Γράψε – σβήσε στις λαμαρίνες της Ακαδημίας

Γράψε – σβήσε στις λαμαρίνες της Ακαδημίας

Σε δεκαπενθήμερη… ρουτίνα έχει μετατραπεί το βάψιμο του πλαισίου περίφραξης που προστατεύει την Ακαδημία Αθηνών από τα συνθήματα

4' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δεκαπενθήμερη… ρουτίνα έχει μετατραπεί το βάψιμο του πλαισίου περίφραξης που προστατεύει την Ακαδημία Αθηνών από τα συνθήματα. Ο κόπος και το κόστος, φυσικά, είναι μηδαμινά μπροστά στο ισχυρό πολιτικό μήνυμα που εκπέμπει η υποβάθμιση της περιοχής όπως αποτυπώνεται στην Αθηναϊκή Τριλογία: τα κτίρια της Ακαδημίας, των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Οι ακαδημαϊκοί έχουν επιλέξει μια περίφραξη για να προστατεύουν το κτίριό τους, το Καποδιστριακό καλείται να βάψει τα Προπύλαια ουκ ολίγες φορές μέσα στον χρόνο, ενώ ο πεζόδρομος που χωρίζει τα δύο κτίρια κάθε βράδυ μετατρέπεται σε χώρος διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών. «Η Ελληνική Αστυνομία και ο Δήμος Αθηναίων δεν διασφαλίζουν την ευπρέπεια ενός τοποσήμου», ανέφερε, μιλώντας χθες στην «Κ», ο κ. Μιχάλης Α. Τιβέριος, ομότιμος καθηγητής της Κλασικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ειδικότερα, πέριξ κτιρίου της Ακαδημίας Αθηνών έχει τοποθετηθεί, από τα μέσα της δεκαετίας του 2010, ένα αλουμινένιο πλαίσιο-περίφραξη ώστε οι διαδηλωτές να γράφουν σε αυτό τα συνθήματά τους και όχι πάνω στο μαρμάρινο μέγαρο, ο καθαρισμός του οποίου γίνεται με αμμοβολή, η οποία φθίνει το μάρμαρο. Οπως είπαν χθες στην «Κ» στελέχη της Ακαδημίας, περίπου κάθε δεκαπέντε ημέρες χρειάζεται να καλυφθούν με λευκή μπογιά τα συνθήματα. Μάλιστα, πρόσφατα έχουν αυξηθεί τα «κρούσματα» συνθημάτων.

Γράψε – σβήσε στις λαμαρίνες της Ακαδημίας-1
Πέριξ του κτιρίου της Ακαδημίας Αθηνών έχει τοποθετηθεί, από τα μέσα της δεκαετίας του 2010, ένα αλουμινένιο πλαίσιο-περίφραξη ώστε οι διαδηλωτές να γράφουν σε αυτό τα συνθήματά τους και όχι πάνω στο μαρμάρινο μέγαρο, ο καθαρισμός του οποίου γίνεται με αμμοβολή, η οποία φθείρει το μάρμαρο. Οπως είπαν χθες στην «Κ» στελέχη της Ακαδημίας, περίπου κάθε δεκαπέντε ημέρες χρειάζεται να καλυφθούν με λευκή μπογιά τα συνθήματα. [ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ]

«Η Ελληνική Αστυνομία και ο Δήμος Αθηναίων δεν διασφαλίζουν την ευπρέπεια ενός τοποσήμου», ανέφερε στην «Κ» ο κ. Μιχάλης Α. Τιβέριος.

Απαιτούνται περίπου 10 κιλά μπογιάς μόνο για την πλευρά η οποία γειτνιάζει με τα Προπύλαια, η οποία είναι και πιο ευάλωτη. Ο λόγος είναι ότι στην πλευρά αυτή γράφονται συνθήματα κάθε φορά που διαδηλώσεις ξεκινούν από τα Προπύλαια. «Η πλευρά προς το Πανεπιστήμιο “υποφέρει”» τονίζει ο κ. Τιβέριος. Λιγότερα συνθήματα γράφονται στο κτίριο των Προπυλαίων, του οποίου η εσωτερική τειχοποιία είναι βαμμένη και για τον λόγο αυτό είναι ευκολότερο να καλυφθούν τα συνθήματα. «Η Αθηναϊκή Τριλογία έπρεπε να φυλάσσεται καλύτερα. Κάθε μέρα γίνεται πόλος έλξης από εκατοντάδες τουρίστες», παρατηρεί ο ακαδημαϊκός.

«Είναι κατάντια που έχουμε αυτόν τον τσίγκο να προστατεύει την Ακαδημία», λέει στην «Κ» διερχόμενος από το σημείο. Οι άνθρωποι που εργάζονται στην περιοχή και βλέπουν καθημερινά τα προβλήματά της ζητούν τακτικότερες περιπολίες και φύλαξή της. Και όχι μόνο για τα γκράφιτι, αλλά και για την αντιμετώπιση της νυχτερινής υποβάθμισής της, όταν στον πεζόδρομο γίνεται χρήση ναρκωτικών και δεν είναι εύκολη η διέλευση. Την κατάσταση επιβαρύνει το γεγονός ότι η περιοχή γύρω από τις τις οδούς Σταδίου, Πανεπιστημίου και Ακαδημίας και προς την Ομόνοια έχει χάσει τη λάμψη της, αφού πολλά μαγαζιά έχουν κλείσει, η κίνηση κατά τις βραδινές ώρες είναι περιορισμένη και ο φωτισμός ανεπαρκής.

Γράψε – σβήσε στις λαμαρίνες της Ακαδημίας-2
[ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ]

«Οι πόλεις μας χρειάζονται ένα πλέγμα δράσεων και πολιτικών που ενισχύουν σε τοπικό επίπεδο το πράσινο, αναβαθμίζουν τις πλατείες και γενικότερα τον δημόσιο χώρο και την προσβασιμότητα όλων με ασφάλεια σε αυτόν», σημειώνει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Κουτσομπόλης, στέλεχος του ΕΚΠΑ που εργάζεται στα Προπύλαια. Ολα αυτά ενισχύουν τα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν ότι το παλαιό κέντρο της Αθήνας προς την Ομόνοια έχει εγκαταλειφθεί!

ΑΠΟΨΗ

Aποτυχία διαφύλαξης μιας κλίμακας αξιών

Του Νίκου Βατόπουλου

Είναι ειρωνεία ή απλώς αδήριτη πραγματικότητα το γεγονός ότι τα σημαντικότερα κτίρια δημόσιας αρχιτεκτονικής που γέννησε το ελληνικό κράτος απειλούνται διαρκώς από εφήμερους ή μόνιμους κινδύνους ή περιστοιχίζονται από οικιστικές βαρβαρότητες. Η Αθηναϊκή Τριλογία (το Πανεπιστήμιο, η Ακαδημία και η Εθνική Βιβλιοθήκη κατά σειρά χρόνου ανέγερσης) παραμένει σε καθεστώς ρευστότητας ως προς τι ακριβώς συμβολίζει. Οι λαμαρίνες που ζώνουν τα τελευταία χρόνια την Ακαδημία Αθηνών, για να την προφυλάξουν από τον βανδαλισμό, πιστοποιούν την αδράνεια του κοινωνικού και πολιτικού πολιτισμού μας.

Η άμυνα της Ακαδημίας έναντι της αντι-κοινωνίας, όπως αυτή δρα μέσω της χλευαστικής της έκφρασης πλήττοντας τους βωμούς του αστικού κόσμου, εκφράζει ταυτόχρονα και την αποτυχία διαφύλαξης μιας κλίμακας αξιών. Και η αποτυχία αυτή βαρύνει το σύνολο του πολιτικού κόσμου, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών φορέων, αλλά και της κοινωνίας εκείνης που παρατηρεί και κρίνει.

Η ένταση του φαινομένου των βανδαλισμών τη δεκαετία του 2010, σε μια εποχή κοινωνικής απορρύθμισης, αποτέλεσε απλώς το επόμενο στάδιο της πολυετούς απουσίας μέριμνας για τη διαφύλαξη όχι μόνο του δημόσιου χώρου, αλλά και των συμβόλων της εθνικής συγκρότησης μετά το 1830.
Ο πυκνός συμβολισμός της Αθηναϊκής Τριλογίας (εκπαίδευση, πνευματικοί και εθνικοί θεματοφύλακες, διαχρονία ελληνισμού, νεοκλασικισμός, επιστήμες και τέχνες, διασύνδεση με τον δυτικό κανόνα) ήταν λειτουργικός τους δύο προηγούμενους αιώνες, έστω και με μεγάλες διακυμάνσεις. Στην εποχή μας χρειάζεται αναβάπτιση και ανέλκυση σε ένα βάθρο κατανόησης. Για την Αθήνα, η Ακαδημία, το Πανεπιστήμιο και η Βιβλιοθήκη σε ένα περιβάλλον πυκνού συμβολισμού με τα γειτονικά κτίρια (Οφθαλμιατρείο, Αγιος Διονύσιος των καθολικών, Τράπεζα της Ελλάδος, Αρσάκειο, Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Κτίριο Κωστή Παλαμά Πανεπιστημίου Αθηνών) εκπροσωπούν τον ιδεαλισμό, αλλά και τον υψηλό πήχυ που είχε θέσει η Αθήνα με όλη τη νοηματοδότηση του αστικού χώρου που απαιτείται για κάθε πρωτεύουσα.

Βεβαίως, το αρχιτεκτονικό περιβάλλον της Τριλογίας είναι άνισο και ήδη από τον 19ο αιώνα ανάξιο πλην εξαιρέσεων προς τα αρχιτεκτονήματα του Χριστιανού Χάνσεν (Πανεπιστήμιο) και του Θεόφιλου Χάνσεν (Ακαδημία, Βιβλιοθήκη). Για την επίβλεψη του έργου ανέγερσης της Ακαδημίας είχε πρωτοέρθει στην Αθήνα ο Ερνέστος Τσίλλερ. Οι στάσεις λεωφορείων στην Ακαδημίας και στη Σίνα επί δεκαετίες είναι ένας παραλογισμός, αλλά το πιο τραγελαφικό είναι ότι η παραβατικότητα και οι βανδαλισμοί αποδεικνύονται πιο ανθεκτικές δυνάμεις από την πολιτική βούληση και την αντίστοιχη αποτελεσματικότητα. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT