Athens Democracy Forum – Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Δική μας ευθύνη η Δημοκρατία»

Athens Democracy Forum – Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Δική μας ευθύνη η Δημοκρατία»

Στην εμβληματική Στοά του Αττάλου και με την ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα των εργασιών του Athens Democracy Forum

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εμβληματική Στοά του Αττάλου και με την ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα των εργασιών του Athens Democracy Forum. Η επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε ότι «είναι ευθύνη της γενιάς μας να βοηθήσουμε την Ουκρανία να κερδίσει τη μάχη για τη Δημοκρατία».

Εκανε ιστορικές παραπομπές και συγκρίσεις, αναφερόμενη μεταξύ άλλων στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, όταν –όπως είπε– «ο αυταρχισμός εξαπέλυσε επίθεση στη Δημοκρατία». Σημείωσε ότι «οι Ελληνες τότε έδιναν τη μάχη για την ελευθερία τους – τώρα και πάλι, η Δημοκρατία δίνει μάχη επιβίωσης στην Ουκρανία».

«Είμαι βαθιά πεπεισμένη ότι θα επικρατήσει η Δημοκρατία», υπογράμμισε, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία για το ότι «οι τραγωδίες του παρελθόντος επαναλαμβάνονται».

«Η Δημοκρατία είναι μια υπόσχεση: Οι άνθρωποι είναι κυρίαρχοι του μέλλοντός τους. Αυτή είναι η ισχύς της, που την κάνει καλύτερη από κάθε άλλο σύστημα», τόνισε και κατέληξε: «Ολοι δοκιμαζόμαστε σήμερα και πρέπει να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι. Από εμάς εξαρτάται η αντοχή και η νίκη της Δημοκρατίας».

«Ο Πούτιν δεν μπλοφάρει»

Η πρωινή συνεδρία πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο και οι θεματικές στράφηκαν γύρω από την ασφάλεια. Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε η συζήτηση που αφορούσε την αποτροπή ενός πυρηνικού πολέμου, με τον καθηγητή Τζέφρι Σακς να ηλεκτρίζει την ατμόσφαιρα, καθώς απέδωσε μεγάλο μερίδιο ευθύνης στη Δύση –ειδικά στις ΗΠΑ– για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αφού υπογράμμισε ότι «ο Πούτιν δεν μπλοφάρει», κατηγόρησε την Ευρώπη ότι δεν έκανε κάτι για να αποτρέψει την πίεση των ΗΠΑ και εξέφρασε την πεποίθηση πως μοναδικό εργαλείο για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία είναι η μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Ομιλία της προέδρου της Κομισιόν στο Athens Democracy Forum – O καθηγητής Τζέφρι Σακς, απέδωσε μερίδιο ευθύνης στη Δύση για τον πό- λεμο στην Ουκρανία.

Δίπλα του βρισκόταν ο τέως γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο οποίος συμφώνησε στα περί μπλόφας ως προς τα πυρηνικά, λέγοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα διστάσει να κάνει χρήση τους σε περίπτωση παρέμβασης.

Για Ρωσία και Κίνα

Είχε προηγηθεί πάνελ με θέμα τη Δημοκρατία σε Ρωσία και Κίνα, στο οποίο πρωταγωνίστησε ο κ. Σακς – σε κάποιες περιπτώσεις έλαβε θερμό χειροκρότημα, αλλά όχι από το σύνολο των παρευρισκομένων στην αίθουσα.

«Η μόνη λύση είναι να καθίσουν όλοι μαζί. Στις ΗΠΑ, οι πολιτικές ελίτ δεν συνομιλούν με την Κίνα, παρά μόνον όταν τους δίνεται η ευκαιρία να της κουνήσουν το δάχτυλο. Δεν θα έδιναν ποτέ τα χέρια με Ρώσους πολιτικούς, και αυτός είναι ο πυρήνας του προβλήματος», δήλωσε.

Απαντώντας, ο αρχισυντάκτης της πολωνικής Kultura Liberalna, Γιάροσλαβ Κουίσζ, υποστήριξε ότι, αν κατηγορήσουμε τη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι σαν να απαλλάσσουμε τον Πούτιν από την ευθύνη.

«Δόξα στην Ουκρανία»

Η πιο δυνατή στιγμή της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου ήταν όταν ο Ουκρανός φωτογράφος και ντοκιμαντερίστας Αλεξάντερ Τσεκμένοβ περιέγραψε όλα όσα έζησε, δημιουργώντας πορτρέτα καθημερινών Ουκρανών αμέσως μετά την εισβολή. Εκλεισε λέγοντας ότι «η νίκη της Ουκρανίας θα είναι νίκη όλου του κόσμου, θα είναι νίκη του φωτός έναντι του σκότους». Πρόσθεσε τη φράση «δόξα στην Ουκρανία» και καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκομένους, οι οποίοι σηκώθηκαν όρθιοι.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Democracy & Culture Foundation σε συνεργασία με τους The New York Times.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή