Κακοκαιρία: Πλημμύρες με τις πρώτες καταιγίδες

Κακοκαιρία: Πλημμύρες με τις πρώτες καταιγίδες

Μέχρι και την Παρασκευή αναμένεται να επηρεάσει αρκετές περιοχές της χώρας το αυγουστιάτικο κύμα κακοκαιρίας, το οποίο κατά τόπους μπορεί να προκαλέσει έντονα φαινόμενα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι και την Παρασκευή αναμένεται να επηρεάσει αρκετές περιοχές της χώρας το αυγουστιάτικο κύμα κακοκαιρίας, το οποίο κατά τόπους μπορεί να προκαλέσει έντονα φαινόμενα. Στην Αττική, μάλιστα, τα φαινόμενα ήλθαν σε… δόσεις αφού μετά τις καταιγίδες που έπληξαν τα βόρεια προάστια τη Δευτέρα, χθες σφοδρές καταιγίδες εκδηλώθηκαν στο κέντρο και στα νότια και δυτικά προάστια προκαλώντας μεγάλα προβλήματα.

Ειδικότερα, στην Αττική πλημμύρισαν δρόμοι δημιουργώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο και μεγάλη ταλαιπωρία σε εποχούμενους και πεζούς. Ενδεικτικά, η αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη λεωφόρο Βουλιαγμένης (από το ύψος της Πρίγκιπος Πέτρου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Βούλα), μεγάλα προβλήματα υπήρξαν και στη λεωφόρο Ποσειδώνος, η οποία μετετράπη σε… ποτάμι, ενώ έκλεισε και το Ελληνικό. Επίσης, νωρίς το απόγευμα διακόπηκε η κυκλοφορία στην Πειραιώς από το ύψος της Πέτρου Ράλλη στο ρεύμα προς Πειραιά και από το ύψος της οδού Χαμοστέρνας στο ρεύμα προς Αθήνα. Παράλληλα, για ώρα έγινε διακοπή ρεύματος σε περιοχές των νοτίων προαστίων. Μεταξύ των χαρακτηριστικών είναι η περιπέτεια οδηγού, η οποία εγκλωβίστηκε στο Ι.Χ. της στις Τρεις Γέφυρες. Η γυναίκα πανικοβλήθηκε, όταν είδε τα νερά να φτάνουν ως τη μέση του αυτοκινήτου, ωστόσο περαστικοί τη βοήθησαν να απεγκλωβιστεί.

Η Πυροσβεστική δέχθηκε 109 κλήσεις για κοπές δέντρων και αντλήσεις υδάτων σε διάφορα σημεία της Αττικής.

Εντονα φαινόμενα από το θερινό κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να συνεχιστεί έως την Παρασκευή.

Σύσταση στους πολίτες

«Ισχυρή σύσταση σε όλους τους πολίτες στις περιοχές όπου εκδηλώνονται ή αναμένονται έντονα φαινόμενα, να μη μετακινούνται αν δεν έχουν σοβαρό λόγο», απηύθυνε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, έπειτα από ευρεία σύσκεψη για την αξιολόγηση της κακοκαιρίας χθες το πρωί. «Φαίνεται να είναι μια σχετικά σύντομη, αλλά έντονη κακοκαιρία. Ενδεχομένως να λάβει, όμως, επικίνδυνες διαστάσεις. Παρακαλώ να μην την υποτιμήσουμε», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, καλώντας ξενοδόχους κι εργαζομένους στον τουρισμό να ενημερώσουν τους τουρίστες για την ασφάλειά τους, ενώ επεσήμανε ότι θα ενεργοποιηθεί και το 112 αν χρειαστεί.

Ως προς τις προβλέψεις σήμερα και αύριο αναμένεται να εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ενισχυμένους ανέμους με ριπές κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική και νησιωτική χώρα. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα της κακοκαιρίας στη χώρα θα αρχίσουν να εξασθενούν από την Παρασκευή.

Από την άλλη, το κύμα κακοκαιρίας άφησε ήδη τα σημάδια του στη Βόρεια Ελλάδα με έντονες βροχοπτώσεις, κεραυνούς αλλά και χαλαζόπτωση, με αποτέλεσμα μεγάλα προβλήματα σε Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Ορμύλια Χαλκιδικής και περιοχές στη Φθιώτιδα. «Ηταν ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο για την περιοχή, καθώς οι μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν 77 χιλιοστά βροχής σε 50 λεπτά, δηλαδή 77 τόνους νερού ανά στρέμμα», ανέφερε στην «Κ» ο Παναγιώτης Πλακεντάς, δήμαρχος Εορδαίας, όπου ανήκει η Πτολεμαΐδα. «Υπόγεια πλημμύρισαν, περιφράξεις παρασύρθηκαν, ένα αυτοκίνητο καταπλακώθηκε, ενώ κεραυνός προκάλεσε φωτιά σε τρακτέρ! Ακόμα και το υπόγειο του μουσείου της πόλης έπαθε ζημιές», συμπληρώνει ο δήμαρχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή