Ίντερσεξ άτομα: «Μου έλεγαν ότι είναι ένα λάθος που δεν πρέπει να γεννηθεί»

Ίντερσεξ άτομα: «Μου έλεγαν ότι είναι ένα λάθος που δεν πρέπει να γεννηθεί»

Σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να αντιμετωπίσει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ίντερσεξ ατόμων.

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαι ένας άνθρωπος που δεν φοβάμαι τη γνώση. Τη γνώση τη θέλω. Πριν από 13 χρόνια, όταν ήμουν στον πέμπτο μήνα της κύησης ενός υγιέστατου και επιθυμητού μωρού, δύο διαφορετικοί γιατροί του τοπικού νοσοκομείου επέμεναν να την τερματίσω, επειδή αυτό είχε ένα επιπλέον Χ χρωμόσωμα. Επέμεναν. Μας έλεγαν ότι θα είναι ένα τέρας της φύσης, ένα φρικιό, ένα λάθος που δεν πρέπει να γεννηθεί. Ψάξαμε να ενημερωθούμε μέσω Διαδικτύου για άλλες περιπτώσεις, αναζητήσαμε οργανώσεις στο εξωτερικό και είδαμε ότι δεν χρειάζεται να τερματίσουμε την κύηση. Οταν το αναφέραμε σε έναν από τους δύο γιατρούς, λάβαμε ως απάντηση: “Και εάν σας βγει αδελφή;” Αρνήθηκαν να συνεχίσουν να παρακολουθούν την κύησή μου. Αλλάξαμε γιατρό και σήμερα έχουμε ένα υπέροχο και υγιέστατο ίντερσεξ παιδί». 

Η Ρηνιώ Συμεωνίδου, γραμματέας Δ.Σ. του Intersex Greece, εμπειρογνώμων Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ιντερσεξ Παιδιά, περιγράφοντας το προσωπικό της βίωμα στην «Κ» επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλές οικογένειες που τερμάτισαν κύηση μετά τις πιέσεις των γιατρών, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις τα ίντερσεξ παιδιά που γεννιούνται υποβάλλονται βεβιασμένα σε χειρουργικές επεμβάσεις και ιατρικές παρεμβάσεις σε πολύ μικρή ηλικία.

Τι σημαίνει, όμως, ο όρος ίντερσεξ; «Είναι ένας διεθνής όρος “ομπρέλα”, που αναφέρεται στις εγγενείς φυσικές διαφορές των χαρακτηριστικών φύλου ή στην αναπαραγωγική ανατομία. Τα ίντερσεξ άτομα, ή αλλιώς διαφυλικά, γεννιούνται με χαρακτηριστικά φύλου που είναι είτε θηλυκά και αρσενικά ταυτόχρονα, είτε όχι απόλυτα θηλυκά ή αρσενικά, είτε ούτε θηλυκά ούτε αρσενικά. Ο ίδιος όρος εκφράζει επίσης τη ζωντανή εμπειρία των κοινωνικοπολιτισμικών συνεπειών που υφίστανται οι άνθρωποι που γεννιούνται με σώματα που δεν εμπίπτουν στις κανονιστικές νόρμες των “αρσενικών” και “θηλυκών” σωμάτων», αναφέρει στην «Κ» η κ. Συμεωνίδου. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον ένα στα 100 άτομα γεννιούνται διαφυλικά (ίντερσεξ), ενώ έγκυρες πηγές υπολογίζουν ότι έως και 1,7% των ατόμων εμφανίζουν κάποιες παραλλαγές στα χαρακτηριστικά φύλου τους.

Σύμφωνα με την κ. Συμεωνίδου, στη χώρα μας, το «σιωπηρό πρωτόκολλο» είναι τα ίντερσεξ παιδιά που γεννιούνται να υποβάλλονται στη βρεφική ή στην πρώτη παιδική ηλικία σε χειρουργικές και άλλες ιατρικές παρεμβάσεις συμμόρφωσης των ανατομικών χαρακτηριστικών τους με την τυπική αρσενική ή θηλυκή ανατομία. Στις περισσότερες περιπτώσεις τέτοιες παρεμβάσεις δεν είναι ιατρικά απαραίτητες, γίνονται για κοινωνικούς λόγους και μπορεί να έχουν επιπτώσεις, όπως ψυχοσωματικό τραύμα, στείρωση, απώλεια σεξουαλικής αίσθησης και άλλα προβλήματα υγείας.

Αυτή την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ίντερσεξ ατόμων επιχειρεί να αντιμετωπίσει με συγκεκριμένες διατάξεις το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το οποίο τέτοιες ιατρικές παρεμβάσεις μπορούν να γίνονται μόνο σε ανήλικα ίντερσεξ άτομα που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους και αφότου έχουν ενημερωθεί και έχουν δώσει τη συναίνεσή τους. Για τα παιδιά κάτω των 15 ετών θα απαιτείται ειδική απόφαση ειρηνοδικείου που θα λαμβάνεται κατόπιν γνωμοδότησης ειδικής διεπιστημονικής επιτροπής. Το σχέδιο νόμου θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Τρίτη. 

«Η χώρα μας ακολουθεί την καλή πρακτική της Μάλτας, που ήταν μία από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που απαγόρευσε αυτές τις επεμβάσεις», σημειώνει η κ. Συμεωνίδου και προσθέτει: «Αυτές θα πρέπει να γίνονται σε μια ηλικία που θα είναι ενημερωμένο το άτομο για τις επιπτώσεις των επεμβάσεων αυτών αλλά και τις εναλλακτικές που έχει. Πρέπει να έχει λόγο και άποψη πάνω στο σώμα με το οποίο θα ζήσει για το υπόλοιπο της ζωής του». 

Σύμφωνα με την κ. Συμεωνίδου, τα επόμενα βήματα θα πρέπει να είναι να σταματήσουν οι διακρίσεις και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις άλλες πτυχές της ζωής τους. Οπως σημειώνει ενδεικτικά, θα έπρεπε να υπάρχει στα σχολεία μάθημα σεξουαλικής εκπαίδευσης σωστό, που να περιλαμβάνει και τις ποικιλομορφίες, και να είναι ενήμεροι και οι εκπαιδευτικοί. «Δεν μπορεί το παιδί μου να εξηγεί τι είναι τα ίντερσεξ άτομα και ο δάσκαλος να απαντά “δεν υπάρχουν αυτά που λες”. Δεν μπορείς να λες σε ένα παιδί ότι δεν υπάρχει», τονίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή