Διακίνηση μεταναστών με στρατηγείο το… κελί

Διακίνηση μεταναστών με στρατηγείο το… κελί

«Οι μεγάλες δουλειές γίνονται από μέσα», έλεγε ο «Μάριος», αρχηγός της σπείρας

4' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα από τις φυλακές Χανίων και Κορυδαλλού συντόνιζε τη δράση του ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών από τα χερσαία σύνορα στον Εβρο προς την ενδοχώρα. «Οι μεγάλες δουλειές γίνονται από μέσα», αναφέρεται σε συνομιλία που κατέγραψε τον περασμένο Ιούνιο η αστυνομία ανάμεσα σε μια γυναίκα και τον φερόμενο ως αρχηγό του δικτύου, γνωστό με το ψευδώνυμο «Μάριος». Πρόκειται για 39χρονο υπήκοο Συρίας ή Ιράκ (έχει σημανθεί με διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας), ο οποίος εκτίει ποινή πολυετούς κάθειρξης για διακίνηση μεταναστών και μετακινείται από τις φυλακές Αγιάς προς τον Κορυδαλλό και αντίστροφα, ανάλογα με τις δικαστικές εκκρεμότητές του.

Τη δράση του κυκλώματος έφερε στο φως μυστική έρευνα του «Διαρρηκτών» της Ασφάλειας Αττικής, η οποία διήρκεσε έναν χρόνο. Πλην του «Μάριου», στο κύκλωμα των διακινητών συμμετείχαν ακόμη τρεις τρόφιμοι των φυλακών Κορυδαλλού, Αμφισσας και Κομοτηνής, με τους αστυνομικούς της υπηρεσίας να πραγματοποιούν εφόδους στα κελιά τους. Οπως και ο «Μάριος» κρατούνται για παραβάσεις του νόμου «περί αλλοδαπών».

Διακίνηση μεταναστών με στρατηγείο το… κελί-1

Επτά άτομα σε ένα τζιπ

Ενας 38χρονος Σύρος, που πλήρωσε στο κύκλωμα 3.500 ευρώ για τη μεταφορά του από την Τουρκία στη Θεσσαλονίκη και εξετάστηκε ως μάρτυρας έδωσε την εξής περιγραφή για τη δράση του κυκλώματος: «Από την Τουρκία ένας άνδρας που ήξερε αραβικά μας πήρε εμένα και ακόμη επτά άτομα και μας οδήγησε στα σύνορα με την Ελλάδα, όπου μας έδειξε ένα δρόμο μέσω του ποταμού, που το νερό ήταν ρηχό και περάσαμε. Μας είπε να περιμένουμε μέσα στο δάσος για λίγες μέρες και ότι θα έρθει ένα άτομο να μας πάρει (…) Το άτομο αυτό με το τζιπ οδηγούσε και εμείς ήμασταν επτά άτομα μέσα στο αυτοκίνητο, ο ένας πάνω στον άλλον και ύστερα από 4 ώρες φτάσαμε στη Θεσσαλονίκη».

Κράτηση και ξύλο

Ο «εγκέφαλος» κυκλώματος διακίνησης μεταναστών φέρεται να παρακολουθούσε σε πραγματικό χρόνο τις κινήσεις των κλεμμένων αυτοκινήτων μέσω… WhatsApp.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι διακινητές νοίκιαζαν υπόγεια διαμερίσματα στη συμπρωτεύουσα, τα οποία χρησιμοποιούνταν ως άτυποι χώροι «πρώτης υποδοχής». Οι πρόσφυγες και μετανάστες κρατούνταν εκεί έως ότου αποπληρώσουν το χρέος τους στους διακινητές. Οσοι κατέβαλαν τα χρήματα ήταν ελεύθεροι να συνεχίσουν το ταξίδι προς τον τελικό προορισμό τους. Οι υπόλοιποι αιχμαλωτίζονταν και συχνά ξυλοκοπούνταν και βασανίζονταν από τα μέλη του κυκλώματος. Μια τέτοια υπόθεση αποκαλύφθηκε εν μέσω της αστυνομικής έρευνας, όταν ένας 23χρονος Παλαιστίνιος που βρισκόταν αιχμάλωτος σε διαμέρισμα επί της οδού Προκοπίου Ικονίου κατάφερε να ζητήσει βοήθεια καλώντας τον πανευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης «112». Για το συμβάν ενημερώθηκε αρχικά η Αμεση Δράση και στη συνέχεια η Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, τα στελέχη της οποίας πραγματοποίησαν την 5η Ιουνίου έφοδο στο διαμέρισμα απελευθερώνοντας συνολικά τέσσερις αιχμαλώτους, υπηκόους Συρίας και Ιράκ.

Από τον Βύρωνα στη Ροδόπη

Αστυνομικοί με γνώση της υπόθεσης εξηγούν στην «Κ» ότι αφορμή για την έρευνα ήταν το γεγονός ότι πολλά από τα τζιπ και SUV που κλέβονταν από την Αττική εντοπίζονταν εγκαταλελειμμένα και συχνά τρακαρισμένα στον άξονα της Εγνατίας Οδού, στο τμήμα από τον Εβρο έως τη Θεσσαλονίκη. «Την 26η Ιουλίου κατά τη διάρκεια περιπολίας εντοπίσαμε στον οικισμό Ιμερο Ροδόπης ένα Renault μαύρο για το οποίο την 24η Ιουλίου είχε δηλωθεί κλοπή στο Τμήμα Ασφαλείας Βύρωνα (…) Το ταμπλό ήταν περιλουσμένο με άγνωστη υγρή ουσία, μάλλον διαβρωτική» περιγράφει χαρακτηριστικά αστυνομικός που υπηρετεί σε ομάδα πρόληψης καταστολής εγκληματικότητας. Τα κλεμμένα Ι.Χ. μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια που διαθέτει η αστυνομία στη Βόρεια Ελλάδα. Κατά την έρευνα –και παρά το γεγονός ότι οι δράστες έριχναν στο εσωτερικό τους χλωρίνη για να εξαφανίζουν τα ίχνη τους– βρέθηκαν αποτυπώματα και γενετικό υλικό αλλοδαπών, σεσημασμένων για διακίνηση μεταναστών. Τη διερεύνηση των επιμέρους υποθέσεων ανέλαβε το «Διαρρηκτών» της Ασφάλειας Αττικής προχωρώντας σε αλλεπάλληλες άρσεις απορρήτου στα κινητά τηλέφωνα των υπόπτων. Το πρωί της 18ης Ιουλίου η αστυνομία κατέγραψε συνομιλία ανάμεσα στον φερόμενο ως εγκέφαλο του δικτύου και σωφρονιστικό υπάλληλο των φυλακών Αγιάς. Ο τελευταίος ακούγεται να ρωτάει: «Από πού παίρνεις Μάριε;». «Μέσα από τον Κορυδαλλό», του απαντά εκείνος.

Οι απολογίες

Ενώπιον των αστυνομικών δέχθηκαν να απολογηθούν μόνο οι Σύροι συλληφθέντες. «Εχω τρία αδέλφια στη Συρία. Είμαι ο μόνος που μπορώ να βοηθήσω τη μάνα μου και πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ τι θα γίνει αν μπω φυλακή. Επρεπε να βρω έναν τρόπο να βγάλω χρήματα για να στείλω στους δικούς μου», είπε στην προανακριτική απολογία του ο ένας απ’ αυτούς.

Αλλος συλληφθείς ήταν περισσότερο αποκαλυπτικός. Είπε ότι ο «Μάριος» παρακολουθούσε σε πραγματικό χρόνο τις κινήσεις των αυτοκινήτων με τους μετανάστες, μέσω της εφαρμογής WhatsApp. Οτι εισέπραττε 400 ευρώ για κάθε μεταφορά (200 για τη βενζίνη, καθώς και για τα εισιτήρια της επιστροφής), καθώς και ότι η εντολή που είχε είναι να σταθμεύει τα οχήματα στα στενά γύρω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. Είπε ακόμη ότι εισέπραττε την αμοιβή του από μίνι μάρκετ στην πλατεία Βάθης, ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε πως τα αυτοκίνητα που αναλάμβανε να μεταφέρει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη ήταν κλεμμένα.

Και οι 9 συλληφθέντες απολογήθηκαν την Τρίτη στον ανακριτή, με τους δικηγόρους Βασίλη Ταουξή και Δημήτρη Γκαβέλα να αναλαμβάνουν την υπεράσπιση ορισμένων απ’ αυτούς. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι 7 από τους συλληφθέντες κρίθηκαν προφυλακιστέοι, ενώ 2 Ελληνες που είχαν ανάμειξη στις κλοπές αφέθηκαν ελεύθεροι. Σύμφωνα με την υπεράσπιση, «ομολόγησαν συγκεκριμένες πράξεις κλοπών και δήλωσαν άγνοια για τις υποθέσεις διακίνησης που τους αποδίδονται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή