Προσωπικός γιατρός με μεγάλο «αγκάθι» τον νομό Αττικής

Προσωπικός γιατρός με μεγάλο «αγκάθι» τον νομό Αττικής

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός των ποσοτικών στόχων που θέτει το υπουργείο, αλλά με το «αγκάθι» της έλλειψης επαρκούς αριθμού συμμετεχόντων γιατρών σε περιοχές της χώρας, όπως η Αττική, προχωράει η εγγραφή των πολιτών σε προσωπικό γιατρό. Από τη μία πλευρά, το υπουργείο Υγείας εμφανίζεται ικανοποιημένο με την εξέλιξη της διαδικασίας, εκτιμώντας ότι σταδιακά θα αυξηθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων γιατρών. Εάν αυτό δεν συμβεί, εξετάζονται εναλλακτικά σχέδια, με διεύρυνση των ειδικοτήτων γιατρών που θα συμμετέχουν στο σύστημα. Από την άλλη, υπάρχουν περιοχές όπου οι διαθέσιμοι προσωπικοί γιατροί συμπληρώνουν τον αριθμό των εγγεγραμμένων που έχουν υπό την ευθύνη τους, με αποτέλεσμα όσοι πολίτες δεν «πρόλαβαν», να πρέπει να επιλέξουν γιατρό αρκετά μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων πολιτών σε προσωπικό γιατρό έχει φθάσει τα 2.600.000, εκ των οποίων οι 500.000 έκαναν εγγραφή από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά. Ο στόχος που είχε θέσει το υπουργείο ήταν να εγγραφεί έως τα τέλη του Οκτωβρίου σε προσωπικό γιατρό το 25% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το ποσοστό αυτό σήμερα ξεπερνάει το 28%.

Στο νέο σύστημα συμμετέχουν 3.245 προσωπικοί γιατροί παθολόγοι και γενικοί γιατροί, εκ των οποίων περίπου 1.100 είναι ιδιώτες. «Προβληματική» είναι η κάλυψη και στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, όπου ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί, ενώ μεγάλο «αγκάθι» παραμένει το λεκανοπέδιο Αττικής, όπου το δίκτυο των προσωπικών γιατρών σήμερα αρκεί για να καλύψει το 53% του πληθυσμού, σε αντίθεση με την υπόλοιπη επικράτεια, όπου κατά μέσο όρο καλύπτεται το 65%-70%.

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων πολιτών έχει φθάσει τα 2.600.000, εκ των οποίων οι 500.000 ενεγράφησαν από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά.

Το ενδιαφέρον των πολιτών για εγγραφή στον προσωπικό γιατρό –και υπό την «απειλή» της αυξημένης συμμετοχής από τις αρχές Οκτωβρίου σε φάρμακα και εξετάσεις για όσους δεν επιλέξουν γιατρό– χαρακτηρίζεται υψηλό. «Η πλειονότητα των γιατρών, είτε έχουν ήδη συμπληρώσει τον αριθμό των πολιτών τους οποίους θα παρακολουθούν ως προσωπικοί, είτε πλησιάζουν να τον συμπληρώσουν. Μπορεί ακόμη ένα πολίτης να βρει προσωπικό γιατρό, αλλά σίγουρα ο αριθμός τους δεν επαρκεί», σημειώνει στην «Κ» ο Ευάγγελος Φραγκούλης, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημαϊκής Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο οποίος από χθες το πρωί συμπλήρωσε τον αριθμό των 2.000 εγγεγραμμένων πολιτών που θα παρακολουθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Φραγκούλη, κάποιοι από τους γιατρούς που αρχικά ήταν αρνητικοί στο ενδεχόμενο συμμετοχής τους στο σύστημα, τώρα το ξανασκέφτονται. «Υπάρχει η γενικότερη αίσθηση ότι όσο θα βλέπουν τη διαδικασία να προχωράει, θα θέλουν να ενταχθούν και αυτοί στο δίκτυο των προσωπικών γιατρών», αναφέρει.

Από την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα εγγραφής των πολιτών σε προσωπικό γιατρό και μέσω των φαρμακείων. Τη δυνατότητα αυτή εκμεταλλεύθηκαν σε μιάμιση ημέρα –δηλαδή έως την Παρασκευή το βράδυ– 200.000 πολίτες. Οπως σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, «υπάρχουν περιοχές στις οποίες όσοι ιδιώτες δήλωσαν συμμετοχή συμπλήρωσαν γρήγορα τον αριθμό των εγγεγραμμένων πολιτών. Ο πλησιέστερος εύκαιρος προσωπικός γιατρός βρίσκεται σε απόσταση 15, 20 ή και 30 χιλιομέτρων. Οι πολίτες μάς ρωτούν τι να κάνουν. Δεν μπορούμε σε αυτή την περίπτωση να τους προτρέψουμε να εγγραφούν. Θα πρέπει να δηλώσουν και άλλοι γιατροί συμμετοχή, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT