Φωτιά στη Λέσβο: «Πύρωσαν τα πάντα, οξυγόνο μηδέν»

Φωτιά στη Λέσβο: «Πύρωσαν τα πάντα, οξυγόνο μηδέν»

Μαρτυρίες των κατοίκων στις περιοχές της νότιας Λέσβου, όπου δάση, σπίτια, επιχειρήσεις τυλίχθηκαν στις φλόγες

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην παραλία των Βατερών η κυρία Κατερίνα με το όμορφο κολιέ της, πάντα περιποιημένη, ακόμα και μετά το μένος της φωτιάς που έκαψε το σπίτι της, κάθεται σε ένα ταβερνάκι. Μαζί της έχει τα τρία σκυλάκια της, καπνίζει και βάζει κάθε λίγο τα κλάματα.

Είναι ανυπολόγιστη η ζημιά της πυρκαγιάς –έχει καεί έκταση 17.000 στρεμμάτων σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις– που εκδηλώθηκε το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή και επεκτάθηκε στη νότια Λέσβο, με τις Αρχές να επιχειρούν νυχθημερόν σε κάθε μέτωπο. Μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας είχαν εκκενωθεί τρεις οικισμοί, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα: των Βατερών, της Βρίσας και του Σταυρού. Η κ. Κατερίνα, συνταξιούχος σήμερα, άλλοτε στέλεχος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, βλέπει την περιουσία της να καταστρέφεται για δεύτερη φορά. Τα Βατερά, όπου διατηρεί το μικρό εξοχικό της, ήταν έως το Σάββατο το καταφύγιό της, μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του σπιτιού της που γκρεμίστηκε από τον Εγκέλαδο του 2017. Κάηκε και το εξοχικό και πλέον τη φιλοξενούν συγγενείς της στην άλλη πλευρά της παραλίας, στον Αγιο Φωκά.

Ο σεισμός του 2017

Δεν είναι η μόνη που πενθεί για την περιουσία της. Ο οικισμός της Βρίσας καταστράφηκε ολοσχερώς το 2017 από τον σεισμό και επί πέντε χρόνια οι κάτοικοί της προσπαθούν να την ξαναχτίσουν. Κάθε 12η Ιουνίου, επέτειο του σεισμού, είναι αφορμή για ρεπορτάζ στα τοπικά Μέσα να αναδειχθεί τι έχει ανοικοδομηθεί. Το μεσημέρι της Κυριακής, η ντουντούκα της αστυνομίας πέρασε πολλές φορές μέσα από το χωριό: «Παρακαλείστε να εκκενώσετε σύντομα τον οικισμό λόγω της πυρκαγιάς». Συναντήσαμε μητέρες με παιδιά να προσπαθούν να χωρέσουν σε σακούλες και σακίδια ό,τι μπορούσαν. Γιαγιάδες να μπαίνουν με τα εγγόνια τους στα λεωφορεία του δήμου, καλύπτοντας τα μάτια τους που δάκρυζαν με ένα ανάθεμα: «Γιατί πάλι στη Βρίσα;».

Συναντήσαμε μητέρες με παιδιά να προσπαθούν να χωρέσουν σε σακούλες και σακίδια ό,τι μπορούσαν.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ώρα που βουτούσαν κυριολεκτικά στις φλόγες τα εναέρια μέσα, πίσω από το νεκροταφείο της Βρίσας, τους κατοίκους να μαζεύουν πρόχειρα ό,τι μπορούν για να φύγουν», λέει ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης, πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος Λέσβου του Ερυθρού Σταυρού που συνδράμει επί τρεις ημέρες με νερό και πρώτες βοήθειες στα μέτωπα της φωτιάς. «Το αυτοκίνητο το άφησα στο χωριό. Είναι τα εγγόνια μου εκεί και πάνε νερά. Δεν με νοιάζει τίποτα, μόνο μην κινδυνεύσουν τα παιδιά», λέει η κυρία Μαρία, την οποία συναντήσαμε στον οικισμό του Πολιχνίτου, προερχόμενη από Βρίσα.

Συγκινητική ενότητα

Η ενότητα όλων συγκλονίζει στις δύσκολες στιγμές της Λέσβου. Υπό τον συντονισμό του Δήμου Δυτικής Λέσβου, όλοι οι εργαζόμενοι φροντίζουν για να μεταφερθούν οι πυροπαθείς σε ξενοδοχεία της Καλλονής και του Πολιχνίτου, τα παιδιά σε κέντρο δημιουργικής απασχόλησης, τα ζώα για φύλαξη. Κτηνοτρόφοι και αγρότες μεταφέρουν με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα στα μέτωπα βυτία με νερό. Στην πρώτη γραμμή της μάχης συναντάς ακόμα και επιχειρηματίες της εστίασης, οι οποίοι προσφέρουν νερό και φαγητό.

«Πύρωσαν τα πάντα, οξυγόνο μηδέν», λέει στην «Κ» η Μαρία Βεκρή, η οποία βρισκόταν στα Βατερά από την Παρασκευή προκειμένου να καθαρίσει την αυλή του εξοχικού των γονιών της. «Μαρία, δεν προλαβαίνεις, φύγε», την έπαιρναν τηλέφωνο να της πουν οι φίλοι της, ενώ εκείνη έβρεχε με το λάστιχο το σπίτι, κατορθώνοντας τελικά να το σώσει. Δίπλα έγινε κάρβουνο η τουριστική επιχείρηση που μόλις είχε ανακαινιστεί, με εξοπλισμό χιλιάδων ευρώ να γίνεται στάχτη· η φωτιά έκαψε μέχρι και τις ξαπλώστρες της παραλίας. Λίγα μέτρα πιο πίσω, ανάμεσα σε απανθρακωμένα δέντρα, στέκει ένα σπίτι ολοσχερώς καμένο.

Εκκληση στήριξης

Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος ζητεί από την κυβέρνηση να ενισχυθεί η πληττόμενη τουριστική οικονομία κατά τα πρότυπα στήριξης της βόρειας Εύβοιας και της Σάμου με την ένταξη των Βατερών στο Πρόγραμμα Επιδότησης Διακοπών. Παράλληλα ζητεί από χθες να μην επιστρέφουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι της Βρίσας και του Σταυρού για προληπτικούς λόγους.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή