Θερινή ξεκούραση για τους ήρωες

Θερινή ξεκούραση για τους ήρωες

Γιατροί και νοσηλευτές, έπειτα από δυόμισι χρόνια μάχης στο ΕΣΥ, επιστρέφουν σε «μερική κανονικότητα»

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στον κορωνοϊό, έδωσαν μάχες κρατώντας το ΕΣΥ όρθιο, με ατέλειωτες ώρες παρουσίας, ξενύχτια, συνεχείς εφημερίες, είναι αυτοί που αποκαλέσαμε ήρωες και τους χειροκροτήσαμε από τα μπαλκόνια μας. Υστερα από δυόμισι χρόνια πανδημίας και διαδοχικών επιδημικών κυμάτων ήρθε η ώρα γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων να περάσουν ένα καλοκαίρι «μερικής κανονικότητας» παίρνοντας άδεια και ανάσες.

«Εχει συσσωρευθεί κούραση», σημειώνουν στην «Κ» υπεύθυνοι τμημάτων νοσοκομείων του ΕΣΥ, λέγοντας ότι ένας ρεαλιστικός στόχος θα είναι να λάβουν όλοι τουλάχιστον από δύο εβδομάδες συνεχόμενες θερινή άδεια. Στις περιπτώσεις που οι συνθήκες και η στελέχωση των τμημάτων το επιτρέψουν, θα δοθούν περισσότερες ημέρες. Αντίθετα, σε υποστελεχωμένα τμήματα οι προοπτικές δεν είναι καλές. «Σε τμήματα με μόνο 3 ή 4 γιατρούς, πώς να δοθούν κανονικές άδειες; Πιθανότατα να πάρουν μία εβδομάδα με δέκα ημέρες το πολύ», σημειώνουν.

Συνεργασία και αλληλοκάλυψη

Ο προϊστάμενος διευθυντής της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, Δημήτρης Πιστόλας, αναφέρει στην «Κ»: «Σαν νοσηλευτική υπηρεσία έχουμε φροντίσει ώστε όλο το νοσηλευτικό προσωπικό να λάβει τουλάχιστον δύο εβδομάδες συνεχόμενη άδεια εφέτος. Από εκεί και πέρα, εάν βγαίνει το πρόγραμμα μπορεί να πάρουν και παραπάνω ημέρες. Σίγουρα τον Αύγουστο αυτό είναι πιο δύσκολο σε σχέση με τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο. Και πάντα στο πλαίσιο της αρμονικής συνεργασίας και αλληλοκάλυψης. Ο στόχος είναι και οι συνάδελφοι να ξεκουραστούν και να βγει το πρόγραμμα του νοσοκομείου». Κατά μέσον όρο το νοσηλευτικό προσωπικό του Ευαγγελισμού έχει 30-35 ημέρες κανονικής άδειας που δεν έχει λάβει λόγω των συνθηκών της πανδημίας, και οι οποίες δεν είναι εφικτό να δοθούν το επόμενο τρίμηνο. Αλλωστε ο Ευαγγελισμός είναι από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας με 100% πληρότητα. «Μπορεί να έχει υποχωρήσει η πανδημία, αλλά συνεχίζουμε να έχουμε τουλάχιστον 60 νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19, περίπου 50 κλίνες είναι “κλειστές” λόγω εργασιών στο νοσοκομείο, ενώ παράλληλα τον τελευταίο χρόνο έχει αυξηθεί σημαντικά ο όγκος της δουλειάς και από non COVID περιστατικά. Σε αυτό έχει προστεθεί η ενεργειακή – οικονομική κρίση, που οδηγεί στα δημόσια νοσοκομεία ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας και οι οποίοι έως πρόσφατα απευθύνονταν σε μικρές ιδιωτικές κλινικές», σημειώνει ο κ. Πιστόλας.

«Είναι αδύνατο να καλύψουμε τις άδειες που έχουν χαθεί όλο αυτό το διάστημα. Ωστόσο θα δοθούν, τουλάχιστον, άδειες όσο γίνεται πιο κοντά σε ομαλά επίπεδα», επισημαίνει στην «Κ» ο διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, Γιώργος Μπουλμπασάκος, και «εμείς έχουμε οργανώσει έτσι το πρόγραμμα της κλινικής μας ώστε ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι να λάβουν τουλάχιστον 15 εργάσιμες ημέρες άδεια. Επιδιώκουμε να είναι συνεχόμενες. Εχει συσσωρευτεί πολλή κούραση. Μιλάμε για ανθρώπους που εδώ και δυόμισι χρόνια έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ».

Ενας ρεαλιστικός στόχος θα είναι να λάβουν όλοι τουλάχιστον από δύο εβδομάδες συνεχόμενες άδεια το καλοκαίρι.

Οι διοικητικοί

Ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας και πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελπίς, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, σημειώνει στην «Κ» ότι «η κατεύθυνση στο Ελπίς είναι τουλάχιστον όλο το προσωπικό, νοσηλευτικό, ιατρικό και διοικητικό, να λάβει από δύο εβδομάδες άδεια συνεχόμενες. Είναι θέμα ξεκούρασης». Σύμφωνα με τον ίδιο, μεγαλύτερη δυσκολία για να βγει το πρόγραμμα των αδειών εντοπίζεται στο διοικητικό προσωπικό. «Το νοσοκομείο έχει ενισχυθεί με επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτές. Το μεγάλο πρόβλημα είναι στις διοικητικές υπηρεσίες, όπου έχει μειωθεί το προσωπικό λόγω συνταξιοδοτήσεων και μετακινήσεων προς άλλα νοσοκομεία».

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει στην «Κ» ο Β΄ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ, γιατρός στο Σισμανόγλειο, Κώστας Λιβαδάς, οι άδειες στα υποστελεχωμένα τμήματα θα δοθούν με δυσκολία, ενώ εκτιμά ότι δεν αποκλείεται να ανασταλούν ορισμένες τακτικές λειτουργίες των νοσοκομείων το καλοκαίρι, λόγω υποστελέχωσης. «Περισσότερες από 15 ημέρες άδειας και σπαστές σε υποστελεχωμένα τμήματα δύσκολα θα δοθούν στους γιατρούς. Αμα σε ένα τμήμα έχουν μείνει τέσσερις ειδικοί, πώς θα καλυφθούν όλες οι λειτουργίες, δηλαδή η κλινική, οι εφημερίες και τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, εάν δοθούν κανονικά οι άδειες;» υπογραμμίζει.

Πρακτικές δυσκολίες

Στο ίδιο πλαίσιο, ο νευροχειρουργός στο νοσοκομείο Νίκαιας, γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου, τονίζει ότι «πρακτικά οι άδειες στα τμήματα που είναι επαρκώς στελεχωμένα θα δοθούν κανονικά και στα υποστελεχωμένα τμήματα θα δοθούν λίγες ημέρες. Για παράδειγμα, στο ενιαίο τμήμα αξονικού και μαγνητικού τομογράφου του νοσοκομείου Νίκαιας πέρυσι υπηρετούσαν δέκα γιατροί και φέτος έχουν μείνει πέντε, με αποτέλεσμα εδώ και ένα μήνα να έχει ανασταλεί η εξυπηρέτηση των εξωτερικών ραντεβού για αξονική τομογραφία. Οι γιατροί του τμήματος το πολύ να πάρουν δέκα ημέρες άδεια».

«Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού και τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από non COVID περιστατικά. Οι μονάδες υγείας έχουν 10.000 λιγότερο προσωπικό σε σχέση με πέρυσι. Επιπροσθέτως, 7.000 ανεμβολίαστοι είτε είναι εκτός ΕΣΥ είτε εργάζονται με πιστοποιητικό νόσησης και το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις θα λήξει εντός του καλοκαιριού. Στη Θεσσαλονίκη, τα νοσοκομεία δίνουν 5 με 10 ημέρες άδειες στο προσωπικό με το ζόρι. Και αυτό μετά δύο χρόνια πανδημίας και εντατικής εργασίας», σχολιάζει στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Μιχάλης Γιαννάκος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή