Το ριψοκίνδυνο στοίχημα ανάληψης του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Το ριψοκίνδυνο στοίχημα ανάληψης του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Με επιφύλαξη αντιμετωπίζουν οι Ελληνες οικονομολόγοι το ενδεχόμενο διεκδίκησης από την Ελλάδα πολύ μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν απολύτως μοιρασμένοι στις εκτιμήσεις τους ως προς το αν υπάρχει οικονομικό συμφέρον να διεκδικήσει η Ελλάδα, αυτόνομα ή από κοινού με άλλες χώρες, τη διοργάνωση πολύ μεγάλων αθλητικών γεγονότων, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, αναδεικνύονται τα μέλη του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων. Η ανάληψη διοργανώσεων τέτοιου μεγέθους έχει αποδειχθεί ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα για τις χώρες που την επιδιώκουν, καθώς τα σχετικά κόστη είναι ιδιαίτερα υψηλά, υπερβαίνοντας μάλιστα συχνά κατά πολύ τους σχετικούς προϋπολογισμούς, χωρίς να εξασφαλίζεται ότι τα συνολικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της τουριστικής προβολής, θα καταφέρουν τελικά να τα ισοσκελίσουν.

Το ριψοκίνδυνο στοίχημα ανάληψης του Παγκοσμίου Κυπέλλου-1

Στα σχόλιά τους, τα οποία είναι πλήρως διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΚΕΦίΜ, τα μέλη του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων επισημαίνουν αφενός το θετικό αποτέλεσμα που μπορεί να έχει η ανάληψη μιας τέτοιας διοργάνωσης για τον τουρισμό, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι, δεδομένου του πολύ υψηλού κόστους της, προϋποθέτει σωστό προγραμματισμό κατασκευής ή αναβάθμισης των σχετικών εγκαταστάσεων, αλλά και χρήσης τους μετά την ολοκλήρωσή της. Ακόμη, υπογραμμίζουν ότι η από κοινού διοργάνωση με άλλες χώρες είναι απλούστερη υπόθεση καθώς συνεπάγεται πολύ μικρότερες επιβαρύνσεις απ’ ό,τι η αυτόνομη διοργάνωση.

Από την άλλη πλευρά, επισημαίνεται ότι το οικονομικό ισοζύγιο για τις διοργανώτριες χώρες παγκοσμίων κυπέλλων ποδοσφαίρου είναι τα τελευταία χρόνια τις περισσότερες φορές αρνητικό καθώς τα έξοδα υπερβαίνουν τα τελικά έσοδα, όπως κι αν αυτά υπολογιστούν. Ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας, αναφέρεται ότι τα ήδη υπάρχοντα γήπεδα δεν είναι κατάλληλα για τέτοιου είδους διοργανώσεις και το κόστος κατασκευής νέων, αλλά και συντήρησής τους στη συνέχεια, είναι απαγορευτικό. Εξάλλου τονίζεται ότι υπάρχουν ήδη άλλες πιεστικές ανάγκες στις οποίες θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα προκειμένου να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή, ιδίως μάλιστα καθώς ο ελληνικός τουρισμός ήδη σημειώνει πολύ καλές επιδόσεις και δεν φαίνεται να χρειάζεται την όποια πιθανή περαιτέρω προβολή του από μια τέτοια διοργάνωση.

Φυσικά, μεταξύ των σχολίων δεν απουσιάζει το αναμενόμενο επιχείρημα που αφορά το σχετικά πρόσφατο παράδειγμα της εκτόξευσης του κόστους προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό, αλλά και της απουσίας μιας συνολικής πρόβλεψης για την αξιοποίηση των ιδιαίτερα ακριβών αυτών ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Ενδιαφέρον έχει τέλος η σύγκριση πιθανής διεκδίκησης μιας διεθνούς ποδοσφαιρικής διοργάνωσης με την κακή εικόνα που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και με την προβληματική σχέση των Ελλήνων με τον οργανωμένο αθλητισμό και την άθληση.

* Ο κ. Γιώργος Αρχόντας είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ και υπεύθυνος του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων. 

    Το Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων είναι μια πρωτοβουλία του ΚΕΦίΜ που έχει ως στόχο την καταγραφή και ανάδειξη των απόψεων κορυφαίων Ελληνίδων και Ελλήνων οικονομολόγων επί κρίσιμων θεμάτων οικονομικής πολιτικής. Στο Πάνελ συμμετέχουν 75 οικονομολόγοι από 59 πανεπιστήμια και φορείς που εδράζουν σε 11 χώρες. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τον κατάλογο των συμμετεχόντων, τις απαντήσεις τους στις μηνιαίες ερωτήσεις και τα επεξηγητικά τους σχόλια, καθώς και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για το Πάνελ στην ιστοσελίδα του ΚΕΦίΜ, kefim.org.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή