Πυρκαγιά στο Μάτι: Συγκλονίζουν οι καταθέσεις

Πυρκαγιά στο Μάτι: Συγκλονίζουν οι καταθέσεις

Την οδύνη της απώλειας από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που αφάνισε 104 αθώους, προκάλεσε τεράστιες καταστροφές ψυχικές και υλικές άρχισαν να περιγράφουν στη δίκη που διεξάγεται αυτόπτες μάρτυρες, εγκαυματίες και συγγενείς εκείνων που είχαν μαρτυρικό θάνατο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την οδύνη της απώλειας από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που αφάνισε 104 αθώους, προκάλεσε τεράστιες καταστροφές ψυχικές και υλικές, και δεν άφησε αλώβητο το περιβάλλον άρχισαν να περιγράφουν στη δίκη που διεξάγεται για τους υπευθύνους της πρωτοφανούς συμφοράς αυτόπτες μάρτυρες, εγκαυματίες και συγγενείς εκείνων που είχαν μαρτυρικό θάνατο. Οι καταθέσεις που συγκλονίζουν και δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης για τις ευθύνες των κρατικών υπηρεσιών ξεκίνησαν την Παρασκευή, με πρώτη μάρτυρα τη δικηγόρο Αγγελική-Σοφία Χαμηλοθώρη, που έχασε τον αδελφό της.

Η μάρτυρας μίλησε για πλήρη αδιαφορία των Αρχών στις κρίσιμες ώρες της φονικής πυρκαγιάς και αναφέρθηκε στον μαρτυρικό και άδικο θάνατο του αδελφού της που βρέθηκε απανθρακωμένος μέσα στο αυτοκίνητό του, καθώς εγκλωβίστηκε στη φλεγόμενη περιοχή χωρίς να έχει καμία δυνατότητα διαφυγής και χωρίς πρωτίστως να έχει –όπως και οι υπόλοιποι– καμία ενημέρωση για το πού να πάει για να γλιτώσει.

Αλλά και η ίδια έζησε την αγωνία όχι μόνο του αδελφού της που χάθηκε άδικα, αλλά την προσπάθειά της να προσεγγίσει στο Ντράφι, γυρίζοντας από τον Μαραθώνα, όπου βρίσκεται το δικηγορικό γραφείο της. «Εμπλεξα με τη φωτιά», ήταν η τελευταία επικοινωνία του αδελφού της με τον πατέρα του, είπε η μάρτυρας, για να προσθέσει.

«Συνήθως επέλεγε τη διαδρομή από Διόνυσο, αλλά λόγω της φωτιάς που είχε ξεκινήσει απέφυγε τη διαδρομή αυτή και επέλεξε να πάει από τη Μαραθώνος γιατί σκέφθηκε ότι θα είναι ασφαλέστερη η διαδρομή εντός του αστικού ιστού. Ο αδελφός μου πήγε σε αυτή τη διαδρομή γιατί του υποδείχθηκε να πάει. Δεν υπήρχε απολύτως καμία ενημέρωση για το πού ήταν η φωτιά. Δεν ενημερώθηκαν ποτέ οι άνθρωποι για το πότε πέρασε η φωτιά στη Μαραθώνος. Ο αδελφός μου ίσως να είχε σωθεί. Ποιος ξέρει; Δεν υπήρχε κανένας συντονισμός. Θα μπορούσαν να του είχαν πει να πάνε στο λιμάνι, αλλά σε όλους έλεγαν να πάνε στο Κόκκινο Λιμανάκι».

Η ίδια έζησε τον εφιάλτη πηγαίνοντας από το γραφείο της στο σπίτι της στο Ντράφι. «Διαπίστωσα ότι υπήρχαν έντονοι καπνοί. Δεν φαινόταν κανένα πτητικό ή εναέριο μέσο. Προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον σύζυγό μου για να ρωτήσω τι γίνεται».

Η μάρτυρας έκανε λόγο για πλήρη αδιαφορία κάθε αρμοδίου, «έκαστος ένας είχε ευθύνη γι’ αυτό που συνέβη» είπε, προσθέτοντας πως ούτε οι δημοτικοί δρόμοι είχαν καθαριστεί, ούτε η Περιφέρεια κινητοποιήθηκε να δώσει εντολή εκκένωσης αφού η φωτιά είχε επεκταθεί σε δύο δήμους. «Αν είχε διαταχθεί έγκαιρα εκκένωση, θα είχε σωθεί κόσμος», ανέφερε και τόνισε πως ούτε οι Αστυνομία και η Πυροσβεστική έδρασαν σωστά, αφού κατηύθυναν τους πολίτες στέλνοντας τη ροή των οχημάτων μέσα στο Μάτι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή