Αποφυλακίζεται ο Επαμεινώνδας Κορκονέας

Αποφυλακίζεται ο Επαμεινώνδας Κορκονέας

Το ελαφρυντικό του σύννομου βίου χορηγήθηκε εκ νέου χθες στον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα, κατά πλειοψηφία, από το Εφετείο Λαμίας, εξέλιξη που συνεπάγεται την αποφυλάκισή του

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ελαφρυντικό του σύννομου βίου χορηγήθηκε εκ νέου χθες στον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα, κατά πλειοψηφία, από το Εφετείο Λαμίας, εξέλιξη που συνεπάγεται την αποφυλάκισή του. Στη χθεσινή απόφαση πλειοψήφησαν οι τέσσερις ένορκοι και επικράτησαν της αντίθετης ψήφου των τριών δικαστών, οι οποίοι τάχθηκαν κατά της χορήγησης του ελαφρυντικού στον Κορκονέα. Αντίθετος ήταν και ο εισαγγελέας της έδρας. Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, ο Κορκονέας θα βρεθεί εκτός φυλακής, καθώς έχει εκτίσει τη μειωμένη ποινή που προβλέπεται μετά την αναγνώριση του ελαφρυντικού.

Την οργισμένη αντίδραση της μητέρας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Τζίνας Τσαλικιάν, προκάλεσε η απόφαση: «Εάν ζούσε ο Αλέξανδρος, την περασμένη Κυριακή θα έκλεινε τα 29 του χρόνια. Ο δολοφόνος του κυκλοφορεί ελεύθερος. Δεν νιώθω δικαιωμένη από την απόφαση. Είναι μια απόφαση προσβλητική για την ελληνική δικαιοσύνη, την ελληνική κοινωνία, είναι προσβλητική η απόφαση για τη μνήμη του Αλέξανδρου».

Το Εφετείο Λαμίας αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου στον καταδικασθέντα για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας το 2008 πυροβόλησε και σκότωσε τον 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Πρωτοδίκως είχε καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη. Ωστόσο στο Εφετείο, τον Ιούλιο του 2019, του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, με βάση τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σπάσει η ποινή των ισοβίων, εξέλιξη που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, άσκησε αναίρεση υπέρ του νόμου, θεωρώντας ότι κακώς χορηγήθηκε το ελαφρυντικό. Είχε επισημάνει χαρακτηριστικά, κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στον Αρειο Πάγο, ότι ο σύννομος βίος δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο. Το σκεπτικό του έγινε ομόφωνα δεκτό από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου τον περασμένο Μάρτιο. Ετσι ο Κορκονέας οδηγήθηκε πίσω στη φυλακή.

Η επανάληψη της δικαστικής διαδικασίας στο Εφετείο Λαμίας άρχισε στις 11 Μαΐου και διεκόπη δύο φορές πριν από τη χθεσινή απόφαση. Οι συνήγοροι της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, ανακοίνωσαν ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιήσουν επίσημο διάβημα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και θα ζητήσουν αναίρεση της αποφάσεως και πειθαρχικό έλεγχο των εμπλεκομένων, αλλά και έλεγχο για το εάν υπήρξε επηρεασμός δικαστικών προσώπων και ενόρκων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή