ΗΣΑΠ: Τι δείχνει το πόρισμα για το δυστύχημα του Νοεμβρίου με τον νεκρό εργάτη

ΗΣΑΠ: Τι δείχνει το πόρισμα για το δυστύχημα του Νοεμβρίου με τον νεκρό εργάτη

Βαριές ευθύνες στην εταιρεία που έχει αναλάβει τη συντήρηση των γραμμών του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου καταλογίζει το πόρισμα των πραγματογνωμόνων των ανακριτικών αρχών για το τραγικό δυστύχημα που πραγματοποιήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2021.  

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαριές ευθύνες στην εταιρεία που έχει αναλάβει τη συντήρηση των γραμμών του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου για το τραγικό δυστύχημα που πραγματοποιήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2021, κατά το οποίο έχασε τη ζωή του ένας 41χρονος εργαζόμενος της ΣΤΑΣΥ, αποδίδει σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμα των πραγματογνωμόνων που παραδόθηκε πριν από λίγες ημέρες στον εισαγγελέα και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. 

Υπενθυμίζεται ότι το δυστύχημα σημειώθηκε όταν το ειδικό μηχάνημα λείανσης των γραμμών άρχισε μια τρελή πορεία από το Μαρούσι προς τον Πειραιά χωρίς να μπορεί να σταματήσει καθώς δεν έπιανε το σύστημα πέδησης, αλλά ούτε και τα εφεδρικά φρένα. Τελικά αποφασίστηκε να σταματήσει η πορεία του με άλλο τρένο. Ο εργαζόμενος της ΣΤΑΣΥ έχασε τη ζωή του στην προσπάθεια του να πηδήξει από το όχημα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα καταλογίζει ευθύνες στην γερμανική εταιρεία που είχε αναλάβει με μειοδοτικό διαγωνισμό, το έργο της λείανσης των γραμμών και στην οποία ανήκει το μηχάνημα που έχασε τον έλεγχο. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν πως το συγκεκριμένο μηχάνημα είχε παρουσιάσει μερικούς μήνες νωρίτερα από το δυστύχημα ένα αντίστοιχο περιστατικό με απώλεια ελέγχου των φρένων. Στο μεταξύ, λένε οι ίδιες πηγές, οι υπεύθυνοι ελέγχου και συντήρησης του μηχανήματος βεβαίωναν πως όλα ήταν καλά.

Για την ΣΤΑΣΥ, αν και δεν φαίνεται να της αποδίδει κάποια ευθύνη, γίνεται αναφορά σε πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί για να σταματήσει η ανεξέλεγκτη πορεία της μηχανής με ασφαλέστερο τρόπο.

Έκπτωτη η εταιρεία, διεκδίκηση αποζημιώσεων

Το πόρισμα πλέον βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα που θα αποφασίσει το αν θα ασκήσει ποινικές διώξεις αλλά και στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο μετά το δυστύχημα προχώρησε στη σύσταση ειδικής επιτροπής διερεύνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ως αποτέλεσμα του πορίσματος η ΣΤΑΣΥ θα κηρύξει έκπτωτη από το έργο την γερμανική εταιρεία που είχε αναλάβει τη λείανση και των γραμμών του δικτύου του μετρό της Αθήνας, ενώ θα διεκδικήσει και αποζημιώσεις

Στο επόμενο διάστημα θα διεξαχθεί νέος διαγωνισμός για το έργο. Αξίζει να σημειωθεί πως η λείανση των γραμμών πρέπει να διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια, καθώς διασφαλίζει την ομαλή κίνηση των αμαξοστοιχιών. Ωστόσο, στη γραμμή 1 του μετρό (πρώην ΗΣΑΠ) οι εν λόγω εργασίες πραγματοποιήθηκαν τελευταία φορά το μακρινό 2008, στις γραμμές 2 και 3 το 2013, ενώ στο τραμ δεν έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ από την έναρξη λειτουργίας του μέσου το 2004.

ΗΣΑΠ: Τι δείχνει το πόρισμα για το δυστύχημα του Νοεμβρίου με τον νεκρό εργάτη-1
Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

To χρονικό του δυστυχήματος 

Όπως είχε γράψει η Καθημερινή, το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τις 4 το πρωί της 16ης Νοεμβρίου 2021 μεταξύ των σταθμών «Άγιος Νικόλαος» και «Αττική». Λίγο νωρίτερα είχε ολοκληρώσει τις εργασίες λείανσης των γραμμών στο τμήμα της Κηφισιάς το ειδικό μηχάνημα λείανσης. 

Με την ολοκλήρωση των εργασιών του μηχανήματος, στο οποίο επέβαιναν δύο εργαζόμενοι των ΣΤΑΣΥ και τρεις αλλοδαποί, υπάλληλοι της εταιρείας που έχει αναλάβει την εργολαβία, θα ξεκινούσε το δρομολόγιο για την επιστροφή του στον Πειραιά, όπου θα αποθηκευόταν. 

Το μηχάνημα, που έχει μέγεθος ενός βαγονιού, ξεκίνησε την πορεία του από το ύψος της Κηφισιάς, όταν λίγα λεπτά αργότερα διαπιστώθηκε, στο ύψος του σταθμού «Μαρούσι» περίπου, ότι δεν δουλεύει το σύστημα πέδησης, ούτε «πιάνουν» τα εφεδρικά φρένα. Ειδοποιήθηκε αμέσως το Κέντρο Ελέγχου των ΣΤΑΣΥ και δόθηκε εντολή να τοποθετηθεί συρμός μεταξύ των σταθμών «Αγιος Νικόλαος» και «Αττική» προκειμένου να ανακόψει την τρελή πορεία, όπως τη χαρακτήρισαν αυτόπτες μάρτυρες, του μηχανήματος. Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου από την Κηφισιά έως τον Πειραιά έχει καθοδική κλίση οδηγούσε το μηχάνημα σε συνεχώς αυξανόμενη ταχύτητα. 

ΗΣΑΠ: Τι δείχνει το πόρισμα για το δυστύχημα του Νοεμβρίου με τον νεκρό εργάτη-2
Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Μόλις ενημερώθηκαν οι πέντε άνδρες που επέβαιναν στο μηχάνημα ότι θα ακολουθούσε μετωπική σύγκρουση με συρμό, εγκατέλειψαν το μηχάνημα, το οποίο κινούνταν ανεξέλεγκτα. Στην προσπάθειά τους να πηδήξουν από το εν κινήσει μηχάνημα, ένας εργαζόμενος της ΣΤΑΣΥ έχασε τη ζωή του και ένας εργαζόμενος της γερμανικής εταιρείας τραυματίστηκε σοβαρά. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή