«Αλλα νησιά βουλιάζουν, εμείς είμαστε άδειοι»

«Αλλα νησιά βουλιάζουν, εμείς είμαστε άδειοι»

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κάσου με τον Πειραιά από την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να δώσει τουριστική ώθηση

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου ζουν «τον καλύτερο Ιούλιο όλων των εποχών» από πλευράς αφίξεων τουριστών, ένα νησί η Κάσος, εν είδει γαλατικού χωριού –αν και βρίσκεται στην ίδια περιοχή του Αιγαίου–, είναι σχεδόν άδειο. Το επιβατηγό-οχηματαγωγό «Olympus», το οποίο θα αναλάμβανε το δρομολόγιο από Πειραιά για Μήλο, Σαντορίνη, Ανάφη, Σητεία, Κάσο, Κάρπαθο, Διαφάνι, Χάλκη και Ρόδο, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή, δεν μπόρεσε να αποπλεύσει καθώς η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Ναυτιλίας διαπίστωσε παραλείψεις στον τομέα ασφάλειας.

Με το «Πρέβελη»

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το υπουργείο Ναυτιλίας, την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί δρομολόγιο από τον Πειραιά, το οποίο πιθανότατα θα εκτελεσθεί από το πλοίο «Πρέβελη». Στέλεχος του υπουργείου Ναυτιλίας, μιλώντας στην «Κ», εξηγεί ότι το υπουργείο Ναυτιλίας θα δημοσιεύσει άμεσα σχετική πρόσκληση προκειμένου να βρεθεί ανάδοχος, ωστόσο τέτοια εποχή ελάχιστα πλοία είναι διαθέσιμα για να προγραμματίσουν νέα δρομολόγια. Η Κάσος συνδέεται με δρομολόγια με τη Σητεία και τη Ρόδο, ωστόσο το ζητούμενο είναι η απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση από Πειραιά στην αιχμή της καλοκαιρινής περιόδου.

Πάντως η τουριστική κίνηση στο νησί έχει ήδη πληγεί, λέει ο δήμαρχος Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος. Το πρόβλημα ακτοπλοϊκής σύνδεσης που προέκυψε τις δύο τελευταίες εβδομάδες για την Κάσο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Το νησί βρίσκεται έτσι κι αλλιώς μακριά – απαιτούνται από 19 έως και 23 ώρες για να προσεγγιστεί από Πειραιά με το πλοίο, καθώς δεν υπάρχει απευθείας δρομολόγιο και το κόστος των εισιτηρίων ειδικά φέτος είναι εξαιρετικά αυξημένο. «Ακούμε ότι όλα τα νησιά βουλιάζουν και εμείς είμαστε άδειοι. Επίσης, με όλη τη φασαρία με την ακύρωση των δρομολογίων είχαμε πολλές ακυρώσεις σε ξενοδοχεία, γιατί οι άνθρωποι όταν πηγαίνουν διακοπές δεν θέλουν να αγχώνονται ότι δεν θα υπάρχει πλοίο», εξηγεί ο δήμαρχος του νησιού.

Πρόβλημα ανεφοδιασμού

Η ακύρωση των δρομολογίων του «Olympus» οδήγησε σε αντίστοιχη ακύρωση κρατήσεων σε ξενοδοχεία, ματαιώνοντας τις προσδοκίες αυξημένων επισκεπτών.

Λόγω της μη πραγματοποίησης των δρομολογίων προβλήματα ανεφοδιασμού κυρίως αντιμετώπισε και η γειτονική Κάρπαθος, η οποία διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο και σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Ιωάννη Νισύριο «έχει πνιγεί από τουρίστες». Επειτα από παρέμβαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και υπό τον φόβο τα δύο νησιά να ξεμείνουν από τρόφιμα και φάρμακα πραγματοποιήθηκε δρομολόγιο το προηγούμενο Σάββατο από τον Πειραιά στο Ηράκλειο, το οποίο μετέφερε τις νταλίκες που είχαν συγκεντρωθεί από την Παρασκευή στον Πειραιά αναμένοντας το καράβι που δεν απέπλευσε. Από το Ηράκλειο, την Κυριακή το πρωί απέπλευσε το «Blue Carrier I» μεταφέροντας συνολικά 43 νταλίκες με τρόφιμα και φάρμακα σε Κάσο και Κάρπαθο.

Πάνω από τις προβλέψεις

Τα στοιχεία από τις αφίξεις στα πέντε διεθνή αεροδρόμια των νησιών του Νοτίου Αιγαίου (Κως, Ρόδος, Μύκονος, Σαντορίνη, Κάρπαθος) ξεπερνούν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Με τους μήνες κορύφωσης της τουριστικής περιόδου να έπονται, οι αφίξεις στα νησιά Κυκλάδων και Δωδεκανήσου ξεπερνούν ήδη τα 2 εκατ. –για την ακρίβεια 2.046.335– μέσω 13.006 απευθείας διεθνών πτήσεων από την αρχή της τουριστικής περιόδου στα πέντε διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου μέχρι και τις 10 Ιουλίου.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Fraport, και στα τέσσερα διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου (Ρόδος, Κως, Μύκονος, Σαντορίνη) καταγράφηκε ρεκόρ τουριστικής ροής το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου: Στη Ρόδο έφθασαν 173.205 επιβάτες, έναντι 146.605 το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου του 2019. Στην Κω έφθασαν 83.667 άτομα σε μόλις δέκα ημέρες, από 73.766 τη χρονιά πριν από την πανδημία.

Τη Μύκονο επισκέφθηκαν 49.713 τουρίστες από το εξωτερικό, περισσότεροι κατά 37% από το αντίστοιχο διάστημα του 2019 (36.281). Στη Σαντορίνη σημειώθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου αύξηση της τάξης του 62% με 58.071 επισκέπτες, έναντι 35.799 για το ίδιο χρονικό διάστημα το 2019.

Αεροδρόμια με έναν υπάλληλο

Εκτός λειτουργίας παρέμεινε το αεροδρόμιο του ακριτικού Καστελλόριζου, όπου επιχειρεί η Olympic Air, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Αιτία αποτέλεσε η ασθένεια του μοναδικού υπαλλήλου του πύργου ελέγχου που παρέχει υπηρεσίες πληροφοριών πτήσεων αεροδρομίου (AFIS). Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Τηλεπικοινωνιακών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, στα 11 από τα 15 παραμεθόρια αεροδρόμια που παρέχουν την υπηρεσία πληροφοριών πτήσεων, υπηρετεί μόνο ένας υπάλληλος, εξυπηρετώντας επιβατικές, νοσοκομειακές, στρατιωτικές πτήσεις όλο το 24ωρο, χωρίς ρεπό και άδεια. Επίσης, στα επτά από τα 11 δεν υπάρχει κανένας μόνιμος υπάλληλος και καλύπτονται με μετακινήσεις όλο το χρόνο, αφήνοντας κενά στελέχωσης στα υπόλοιπα αεροδρόμια. Στο πρόσφατο παρελθόν αντίστοιχα φαινόμενα αιφνίδιας διακοπής λειτουργίας καταγράφηκαν στα αεροδρόμια της Ικαρίας, της Μήλου (τρεις φορές), της Κοζάνης, της Νάξου και της Καστοριάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή