Ανιχνεύοντας τα ιπτάμενα ίχνη των πελαργών

Ανιχνεύοντας τα ιπτάμενα ίχνη των πελαργών

Επιτυχημένη τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε οκτώ λευκούς πελαργούς από την Ορνιθολογική Εταιρεία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μακρινά ταξίδια των μεταναστευτικών πουλιών και πιο συγκεκριμένα των πελαργών, που διαβιούν και στη χώρα μας, αποκαλύπτουν οι δορυφορικοί πομποί που τοποθετούνται σε αυτά. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε λευκούς πελαργούς, σε περιοχή δυτικά της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Ελλάδας. Σημάνθηκαν με πομπό οκτώ νεαροί λευκοί πελαργοί στα χωριά Πεντάλοφο, Λεσίνι και Νεοχώρι. Σε κάθε πουλί με πομπό τοποθετείται και ειδικού τύπου δαχτυλίδι με πενταψήφιο κωδικό και κωδικό χώρας (π.χ. GRA, Greece-Athens), που δίνει έναν μοναδικό συνδυασμό για κάθε άτομο, επιτρέποντας στους ερευνητές να υπολογίσουν τις μεταναστευτικές διαδρομές του και τη διάρκεια ζωής του.

Ανιχνεύοντας τα ιπτάμενα ίχνη των πελαργών-1
[ΛΑΜΠΡΟΣ ΧΑΡΕΛΟΣ]

Ο λευκός πελαργός (Ciconia ciconia) είναι μεταναστευτικό είδος μεγάλων αποστάσεων και, όπως υπογραμμίζει η Ορνιθολογική, αποτελεί για τη χώρα μας απειλούμενο είδος (κατηγορία κινδύνου τρωτό). Ο ελληνικός πληθυσμός του είδους εκτιμάται σε 2.000 ζευγάρια. Στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου οι λευκοί πελαργοί φωλιάζουν για πάνω από 35 χρόνια, ωστόσο –σύμφωνα με όσα είπαν οι κάτοικοι στην Ορνιθολογική– λίγα άτομα διαμένουν πλέον όλο τον χειμώνα. «Γι’ αυτό και οι πομποί αναμένεται να μας δώσουν πολύτιμα και μέχρι στιγμής άγνωστα δεδομένα για τις μετακινήσεις των πελαργών αφού εγκαταλείψουν τις φωλιές τους, καθώς και για τους μεταναστευτικούς διαδρόμους που θα ακολουθήσουν κατά τη μετανάστευσή τους, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του καλοκαιριού», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Ανιχνεύοντας τα ιπτάμενα ίχνη των πελαργών-2
[ΝΙΚΟΣ ΝΟΥΛΑΣ]

Χαρακτηριστικά είναι τα δεδομένα τηλεμετρίας δύο νεαρών λευκών πελαργών από την ίδια φωλιά, που σημάνθηκαν πέρυσι τον Ιούλιο στο Λεσίνι. Τα δύο αδέλφια κατάφεραν να φτάσουν και να ξεχειμωνιάσουν στα νότια της ερήμου της Σαχάρας, στο Σουδάν και στο Τσαντ, ακολουθώντας όμως εντελώς διαφορετικές διαδρομές για να φτάσουν στον προορισμό τους. Το ένα έκανε τον κύκλο, από Βόρεια Ελλάδα, Τουρκία και Μέση Ανατολή για να φτάσει πετώντας πάνω από στεριά στο Δέλτα του Νείλου, ενώ το άλλο διέσχισε τη Μεσόγειο Θάλασσα μέσω Κρήτης! Το εαρινό ταξίδι των δύο λευκών πελαργών προς βορρά ξεκίνησε φέτος στα τέλη Φεβρουαρίου. Αυτή τη φορά τα δύο πουλιά ακολούθησαν παρόμοια διαδρομή, κινούμενα κατά μήκος του ποταμού Νείλου και κάνοντας στάσεις στο Ισραήλ, στον Λίβανο και στη Συρία, σύμφωνα με το δορυφορικό στίγμα των πομπών τους. «Αυτή τη στιγμή παραμένουν σε περιοχές της κεντρικής Τουρκίας. Δεν αναμένεται να επιστρέψουν στην περιοχή όπου γεννήθηκαν, κάτι συνηθισμένο σε ανώριμα άτομα τα οποία δεν είναι ακόμη έτοιμα για να αναπαραχθούν», σημειώνει η Ορνιθολογική. Πέρα από τη γοητεία της καταγραφής των ιπτάμενων ταξιδιών, οι δορυφορικοί πομποί δίνουν πολύτιμες πληροφορίες στους επιστήμονες και στους ερευνητές για τη ζωή και τα χαρακτηριστικά κάθε είδους πουλιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή