Ξεκινάει το πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας «Φώφη Γεννηματά»

Ξεκινάει το πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας «Φώφη Γεννηματά»

Με μηνύματα στο κινητό τηλέφωνό τους θα ενημερώνονται από σήμερα όλες οι γυναίκες 50 έως 69 ετών για να κλείσουν ραντεβού για δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία, στο πλαίσιο του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού.

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινάει σήμερα, με την αποστολή των πρώτων μηνυμάτων στις γυναίκες 50 ετών και άνω που καλούνται να κλείσουν ραντεβού για δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία, η εφαρμογή του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» για τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού.

Το πρόγραμμα αφορά όλες τις γυναίκες 50 έως 69 ετών που διαθέτουν ΑΜΚΑ και οι οποίες υπολογίζονται σε 1.300.000 στη χώρα μας. Εξαιρούνται μόνο όσες έχουν ήδη κάνει ψηφιακή μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες ή όσες έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού κατά την τελευταία πενταετία. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: γυναίκες που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν το άυλο παραπεμπτικό για ψηφιακή μαστογραφία με μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οσες δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση μπορούν να ζητήσουν κατά την επίσκεψή τους οποιονδήποτε ιατρό ή σε μονάδα υγείας να τους εκδώσει το σχετικό παραπεμπτικό. Με το παραπεμπτικό (είτε άυλο είτε τυπωμένο) θα μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους και να κλείσουν ραντεβού για την εξέταση, χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας για όλες τις δικαιούχους. Σε περίπτωση ευρήματος θα εκδίδεται παραπεμπτικό για κλινική εξέταση από γιατρό και για υπερηχογράφημα.

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος στην ομιλία του εστίασε στην αξία της πρώιμης διάγνωσης αλλά και της πρόληψης με την υιοθέτηση πιο υγιεινών συμπεριφορών και συγκεκριμένα την αποφυγή του καπνίσματος, την περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ, τη σωματική άσκηση, τη διατήρηση του κανονικού σωματικού βάρους και την υγιεινή διατροφή.

Ξεκινάει το πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας «Φώφη Γεννηματά»-1
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρετά τον σύζυγο της Φώφης Γεννηματά, Ανδρέα Τσούνη, στην εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου, στο Κέντρο Πολιτισμού Iδρυμα Σταύρος Νιάρχος. [ΑΠΕ]

Εξαιρούνται όσες έχουν ήδη εξεταστεί το τελευταίο δωδεκάμηνο ή έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού την τελευταία πενταετία.

«Εχουμε μπροστά μας πλούσια ατζέντα σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία», τόνισε. Κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στον φόβο της ασθένειας που διακατέχει πολλές γυναίκες και τη μετάθεση των «δυσάρεστων» για το μέλλον. «Μόνο που αυτή μπορεί να στοιχίσει ζωές», είπε και μετέφερε τα λόγια της μητέρας του, που είχε νοσήσει από καρκίνο του μαστού και η οποία σε συνέντευξή της είχε πει: «Γιατί να τον κρύψω; Mήπως έτσι τον καταργούμε; Το βέβαιο είναι ότι εάν φοβάσαι, πεθαίνεις».

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσε ότι σύντομα θα ενσωματωθούν σε επόμενα προγράμματα ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, καθώς και καρδιαγγειακά νοσήματα. «Σήμερα είναι μια καλή ημέρα για τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας ότι η ιδιαιτερότητα αυτού του προγράμματος είναι ότι η Πολιτεία αναζητεί τους πολίτες για να κάνουν τις εξετάσεις τους – και όχι το αντίστροφο.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά, Ανδρέας Τσούνης, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες της αειμνήστου πολιτικού να πεισθούν οι γυναίκες να ξεπεράσουν τον φόβο τους και να υποβληθούν σε μαστογραφία. Μήνυμα παρότρυνσης για εξετάσεις για καρκίνο του μαστού έστειλαν και τρεις γυναίκες, η Δέσποινα, η Αγγελική και η Μαρία, που έχουν διαγνωσθεί με τη νόσο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, στις δυτικές χώρες μία στις 11 γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της. Στην Ελλάδα, το 2020 καταγράφηκαν 215 νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού ανά 100.000 πληθυσμού για την ηλικιακή ομάδα 50 έως 69 ετών, με τη θνησιμότητα να φθάνει τους 42,7 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή