Πυρκαγιές: Η αναμέτρηση με τον πύρινο εφιάλτη – Εθελοντές μιλούν στην «Κ»

Πυρκαγιές: Η αναμέτρηση με τον πύρινο εφιάλτη – Εθελοντές μιλούν στην «Κ»

Εθελοντές πυροσβέστες μιλούν στην «Κ» για την ολονύχτια αναμέτρηση με τον πύρινο εφιάλτη στην Αττική

4' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κόπωση δεν κρυβόταν. Την πρόδιδαν τα άυπνα, κόκκινα μάτια και το καπνισμένο παντελόνι της στολής. Ο 30χρονος Σπύρος Ξάνθης, μηχανικός αυτοματισμού σε επιχείρηση της Νέας Μάκρης, μόλις είχε σχολάσει από τη δουλειά του το απόγευμα της 19ης Ιουλίου όταν βρέθηκε μαζί με άλλους εθελοντές πυροσβέστες στο μέτωπο της Πεντέλης. Συμπλήρωσε τουλάχιστον 12 ώρες σερί στη φωτιά, ολονυχτία δράσης στα σημεία της Αττικής όπου κάλπαζαν οι φλόγες, προτού επιστρέψει στη βάση του και ξαποστάσει σε έναν διθέσιο καναπέ, για μια ανάσα στα μετόπισθεν.

«Μια νέα οικογένεια»

Εχει συμπληρώσει μια δεκαετία στο Πυροσβεστικό Σώμα Εθελοντών Νέου Βουτζά – Προβαλίνθου. Τυχαία ξεκίνησε, παρακινούμενος από έναν φίλο του ο οποίος συμμετείχε παλιά, κυρίως σε βάρδιες πυροφύλαξης. Στην αρχή ήταν διστακτικός. Αν και δεν απείχε πολύ ο σταθμός από το σπίτι του, αγνοούσε για καιρό την ύπαρξή του. Οταν, όμως, εντάχθηκε εκεί λέει ότι ανακάλυψε «μια νέα οικογένεια». Πήρε το βάπτισμα του πυρός πριν από χρόνια σε μια φωτιά στον Μαραθώνα, αλλά έχουν μεσολαβήσει τόσες άλλες που πλέον δεν θυμάται λεπτομέρειες από τότε. Η πρόσφατη πυρκαγιά, όπως εξηγεί, είχε στοιχεία που δυσκόλεψαν τις ενέργειές τους. «Το μέτωπο είχε σπάσει σε πολλά σημεία, είχε μεγαλώσει απότομα. Είχε απίστευτες ριπές ο αέρας, φυσούσε τόσο πολύ που σε έπνιγε. Οπου μπορούσαμε σβήναμε», λέει ο κ. Ξάνθης.

Πυρκαγιές: Η αναμέτρηση με τον πύρινο εφιάλτη – Εθελοντές μιλούν στην «Κ»-1
Η φωτιά στην Πεντέλη δεν είχε ακόμη κοπάσει και στο φυλάκιο των εθελοντών πυροσβεστών του Νέου Βουτζά παρακολουθούσαν το στίγμα ενός οχήματος τους και ενημερώνονταν για την πορεία της πυρκαγιάς. Δεκάδες εθελοντές από διάφορα κλιμάκια άφησαν τις δουλειές τους και βρέθηκαν στο πλευρό των πυροσβεστών για να τους συνδράμουν. Φωτ. ENRI CANAJ

Οπως και πέρυσι στη μεγάλη φωτιά της Βαρυμπόμπης, που επί μέρες έκαιγε ανεξέλεγκτα στην Αττική, έτσι και φέτος εθελοντικά κλιμάκια έσπευσαν από κάθε γωνιά για να συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής. Ενδεικτικά, ομάδες όπως αυτή του Νέου Βουτζά, της Πεντέλης, του Καπανδριτίου, των Αφιδνών, της Ροδόπολης, ήταν ορισμένες από αυτές που ρίχτηκαν στη μάχη υπό τον συντονισμό του Πυροσβεστικού Σώματος. Πέρυσι, μεταξύ των εθελοντών στη Βαρυμπόμπη η «Κ» είχε συναντήσει έναν εστιάτορα και έναν τσαγκάρη. Φέτος βρήκε έναν ιδιοκτήτη φωτογραφείου και φοιτητές.

Για τον 40χρονο φωτογράφο Βασίλη Βασάλο ήταν η πρώτη εμπειρία μεγάλης φωτιάς ως μέλος εθελοντικής ομάδας. «Ηθελα φέτος να βοηθήσω, να μπω στα βαθιά», λέει όταν τον συναντάμε στο φυλάκιο του Νέου Βουτζά. Θυμάται ότι είχε κινητοποιηθεί από μόνος του και στο παρελθόν, πριν από δεκαετίες, σε άλλη μεγάλη φωτιά της Πεντέλης, χωρίς εξοπλισμό τότε και με πενιχρά μέσα, καθώς δεν ανήκε σε κάποια ομάδα. Εκτοτε πέρασε από την προβλεπόμενη εκπαίδευση και πλέον επιχειρεί οργανωμένα.

Πυρκαγιές: Η αναμέτρηση με τον πύρινο εφιάλτη – Εθελοντές μιλούν στην «Κ»-2
Ο Βασίλης Βασάλος (αριστερά) και ο Σταμάτης Δαμιανόγλου, δύο από τους εθελοντές του Νέου Βουτζά. Φωτ. ENRI CANAJ

Στην ίδια ομάδα των 50 εθελοντών μετέχει περισσότερα χρόνια ο 26χρονος Σταμάτης Δαμιανόγλου, ο οποίος τραυματίστηκε πέρυσι στην πυρκαγιά στα Βίλια. Τότε ήταν επικεφαλής μιας οκταμελούς ομάδας εθελοντών, οι οποίοι πραγματοποιούσαν κατάσβεση σε μια αναζωπύρωση του νοτιοανατολικού μετώπου. Η μπότα του γλίστρησε σε έναν βράχο και από την άσχημη πτώση έσπασε την κλείδα του. Χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργείο, ακολούθησαν εντατικές φυσικοθεραπείες και μακρά αποκατάσταση, χωρίς κάποια πρόβλεψη ή υποστήριξη για την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των εξόδων, όπως λέει. Φέτος επιχειρούσε ξανά όλη νύχτα στα μέτωπα της Πεντέλης. «Δεν περιμένεις κάποιο ευχαριστώ. Ξέρεις ότι απλά έχεις κάνει έργο και έχεις βοηθήσει, αντί να παρακολουθείς τη φωτιά από την τηλεόραση», λέει.

«Το μέτωπο είχε σπάσει σε πολλά σημεία, είχε μεγαλώσει απότομα. Είχε απίστευτες ριπές ο αέρας, φυσούσε τόσο πολύ που σε έπνιγε».

Στο μέτωπο της 19ης Ιουλίου βρέθηκε και ο 19χρονος Χάρης Μεγαγιάννης. Τα προηγούμενα χρόνια, προτού ενηλικιωθεί, βοηθούσε στα μετόπισθεν. Προετοίμαζε τα υλικά, τις προμήθειες, τον εξοπλισμό. «Κρατούσαμε ο ένας τον άλλον για να πάμε να σβήσουμε. Τόσο δυνατός ήταν ο άνεμος σε κάποια σημεία που επιχειρούσαμε», λέει για την πρόσφατη φωτιά στην Αττική. Ο αέρας προκαλούσε κηλιδώσεις μεταφέροντας καύσιμη ύλη σε άλλα άκαυστα σημεία, πιο μακριά από την αρχική εστία. «Οπου κι αν κοιτούσες είχε φωτιά», λέει ο 23χρονος εθελοντής Γιάννης Μανωλαράκης. Κατά την κατάσβεση άκουγαν και εκρήξεις, όπως συνέβη στην Ανθούσα όταν εξερράγη ένα αυτοκίνητο σε απόσταση περίπου 30 μέτρων από την ομάδα τους.

Πυρκαγιές: Η αναμέτρηση με τον πύρινο εφιάλτη – Εθελοντές μιλούν στην «Κ»-3

Ανάγκη ευαισθητοποίησης

Ακόμη πάντως και κατά την κρίσιμη ώρα της αντιμετώπισης της φωτιάς, με τον άνεμο να μην έχει κοπάσει και να ταξιδεύει τις φλόγες από τη μια οικιστική περιοχή στην άλλη, οι εθελοντές του Νέου Βουτζά εξεπλάγησαν από τα σήματα που άκουγαν στον ασύρματο. «Δεν γίνεται εκείνη την ώρα που υπάρχει ενεργό μέτωπο και έχεις ανθρώπους να ρισκάρουν τη ζωή τους, να ακούς ότι έτερο όχημα μεταβαίνει σε άλλο σημείο για να κάνει συστάσεις σε πολίτη που πραγματοποιεί θερμές εργασίες. Χρειάζεται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση», λέει ο Σταμάτης Δαμιανόγλου.

Ως θερμές εργασίες ορίζονται η ηλεκτροσυγκόλληση, η κοπή, η χρήση φλόγας ή ηλεκτρικού τόξου ή οποιουδήποτε άλλου εξοπλισμού μπορεί να προκαλέσει θερμότητα, φλόγα ή σπινθήρα. Πρόκειται για δραστηριότητες εξαιρετικά επικίνδυνες όταν εκτελούνται σε ημέρες με ισχυρούς ανέμους και αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς. Τέσσερις εθελοντές του κλιμακίου στον Νέο Βουτζά επιβεβαίωσαν στην «Κ» ότι άκουσαν δύο σχετικά σήματα το βράδυ της 19ης Ιουλίου και το επόμενο πρωί σε περιοχές που δεν είχαν κινδυνέψει.

Το πρωί της 20ής Ιουλίου ο Σπύρος Ξάνθης πήρε ρεπό από την εργασία του. Πέρα από την κούραση που κουβαλούσε ήθελε να δει πώς θα εξελισσόταν η φωτιά στην Αττική και εάν θα χρειαζόταν να συνδράμει εκ νέου.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή