The Ellinikon Park: 2.000 στρέμματα με 1 εκατ. δέντρα

The Ellinikon Park: 2.000 στρέμματα με 1 εκατ. δέντρα

Μέχρι το 2025 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του πάρκου στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, συνολικής επιφάνειας 2.000 στρεμμάτων.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι το 2025 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του πάρκου στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, συνολικής επιφάνειας 2.000 στρεμμάτων. Οπως ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της Lamda Development, αυτή την περίοδο επιταχύνονται οι απαιτούμενες μελέτες για την έναρξη της κατασκευής του πάρκου, το οποίο θα βρίσκεται στην «καρδιά» του Ελληνικού, ξεκινώντας από τις παρυφές του Υμηττού και φτάνοντας μέχρι τη θάλασσα. Στόχος είναι οι σχετικές μελέτες, συνολικού κόστους της τάξεως των 7 εκατ. ευρώ, να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η κατασκευή του πάρκου, στις αρχές του 2023.

Σύμφωνα με τον κ. Οδυσσέα Αθανασίου, διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development, «το πάρκο του Ελληνικού θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει αποκλειστικά με χρήματα του επενδυτή και θα αποτελέσει ένα πάρκο-εμπειρία με γνώμονα τον πολίτη κάθε ηλικίας». Πρόκειται για το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, ενώ θα διαθέτει πάνω από 1 εκατ. δέντρα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Lamda Development, το The Ellinikon Park, όπως ονομάζεται, θα χωρίζεται σε επτά επιμέρους περιοχές. H Ολυμπιακή Πλατεία θα αποτελέσει σημείο ανάδειξης της ολυμπιακής κληρονομιάς, ενώ το αμφιθέατρο της περιοχής, χωρητικότητας 2.000 ανθρώπων, θα μπορεί να φιλοξενεί συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις. Στο ψηλότερο σημείο του πάρκου θα δημιουργηθούν υπαίθριες γκαλερί που θα φιλοξενούν γλυπτά και έργα μοντέρνας τέχνης, με έμφαση στους Ελληνες καλλιτέχνες. Αντίστοιχα, σε μια έκταση μεγαλύτερη από το Πεδίον του Αρεως, θα υπάρχουν θεματικές περιοχές, όπως αμπελώνες, ελαιώνες και αγροί, προσκαλώντας τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι ανακάλυψης της ελληνικής γεωργίας. Στην περιοχή Saarinen δεσπόζει το κεντρικό κτίριο του Ανατολικού Αερολιμένα του Ελληνικού που για δεκαετίες υπήρξε πύλη εισόδου στην Αθήνα. Το εν λόγω κτίριο θα μετατραπεί σε εκθεσιακό κέντρο και χώρο φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Θα αρχίσει να κατασκευάζεται στις αρχές του 2023 και το μεγαλύτερο μέρος του θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.

Το ρέμα Τραχώνων θα οριοθετηθεί και η κοίτη του θα απελευθερωθεί, με αποτέλεσμα την αναζωογόνηση του τοπικού οικοσυστήματος και τη μεταμόρφωση της γύρω περιοχής. Επίσης, η αναμορφωμένη λίμνη κανόε-καγιάκ των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» θα είναι ένας χώρος όπου θα μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα από το παρατηρητήριο και να εξερευνήσει τη λίμνη. Η τελευταία περιοχή θα είναι το υφιστάμενο Experience Park, επιφάνειας άνω των 75 στρεμμάτων, που βρίσκεται στην περιοχή των τριών υποστέγων της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν χθες τα στελέχη της Lamda Development, το The Ellinikon Park θα είναι το πρώτο «έξυπνο» πάρκο στην Ελλάδα, που θα ενσωματώνει έξυπνες λύσεις για την ασφάλεια των επισκεπτών και τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, όπως συστήματα φωτισμού που θα προσαρμόζουν την ένταση ανάλογα με την εποχή και την ώρα της ημέρας, αλλά και συστήματα για τη συνεχή παρακολούθηση των περιβαλλοντικών συνθηκών, την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού. Μάλιστα, το πάρκο αναμένεται να καλύπτει από ίδιους πόρους τις αρδευτικές του ανάγκες. Παράλληλα, θα προσφέρει 50 χιλιόμετρα πεζόδρομων και περιπάτου και 30 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων. Το δε κέντρο του πάρκου θα διατρέχει ένας πεζόδρομος μήκους 2,6 χιλιομέτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή