Πυρκαγιές: Ώρες αγωνίας στον Έβρο, μάχη με τις φλόγες στη Λέσβο, σε εξέλιξη η φωτιά στη Μεσσηνία

Πυρκαγιές: Ώρες αγωνίας στον Έβρο, μάχη με τις φλόγες στη Λέσβο, σε εξέλιξη η φωτιά στη Μεσσηνία

Τον πυρήνα του δάσους της Δαδιάς εξακολουθεί να απειλεί η πυρκαγιά στον Έβρο - Δεύτερη μέρα μάχης με τις φλόγες στα Βατερά Λέσβου - Σε εξέλιξη η φωτιά στο Ακριτοχώρι Μεσσηνίας - Νέο μέτωπο στην Καλλονή Τροιζηνίας

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον πυρήνα του δάσους της Δαδιάς εξακολουθεί να απειλεί η μεγάλη πυρκαγιά, η οποία μαίνεται για τέταρτη ημέρα στον Έβρο.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες κάτω από δύσκολες συνθήκες, ενώ στην περιοχή μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη.

Μήνυμα του 112 για απομάκρυνση των κατοίκων του χωριού Δαδιά

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη αργά το βράδυ στους κατοίκους του χωριού Δαδιά για να εκκενώσουν την περιοχή λόγω της δασικής πυρκαγιάς, η οποία προσέγγισε τον οικισμό σε απόσταση 500-600 μέτρων.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο φράγμα Λύρας στο Σουφλί Έβρου επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ από το πρωί αναμενόταν να σηκωθούν εκ νέου εναέρια μέσα.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του Ε.Σ., η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ. Σημειώνεται ότι σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Μαίνεται η φωτιά στη Λέσβο

Δεύτερη μέρα μάχης με τις φλόγες, σήμερα, στα Βατερά Λέσβου για πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής, με την κύρια προσπάθεια να εστιάζεται στο να μην ξεφύγει η φωτιά πέραν του δρόμου, μεταξύ Βρίσας και Βατερών. Σε μια τέτοια περίπτωση, υπάρχει φόβος πως η φωτιά θα επιστρέψει στο άκαυτο τμήμα του οικισμού.

Από το πρωί στη μάχη συμμετέχουν με ρίψεις από αέρος δυο αεροπλάνα τύπου PZL που εδρεύουν στη Λέσβο, δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα που εδρεύουν σε Λέσβο και Χίο, και δύο αεροσκάφη τύπου Canadair. Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι στον δρόμο για τη Λέσβο είναι και τρία μικρά νέου τύπου αεροσκάφη Airtractor. Το πρωί αναμένονταν επίσης στη Λέσβο από την Αττική ενισχύσεις με 20 πυροσβέστες και πέντε οχήματα.

«Οι άνεμοι αυτήν την ώρα έχουν πέσει, η φωτιά καίει στο δάσος αφού απομακρύνθηκε από τα Βατερά» ανέφερε νωρίς το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ο περιφερειάρχης Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης. 

Ο κ. Μουτζούρης τόνισε ότι από τη φωτιά κάηκαν πέντε οικίες και μία επιχείρηση στα Βατερά, τα οποία είχαν εκκενωθεί χθες το μεσημέρι. Ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι ο μηχανισμός εκκένωσης λειτούργησε έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Μεσσηνία: Σε εξέλιξη η φωτιά στο Ακριτοχώρι

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα πάνω από το μέτωπο της φωτιάς, που εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, στην περιοχή Ακριτοχώρι, του δήμου Πύλου – Νέστορος, στη Μεσσηνία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πυροσβεστική, ρίψεις νερού πραγματοποιούν τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Όσον αφορά τις επίγειες δυνάμεις, επιχειρούσαν καθ΄ όλη την διάρκεια της νύχτας και εξακολουθούν να βρίσκονται επί ποδός, ώστε να κρατήσουν την φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές και να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Συγκεκριμένα, στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 115 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 23 οχήματα, ενώ το έργο τους συνδράμουν υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Φωτιά στην Καλλονή Τροιζηνίας

Αντιμέτωπες με ένα ακόμη πύρινο μέτωπο είναι οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, καθώς νέα φωτιά ξέσπασε σήμερα, Κυριακή, το πρωί στην περιοχή Καλλονή, στον δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων.

Η φωτιά μαίνεται σε αγροτοδασική έκταση. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, έχουν κινητοποιηθεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Πυρκαγιά και στα Γρεβενά

Χθες, Σάββατο, εκδηλώθηκε φωτιά και στη θέση Τσακατούρα Γρεβενών, ενώ υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στη Βρυσούλα Πρεβέζης.

Από τις 6 το απόγευμα της Παρασκευής έως τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου εκδηλώθηκαν 53 δασικές πυρκαγιές.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΪ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή