Αυξάνονται οι σκληροί δείκτες της πανδημίας

Αυξάνονται οι σκληροί δείκτες της πανδημίας

Σημαντική αύξηση στον αριθμό των θανάτων ασθενών με COVID-19 και παράλληλα μικρή μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων παρατηρείται στη χώρα μας. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, την περασμένη εβδομάδα δηλώνονταν κατά μέσον όρο 39 θάνατοι ασθενών με COVID-19 την ημέρα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αύξηση στον αριθμό των θανάτων ασθενών με COVID-19 και παράλληλα μικρή μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων παρατηρείται στη χώρα μας. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, την περασμένη εβδομάδα δηλώνονταν κατά μέσον όρο 39 θάνατοι ασθενών με COVID-19 την ημέρα. Συνολικά καταγράφηκαν 271 θάνατοι, αριθμός αυξημένος κατά 26% σε σχέση με την εβδομάδα που προηγήθηκε. Αύξηση της τάξεως του 10% παρατηρήθηκε και στον αριθμό των εισαγωγών ασθενών σε νοσοκομεία της επικράτειας και ο οποίος για 7η συνεχόμενη εβδομάδα ήταν αισθητά υψηλότερος από τα εξιτήρια που εκδίδονται λόγω ίασης.

Την περασμένη εβδομάδα εισήχθησαν για νοσηλεία 2.793 ασθενείς, έναντι 2.178 που έλαβαν εξιτήριο λόγω ίασης. Αυτό μεταφράζεται και σε σχετική αύξηση της πίεσης στα νοσοκομεία λόγω της COVID-19, σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία δίνονται άδειες στο κουρασμένο μετά δυόμισι χρόνια πανδημίας υγειονομικό προσωπικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι προχθές Δευτέρα νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της επικράτειας 2.766 ασθενείς με κορωνοϊό σε σύνολο 4.500 κλινών που διατίθενται γι’ αυτόν τον σκοπό. Μόνο στο «Σωτηρία» νοσηλεύονταν περίπου 160 ασθενείς, στον «Ευαγγελισμό» 120 και στο «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης περίπου 100 ασθενείς. Σε ΜΕΘ νοσηλεύονταν προχθές 135 ασθενείς με COVID-19.

Ανοδο παρουσιάζουν οι θάνατοι ασθενών και οι εισαγωγές στα νοσο- κομεία – «Καμπανάκι» του ΕΟΔΥ για τον ιό του Δυτικού Νείλου μετά τα 13 κρούσματα λοίμωξης.

Οσον αφορά τη διασπορά του κορωνοϊού, την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 136.077 κρούσματα COVID-19, έναντι 148.435 την εβδομάδα 11 έως 17 Ιουλίου. Το ποσοστό των θετικών τεστ δεν παρουσίασε μεταβολή (15,5%). Υποχώρηση της πανδημίας παρατηρήθηκε στην Αττική (περίπου 25% μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων) και σε κάποιες νησιωτικές περιοχές όπως Θήρα, Μύκονο, Πάρο και Τήνο. Σημειώνεται ότι η Αττική και η νησιωτική χώρα ήταν οι πρώτες χρονικά περιοχές που είχαν «πληγεί» από αυτό το κύμα.

Εν τω μεταξύ, τη λήψη μέτρων προφύλαξης από τα τσιμπήματα των κουνουπιών συνιστά ο ΕΟΔΥ σε κατοίκους και επισκέπτες σε όλη την επικράτεια της χώρας, λόγω της κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα που κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν πιο σοβαρά από τη λοίμωξη. Σημειώνεται ότι από τις 8 Ιουλίου έως χθες είχαν διαγνωσθεί 13 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε δήμους της μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δέλτα, Χαλκηδόνος, Θέρμης, Καλαμαριάς, Κορδελιού – Ευόσμου, Παύλου, Μελά – Ωραιοκάστρου) και της Λάρισας (Δήμος Τεμπών). Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έχει καταγραφεί η κυκλοφορία του ιού σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή