Ο Κούκι βγήκε… στη σύνταξη

Ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας που ανίχνευε δηλητηριασμένα δολώματα και ζώα στην Ελλάδα και προστάτευε την άγρια ζωή από τη δηλητηρίαση συνταξιοδοτήθηκε μετά από οκτώ χρόνια περιπολιών

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας που ανίχνευε δηλητηριασμένα δολώματα και ζώα στην Ελλάδα και προστάτευε την άγρια ζωή από τη δηλητηρίαση συνταξιοδοτήθηκε μετά από οκτώ χρόνια περιπολιών

Δηλητηριασμένα δολώματα. Γνωστά ως φόλες. Νοσηρή συνήθεια στα πάρκα, στις γωνίες των πολυκατοικιών, αλλά και στην άγρια φύση. Η πρακτική της χρήσης τους απειλούν την επιβίωση της παραδοσιακής βιώσιμης κτηνοτροφίας, καθώς και την άγρια ζωή. Οργανοφωσφορικά προϊόντα, όπως φυτοφάρμακα, αντιπαρασιτικά και δολώματα με γυαλί αλλά και δηλητηριασμένοι χρησιμοποιούν οι διάφοροι επιτήδειοι που δημιουργούν και διασπείρουν μια αλυσίδα θανάτου στο οικοσύστημα (αστικό και άγριας φύσης).

Ο Κούκι βγήκε… στη σύνταξη-1

Εκτός από τους ανθρώπους, πιο αποτελεσματικά μπορούν να τις αντιληφθούν και οι κατάλληλα εκπαιδευμένοι σκύλοι, όπως ο Κούκι, μια διασταύρωση Γερμανικού Ποιμενικού με Μαλινουά, που δραστηριοποιήθηκε στο Πρόγραμμα LIFE για τη διάσωση του γύπα Ασπροπάρη, του πιο απειλούμενου είδους πουλιού στην χώρα μας. Ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος ήταν μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Και γράφουμε «ήταν», καθώς μετά από οκτώ χρόνια προστασίας της άγριας ζωής, έφτασε η ώρα της συνταξιοδότησής του.

Ο Κούκι γεννήθηκε και εκπαιδεύτηκε στην Ισπανία. Τον Μάρτιο του 2014 ήρθε στην Ελλάδα. Μαζί με τον συνοδοιπόρο και χειριστή του Δημήτρη Βαβύλη, κάλυψαν περισσότερα από 550 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, μέσα σε 315 περιπολίες, ερεύνησαν 60 περιστατικά δηλητηρίασης, εντοπίζοντας 139 δηλητηριασμένα δολώματα και 118 δηλητηριασμένα ζώα, σώζοντας πολλά περισσότερα από βέβαιο θάνατο.

Ο Κούκι βγήκε… στη σύνταξη-2

Το πρώτο περιστατικό της Ομάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων ήταν τον Μάρτιο του 2014, ανάμεσα στα χωριά Καλοχώρι και Κονισκός στην περιοχή της Καλαμπάκας. Ο Κούκι εντόπισε πάνω από πέντε κιλά φολών με το παράνομο εντομοκτόνο Endosulfar, το οποίο σκότωσε οκτώ ποιμενικούς σκύλους. 

Ένα χρόνο αργότερα, στο πανεπιστημιακό δάσος του Περτουλίου εντόπισε έγκαιρα λουκάνικα και συκώτια, τα οποία περιείχαν δηλητηριασμένα δολώματα. Πλάι τους, το χαρτί περιτυλίγματος από το κρεοπωλείο και τα γάντια του δράστη, τα οποία διευκόλυναν τον εντοπισμό του. 

Ο Μάρτιος είναι η εποχή που ο γύπας Ασπροπάρης επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά την αποδήμησή του στην Βόρεια Αφρική. Η συμβολή του Κούκι στην προστασία του είναι τεράστια, εντοπίζοντας δηλητηριασμένα ζώα σε μικρή απόσταση από την φωλιά που χρησιμοποιεί ως καταφύγιο.

Ο Κούκι βγήκε… στη σύνταξη-3

Μέσα σε αυτά τα χρόνια, η φήμη του Κούκι εξαπλώθηκε στην χώρα, αποκτώντας φίλους και θαυμαστές, γνωστοποιώντας την σημασία των διάφορων δικτύων ενάντια σε αυτή την πρακτική και την ανάγκη για την ύπαρξη τους. 

Μόλις ο Κούκι έγινε δέκα χρονών, οι Ομάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων και μέλη της Μαθητικής Ομάδας Δράσης τον συνόδεψαν, μαζί με τον Δημήτρη Βαβύλη στην τελευταία περιπολία και ύστερα, τον γιόρτασαν σε μια εκδήλωση στα Μετέωρα, σηματοδοτώντας και την αρχή της συνταξιοδότησής του και το τέλος ενός κύκλου που κράτησε οκτώ χρόνια.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή