Στα Κύθηρα έφτασαν 237 μετανάστες σε μία μόνον ημέρα

Στα Κύθηρα έφτασαν 237 μετανάστες σε μία μόνον ημέρα

Στο λιμάνι των Κυθήρων, το Καψάλι, θα παραμείνουν οι 237 μετανάστες οι οποίοι έφθασαν στο νησί μέσα σε ένα 24ωρο με τρία ιστιοφόρα σκάφη

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο λιμάνι των Κυθήρων, το Καψάλι, θα παραμείνουν οι 237 μετανάστες οι οποίοι έφθασαν στο νησί μέσα σε ένα 24ωρο με τρία ιστιοφόρα σκάφη. Ο δήμαρχος Ευστράτιος Χαρχαλάκης τονίζει ότι στο νησί δεν υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας, καθώς δεν υπάρχουν υποδομές, και εκφράζει φόβους ότι το νησί έχει ενταχθεί στο πλάνο των διακινητών ως πιθανός τόπος εγκατάλειψης ατόμων. «Το τελευταίο περιστατικό άφιξης μεταναστών που είχαμε ήταν στις αρχές Σεπτεμβρίου 2021», τονίζει χαρακτηριστικά. «Πώς ξαφνικά ήρθαν μέσα σε ένα 24ωρο τρία σκάφη; Τα Κύθηρα βρίσκονται “στον δρόμο” του ταξιδιού από Τουρκία προς Ιταλία και αυτό είναι καθοριστικό», τονίζει.

Αδυναμία φιλοξενίας

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Χαρχαλάκη, έχει λάβει διαβεβαίωση από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ότι οι μετανάστες θα μετακινηθούν σήμερα από το νησί. Οσον αφορά τη φιλοξενία των μεταναστών, ο δήμαρχος Κυθήρων αρνήθηκε να ανοίξει κάποιο σχολείο για λίγες ημέρες, δεδομένου ότι «τα σχολεία είναι έτοιμα για να ανοίξουν σε λίγες ημέρες. Δεν υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας εφόσον μετά θα χρειαστούν επισκευές», καταλήγει.

Τρία ιστιοφόρα στο νησί – Συνελήφθησαν τρεις Τούρκοι υπήκοοι, φερόμενοι ως διακινητές.

Πάντως, χθες, συνελήφθησαν τρεις υπήκοοι Τουρκίας, εκ των οποίων μάλιστα ο ένας ανήλικος (ηλικίας 30, 29 και 17 ετών), φερόμενοι ως διακινητές, οι οποίοι επιβιβάστηκαν στο πλοίο προκειμένου να μεταβούν στην Αθήνα. Οι τρεις νεαροί εντοπίστηκαν μαζί με 94 μετανάστες από το Λιμενικό στα Κύθηρα, όπου και συνελήφθησαν.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το Λιμενικό Σώμα, «τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Κυθήρων ενημερώθηκαν από το Αστυνομικό Τμήμα Χώρας Κυθήρων για την ύπαρξη ικανού αριθμού αλλοδαπών στην περιοχή Πίσω Γιαλός Καψαλίου. Αμεσα στο σημείο μετέβησαν στελέχη του Λιμενικού, όπου με τη συνδρομή κλιμακίου της αστυνομίας εντόπισαν στο οδικό δίκτυο Πίσω Γιαλού συνολικά 97 αλλοδαπούς (15 γυναίκες και 82 άνδρες) διαφόρων εθνικοτήτων, εκ των οποίων οι 55 ήταν ανήλικοι».

Λίγες ώρες αργότερα, το μεσημέρι, στον μώλο του Καψαλίου στα Κύθηρα εντοπίστηκε ένα ακόμη σκάφος. Σε αυτό επέβαιναν 73 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο Ρώσοι και οι περισσότεροι υπήκοοι Ιράκ και Ιράν, οι οποίοι επίσης μεταφέρθηκαν στον λιμένα Καψαλίου. Στο μεταξύ, χθες το πρωί, πριν συμπληρωθούν 24 ώρες από την πρώτη άφιξη, ένα τρίτο σκάφος με 67 μετανάστες έφτασε επίσης στα Κύθηρα. Το σκάφος έδεσε στον Λιμνιώνα, οι άνθρωποι αποβιβάστηκαν και εντοπίστηκαν στη συνέχεια από τις Αρχές.

Στους μετανάστες προσέφεραν φαγητό και νερό ομάδες εθελοντών που δραστηριοποιούνται στο νησί και κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή