Κάλεσμα για αιμοδοσία τρεις με τέσσερις φορές ετησίως

Κάλεσμα για αιμοδοσία τρεις με τέσσερις φορές ετησίως

Οι ενεργοί αιμοδότες στη χώρα μας δεν συνεισφέρουν παρά μόνον αποσπασματικά

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αίμα έχει ημερομηνία λήξης, τονίζουν το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και η Ενωση Ασθενών Ελλάδας, που με αφορμή τη 14η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, καλούν τους ενεργούς αιμοδότες να συνεισφέρουν στην επάρκεια αίματος της χώρας μας προσφέροντας σε τακτική βάση – τρεις με τέσσερις φορές ετησίως. Αφορμή στάθηκαν τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας σε ενεργούς αιμοδότες 18 έως 34 ετών, η οποία κατέδειξε ότι το σύνολο των ετήσιων εθελοντικών αιμοδοσιών στη χώρα μας χαρακτηρίζεται από έντονη αποσπασματικότητα.

Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 49% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι προσφέρει αίμα περισσότερες από μία φορές τον χρόνο. Περίπου το 30% των τακτικών αιμοδοτών και το 15% των αιμοδοτών γενικά θεωρούν ότι το αίμα μπορεί να φυλάσσεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στις τράπεζες αίματος. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι το προσδόκιμο ζωής του αίματος κυμαίνεται από 35 έως 42 ημέρες, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσής του και παράτασης του χρόνου ζωής του.

Ως ανασταλτικούς παράγοντες για την πιο τακτική προσφορά αίματος οι αιμοδότες αναφέρουν σε ποσοστό 33% τον χώρο όπου γίνονται οι αιμοδοσίες, σε ποσοστό 36% το ωράριο λειτουργίας των κέντρων αιμοδοσίας και σε ποσοστό 34% την αναμονή. Το 73% προσφέροντας αίμα αισθάνεται ότι βοηθάει κάποιον σε ανάγκη, το 59% ότι προσφέρει στην κοινωνία και το 28% ότι εξασφαλίζεται αίμα για τον εαυτό του και τους δικούς του.

Οι ενεργοί αιμοδότες στη χώρα μας δεν συνεισφέρουν παρά μόνον αποσπασματικά.

Η συστηματική προσφορά είναι αυτή που μπορεί να κάνει τη διαφορά, σύμφωνα με τους ειδικούς. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, «το βέβαιο είναι ότι η προσπάθεια πρέπει να είναι διαρκής και με συνέπεια. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να στοχεύσουμε, γιατί έτσι μόνο θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τον επιθυμητό σκοπό, που είναι η εξασφάλιστη επάρκειας αίματος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και για τα επόμενα πολλά χρόνια».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ασθενών Ελλάδας, Νίκος Δέδες, ανέφερε ότι «η ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού σε απλή και κατανοητή γλώσσα θα δώσει την ευκαιρία σε όλους μας να κατανοήσουμε την ανάγκη και τα οφέλη της αιμοδοσίας. Οφείλουμε όλοι οι φορείς που ασχολούμαστε με την Υγεία, και φυσικά η πολιτεία, να προαγάγουμε και να καταστήσουμε σαφή την ανάγκη ανάλογων δράσεων, στις οποίες παραμένουμε πάντοτε συνεργάτες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή