Ζάκυνθος: Έπεσαν βράχια στο «Ναυάγιο» μετά τον σεισμό των 5,4 Ρίχτερ – Έκλεισε η παραλία

Ζάκυνθος: Έπεσαν βράχια στο «Ναυάγιο» μετά τον σεισμό των 5,4 Ρίχτερ – Έκλεισε η παραλία

Τα βράχια έπεσαν στην άκρη του κόλπου του «Ναυαγίου», μακριά από το σημείο που δένουν τα πλοία, ενώ δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί ή άλλα προβλήματα. Ωστόσο, προληπτικά έκλεισε η παραλία και απαγορεύθηκε η προσέγγιση πλοίων

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκόλληση και πτώση βράχων σημειώθηκε στον κόλπο του «Ναυαγίου» στη Ζάκυνθο μετά τη σεισμική δόνηση των 5,4 Ρίχτερ στο Ιόνιο πέλαγος.

Τα βράχια έπεσαν στην άκρη του κόλπου του «Ναυαγίου», μακριά από το σημείο που δένουν τα πλοία, ενώ δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί ή άλλα προβλήματα. Ωστόσο, προληπτικά έκλεισε η παραλία και απαγορεύθηκε η προσέγγιση των πλοίων.

Μιλώντας στην «Κ», ο πρόεδρος της κοινοπραξίας τουριστικών πλοίων «Πόρτο Βρώμη – Μαριές», Διονύσης Γιατράς, ανέφερε ότι η παραλία έχει κλείσει μετά τον σεισμό. Όπως τόνισε, δόθηκε εντολή από το Λιμεναρχείο να μην προσεγγίζουν τα καράβια και να μην γίνεται αποβίβαση επισκεπτών στην παραλία. Από την πλευρά του Λιμενικού τονίστηκε ότι η παραλία θα παραμείνει προληπτικά κλειστή.

Στην άκρη του κόλπου του «Ναυαγίου» η πτώση των βράχων

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι τα βράχια έπεσαν στην άκρη του κόλπου του «Ναυαγίου», μακριά από το σημείο που δένουν τα πλοία, δίχως να δημιουργηθεί ιδιαίτερο πρόβλημα. Νωρίτερα, αμέσως μετά τον σεισμό και μιλώντας στην «Κ», ο κ. Λέκκας είχε υπογραμμίσει ότι «χρειάζεται επαγρύπνηση από πολίτες και δημοτικές αρχές και εφιστώ για άλλη μια φορά την προσοχή στα μέτρα προστασίας και ασφάλειας που πρέπει να εξεταστούν εκ νέου και να επιτηρούνται πολύ στενά στη διάσημη παραλία “Ναυάγιο” στη Ζάκυνθο. Είναι μια παραλία δυνητικά πολύ επικίνδυνη και ευάλωτη σε κατολισθήσεις».

Όπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Λέκκας, «είναι ένα σεισμός στο πλαίσιο της συντρέχουσας σεισμικότητας, δηλαδή ένας σεισμός συνηθισμένος για την περιοχή». «Το επίκεντρο του είναι αρκετά μακριά από τις οικιστικές περιοχές. Απ’ ό,τι φαίνεται είναι ο κύριος σεισμός αλλά πρέπει να περιμένουμε μερικές ώρες ακόμα για να σιγουρευτούμε» πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για ένα γνωστό ρήγμα που έδωσε τον σεισμό ανάμεσα σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο. Ήταν επιφανειακός και ήταν ιδιαίτερα αισθητός και στα δύο νησιά».

Ζάκυνθος: Έπεσαν βράχια στο «Ναυάγιο» μετά τον σεισμό των 5,4 Ρίχτερ – Έκλεισε η παραλία-1

Προγραμματισμένη σύσκεψη στο υπ. Τουρισμού – Εκ νέου σύσταση για πρόσβαση μόνο στις επιτρεπόμενες ζώνες

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Τουρισμού ανέφερε ότι το πρωί πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη σύσκεψη της Επιτροπής Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου με τη συμμετοχή του Διευθυντή του ΟΑΣΠ, Ευθύμιου Λέκκα, και του Δημάρχου Ζακύνθου, Νικήτα Αρετάκη, με αντικείμενο την επικαιροποίηση των μέτρων ασφαλείας στην παραλία του Ναυαγίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, στη σύσκεψη, αποφασίστηκε η εκ νέου σύσταση για αυστηρό έλεγχο της πρόσβασης των επισκεπτών μόνο στις επιτρεπόμενες ζώνες που έχουν καθοριστεί στη σχετική επιστημονική μελέτη με παράλληλη τήρηση του ανώτατου αριθμού επισκεπτών, έτσι ώστε οι λουόμενοι να βρίσκονται σε ασφαλή απόσταση από τους βράχους.

«Αναμένονται οι αποφάσεις των συναρμόδιων Αρχών και της Πολιτικής Προστασίας για την επικαιροποίηση των μέτρων με στόχο την ασφάλεια των επισκεπτών» πρόσθεσε το υπουργείο Τουρισμού στην ανακοίνωσή του.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού

«Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε, στο Υπουργείο Τουρισμού, προγραμματισμένη σύσκεψη της Επιτροπής Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου με τη συμμετοχή του Διευθυντή του ΟΑΣΠ, Ευθύμιου Λέκκα, και του Δημάρχου Ζακύνθου, Νικήτα Αρετάκη, με αντικείμενο την επικαιροποίηση των μέτρων ασφαλείας στην παραλία του Ναυαγίου.

Στη σύσκεψη, αποφασίστηκε η εκ νέου σύσταση για αυστηρό έλεγχο της πρόσβασης των επισκεπτών μόνο στις επιτρεπόμενες ζώνες που έχουν καθοριστεί στη σχετική επιστημονική μελέτη με παράλληλη τήρηση του ανώτατου αριθμού επισκεπτών, έτσι ώστε οι λουόμενοι να βρίσκονται σε ασφαλή απόσταση από τα πρανή (βράχοι).

Αναμένονται οι αποφάσεις των συναρμόδιων Αρχών και της Πολιτικής Προστασίας για την επικαιροποίηση των μέτρων με στόχο την ασφάλεια των επισκεπτών».  

Σεισμός 5,4 Ρίχτερ ανάμεσα σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο

Ο σεισμός, μεγέθους 5,4 Ρίχτερ, σημειώθηκε σε θαλάσσιο χώρο ανάμεσα σε Ζάκυνθο και ΚεφαλονιάΜέχρι τώρα, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.

Το επίκεντρο του σεισμού, ο οποίος σημειώθηκε στις 10:36 το πρωί της Πέμπτης, εντοπίζεται 59 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ληξουρίου, σε απόσταση 332 χιλιόμετρα δυτικά των Αθηνών. Το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 8,8 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Κέντρου (EMSC), ο σεισμός είχε μέγεθος 5,3 Ρίχτερ.

Βάσει μαρτυριών που επικαλείται το EMSC, η δόνηση είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο, αλλά και στη Λευκάδα, την Πάτρα και το Αγρίνιο. Ακολούθησαν επτά μικρότερες δονήσεις, μεγέθους από 2,5 έως 3,7 Ρίχτερ, στην ίδια περιοχή.

Δήμαρχος Ληξουρίου: Η πρώτη εικόνα δείχνει ότι δεν υπάρχουν ζημιές

Μιλώντας στην «Κ», ο δήμαρχος Ληξουρίου Γιώργος Κατσιβέλης ανέφερε ότι ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα αισθητός, ωστόσο τόνισε ότι, σύμφωνα με την πρώτη εικόνα, δεν υπάρχουν ζημιές. Όπως είπε, τα συνεργεία έχουν ξεκινήσει ελέγχους, ωστόσο οι δραστηριότητες στο νησί συνεχίζονται κανονικά.

«Ήταν ένας σεισμός πολύ αισθητός και ειδικά για εμάς στο Ληξούρι που είμαστε δίπλα στο επίκεντρο, τον καταλάβαμε για τα καλά. Για λίγη ώρα μας ξύπνησε μνήμες του 2014 αλλά ευτυχώς η πρώτη εικόνα δείχνει ότι δεν υπάρχουν ζημιές. Αυτή τη στιγμή είναι τα συνεργεία στο δρόμο και έχουν ξεκινήσει έλεγχο όμως οι δραστηριότητες στο νησί συνεχίζονται κανονικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή