προβλέπει μέγιστο ποσό επιδότησης ύψους 6.000 ευρώ ανά κτίριο, ενώ ειδικά για τα διατηρητέα η επιδότηση μπορεί να φτάσει έως και τις 7.200 ευρώ ανά κτίριο. Τις αιτήσεις θα υποδέχεται σχετική πλατφόρμα και η διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας e-adeies του υπουργείου Ενέργειας που διαχειρίζεται το ΤΕΕ, σε συνεργασία με την «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.».

Το ποσοστό της επιδότησης ορίζεται στο 100% των εργασιών και οι επιδοτούμενες εργασίες είναι: επισκευή όψης στέγης, χρωματισμός και συντήρηση εξωτερικής όψης κτιρίου, επισκευή και χρωματισμός εξωτερικών κουφωμάτων, επισκευή γύψινων επιχρισμάτων και κορωνίδων, τρίψιμο, στίλβωση και επισκευή ορθομαρμαρώσεων, μετακίνηση και απόκρυψη κλιματιστικών, μετακίνηση δορυφορικών κεραιών, αποξήλωση παράνομων διαφημιστικών και επαγγελματικών πινακίδων, αντικατάσταση ατομικών κεραιών και φύτευση θάμνων και δέντρων στον χώρο πέριξ του κτιρίου.

Στατιστικά

Η δράση «Πρόσοψη» του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με το ΤΕΕ, προβλέπει επιδότηση 6.000 ευρώ ανά κτίριο, ενώ για τα διατηρητέα έως 7.200 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΕ και του Δήμου Αθηναίων, το 54% των κτιρίων της Αθήνας έχει κατασκευαστεί πριν από το 1970. Ειδικά στο κέντρο της πόλης έξι στα δέκα κτίρια έχουν ανεγερθεί πριν από το 1960. Πολλά από αυτά δεν έχουν υποστεί ποτέ παρεμβάσεις επισκευής στους κοινόχρηστους χώρους, με αποτέλεσμα την αισθητική και λειτουργική τους υποβάθμιση, αλλά και τη δημιουργία σοβαρών θεμάτων ασφαλείας λόγω των αποκολλήσεων και των πτώσεων τμημάτων της πρόσοψης. Οπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, «σε πόλεις όπως η Αθήνα, που η πλειονότητα των κτιρίων έχει ηλικία άνω των 40-50 ετών, η ανακαίνιση αποτελεί ευκαιρία όχι μόνο αισθητικής αναβάθμισης αλλά και βελτίωσης της ασφάλειας».

Ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι μέσω του προγράμματος «τα γερασμένα και φθαρμένα κτίρια της Αθήνας, μεταξύ των οποίων και πολλά μοναδικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς και ιστορίας, που εδώ και χρόνια είχαν αφεθεί στην τύχη τους και ήταν “σκεπασμένα” από το γκρι της ρύπανσης, θα μπορέσουν να αποκτήσουν καινούργια ζωή». Η υποβολή των αιτήσεων άρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί με την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων. Πηγές ωστόσο του ΤΕΕ αναφέρουν ότι σε συνεννόηση με τον Δήμο Αθηναίων είναι πιθανόν το πρόγραμμα να συνεχιστεί εφόσον θα γίνει προσπάθεια να εξευρεθούν επιπλέον πόροι.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα «Πρόσοψη», στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.prosopsi.gr. Επίσης, μπορούν να καλούν στο Help Desk του προγράμματος, 2144062540, το οποίο έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία. Σύμφωνα με το ΤΕΕ το εν λόγω πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλους δήμους της χώρας εφόσον εξευρεθούν τα αναγκαία κονδύλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή