«Οχι σε μακελειό χυδαιότητας»

«Οχι σε μακελειό χυδαιότητας»

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να τερματιστεί το τοξικό κλίμα

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νομοσχέδιο με σαφές κοινωνικό πρόσημο και η επέτειος αποκατάστασης της δημοκρατίας την προσεχή Κυριακή διαμόρφωσαν το πλαίσιο εντός του οποίου κινήθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για να μιλήσει από τη Βουλή για την ανάγκη υπέρβασης της τοξικότητας στον δημόσιο πολιτικό διάλογο. Ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάλεσε σε στήριξη του νομοσχεδίου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ως ένα βήμα συναίνεσης πάνω σε ένα ζήτημα που απασχολεί ευρέως την κοινωνία και ως ένα κατ’ αρχήν δείγμα βούλησης για υπέρβαση του τοξικού κλίματος στον πολιτικό διάλογο, ενόψει της επετείου αποκατάστασης της δημοκρατίας. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει «παρών» στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

«Θα ευχόμουν πραγματικά το νομοσχέδιο αυτό να τύχαινε ακόμη ευρύτερης συναίνεσης. Λυπάμαι που ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει για ακόμη μια φορά να κρυφτεί πίσω από το “παρών”, όταν επί της ουσίας συμφωνεί με τις περισσότερες διατάξεις του νομοσχεδίου», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση τόνισε ότι «έχετε την ευκαιρία σήμερα να κάνετε ένα μικρό βήμα και να υπερβείτε αυτό το κλίμα της τοξικότητας το οποίο, δυστυχώς, πια έχει διαβρώσει όλo τον πολιτικό διάλογο».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά στον εορτασμό σε λίγες ημέρες της επετείου αποκατάστασης της δημοκρατίας και στην τρέχουσα συγκυρία, μιλώντας για «πολύ δύσκολες εξωτερικές συνθήκες, που δεν επιτρέπουν να ανοίγουν εσωτερικές πληγές». Και υπογράμμισε ότι «έχουμε ανάγκη από ενότητα και σταθερότητα. Δεν έχουμε ανάγκη από χυδαιότητα, έχουμε ανάγκη από ευθυκρισία και ευαισθησία. Οχι από υποκρισία. Σε όλα αυτά κρινόμαστε καθημερινά. Και ας διαφυλάξουμε, λοιπόν, την πολιτική αντιπαράθεση πριν καταλήξει σε ένα μακελειό χυδαιότητας. Διαφορετικά να είστε σίγουροι ότι η ίδια η δημοκρατία θα εξοστρακίσει ξανά στο περιθώριο αυτούς που στην πράξη την υπονομεύουν».

Ειδικά για το νομοσχέδιο, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ζήτημα της εποχής» την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και πρόκληση που συνδέεται με άλλα εθνικά στοιχήματα, όπως τα ατομικά δικαιώματα, τον εκσυγχρονισμό της καθημερινότητας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και, ασφαλώς, με τη δυνατότητα δεκάδων χιλιάδων ζευγαριών να τεκνοποιήσουν. Αναφέρθηκε στις βασικές πρόνοιες του νομοσχεδίου:

• Την αύξηση κατά τέσσερα χρόνια του ορίου ηλικίας των γυναικών για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

• Τη δυνατότητα κρυοσυντήρησης γενετικού υλικού και για προσωπικούς λόγους και όχι αποκλειστικά για ιατρικούς, όπως ίσχυε έως τώρα.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το νομοσχέδιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή περιλαμβάνει αλλαγές «με βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα».

• Την άρση της αναχρονιστικής προϋπόθεσης της συναίνεσης του συζύγου ή του συντρόφου για να μπορεί μια γυναίκα να χρησιμοποιεί τα ωάριά της.

• Την κατάργηση της εικοσαετίας, που είχε τεθεί ως ανώτατο όριο για τη διάρκεια συντήρησης των ωαρίων.

• Την επιλογή του δότη ή της δότριας του γενετικού υλικού να αποφασίζουν αν θα γίνεται γνωστή η ταυτότητά τους.

• Την ίδρυση μονάδας ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τράπεζας κρυοσυντήρησης ειδικά για τους οροθετικούς ασθενείς.

• Τις προβλέψεις για τα δικαιώματα των intersex ατόμων, των παιδιών δηλαδή που γεννιούνται με διάφορες παραλλαγές στα χαρακτηριστικά του φύλου τους.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι πρόνοιες του νομοσχεδίου δεν αποτελούν διευθετήσεις που διορθώνουν τα κενά του παρελθόντος, αλλά δυναμικές τομές στην καθημερινότητα των εμπλεκομένων ανθρώπων που ωφελούνται από το νομοσχέδιο. «Είναι αλλαγές με βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα», επισήμανε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή