Μελέτες: Το κρασί δεν είναι σκληρό ποτό

Μελέτες: Το κρασί δεν είναι σκληρό ποτό

Η μη διαφοροποίηση των ειδών αλκοολούχων δεν είναι επιστημονικά σωστή

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα φθάσει η μέρα που στις φιάλες κρασιού θα υπάρχει επισήμανση για τις συνέπειες του αλκοόλ στην υγεία; Πόσο πιθανό είναι να αντιμετωπίζεται η κατανάλωση αλκοόλ τα επόμενα χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ενωση όπως η χρήση του καπνού;

Οπως φαίνεται, αρκετά πιθανό, με βάση τη θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι «δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ για την υγεία» και το σχετικό σχέδιο δράσης 2022-2030 για τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, το οποίο δημοσιοποιήθηκε στην αρχή του έτους. Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Οινικός πολιτισμός και επιστήμη στη σύγχρονη κοινωνία» προκειμένου να παρουσιαστούν μελέτες σχετικές με την κατανάλωση οίνου, στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης που διεξάγεται.

«Οι ομάδες που υποστηρίζουν τα μέτρα κατά του αλκοόλ δεν διαχωρίζουν το κρασί ή την μπίρα από τα άλλα αλκοολούχα ποτά: αναφέρονται στη “βιομηχανία του αλκοόλ”. Επίσης, δεν υπάρχει διαφοροποίηση ως προς τα μοτίβα κατανάλωσης (π.χ. κρασί με συνοδεία φαγητού) ή τα είδη των ποτών που περιέχουν αλκοόλ», έχει επισημάνει ο δρ Ιγνάθιο Σάντσες Ρεκάρτε, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Οινοποιών.

«Οι μελέτες δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Και η μεσογειακή δίαιτα περιέχει κρασί».

Ενας σημαντικός αριθμός ερευνών συνδέει την κατανάλωση αλκοόλ με την εμφάνιση καρκίνου της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα, του οισοφάγου, του ήπατος και του εντέρου, ενώ άλλες έρευνες συσχετίζουν την κατανάλωση αλκοόλ με καρδιαγγειακά νοσήματα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι σε όλες τις ανακοινώσεις δεν υπάρχει διαφοροποίηση αναφορικά με το είδος του αλκοόλ.

Η μη διαφοροποίηση των ειδών των ποτών που περιέχουν αλκοόλ από τη μία ενοχοποιεί αδίκως το κρασί, από την άλλη δεν είναι σωστή ούτε από επιστημονική άποψη. «Από επιδημιολογικής απόψεως δεν είναι σωστό να βάζουμε όλα τα είδη αλκοόλ μαζί», τονίζει ο Δημοσθένης Παναγιωτάκος, καθηγητής Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. «Πρέπει να κάνουμε μελέτες οι οποίες να αφορούν σε συγκεκριμένα είδη αλκοόλ και βασιζόμενοι σε αυτά τα αποτελέσματα να βγάλουμε συμπεράσματα», προσθέτει. Ο κ. Παναγιωτάκος εξηγεί ότι επίδραση στην υγεία έχει το lifestyle και όχι η κατανάλωση ενός συγκεκριμένου προϊόντος αυτή καθαυτή. Για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι όσοι πίνουν κυρίως μπίρα έχουν μεγαλύτερη τάση να καταναλώνουν προμαγειρεμένα έτοιμα γεύματα.

Εξηγεί ότι δεν πρέπει να εξετάζουμε την επίδραση κάθε προϊόντος ξεχωριστά στην υγεία μας, γιατί έτσι μπορεί να βγάλουμε επικίνδυνα συμπεράσματα. Λέμε ότι η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με τον καρκίνο, όμως την ίδια στιγμή «οι μελέτες δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Και η μεσογειακή δίαιτα περιέχει κρασί», σημειώνει ο καθηγητής Επιδημιολογίας.

«Σε όλες τις μελέτες όπου το κρασί αποτελεί μέρος της μεσογειακής δίαιτας το αποτέλεσμα για την ήπια κατανάλωση κρασιού είναι θετικό», επισημαίνει η Ρένα Κωστή, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και προτείνει να παρουσιαστεί το κρασί ως μέρος της μεσογειακής δίαιτας προκειμένου να διαχωριστεί από τα υπόλοιπα είδη αλκοόλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή