Στη Νέα Υόρκη «πετάει» το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Στη Νέα Υόρκη «πετάει» το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Προχωράει στη λειτουργία γραφείου με τη συνδρομή της ελληνικής ομογένειας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο γραφείο ελληνικού ΑΕΙ στις ΗΠΑ ιδρύει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Το γραφείο θα λειτουργήσει στη Νέα Υόρκη και θα στεγαστεί σε χώρο που έχει διατεθεί για τον σκοπό αυτό από την ιστορική Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος στη διεύθυνση 124 Wadsworth Avenue. Η ελληνική ομογένεια θα εξασφαλίσει το απαραίτητο προσωπικό για την οργάνωση και λειτουργία του γραφείου –εκτιμάται ότι θα χρειαστούν δύο υπάλληλοι–, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για το πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Συγκεκριμένα, η ίδρυση του γραφείου κρίθηκε απαραίτητη στο πλαίσιο της καλλιέργειας διεθνών ερευνητικών συνεργασιών με πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ, όπως τα πανεπιστήμια Johns Hopkins και George Mason, αλλά και προσφάτως με το Texas / Health Science Center – μια συνεργασία αποτέλεσμα των διά ζώσης συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Pharos Summit 2022 που διοργάνωσε το υπουργείο Παιδείας. Ειδικότερα, υπάρχει συνεργασία του Κέντρου Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας, Χιούστον, με το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BiHELab) του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου καθώς και συνεργασία του ελληνικού ΑΕΙ με το Johns Hopkins University για την καταπολέμηση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Με την ίδρυση του νέου γραφείου στη Νέα Υόρκη δημιουργείται ένας ακαδημαϊκός και διοικητικός κόμβος του Ιονίου Πανεπιστημίου για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας, ο οποίος θα συμβάλει στην ισχυροποίηση των υφιστάμενων συνεργασιών, αλλά και στην καλλιέργεια νέων, τόσο σε ερευνητικό όσο και σε εκπαιδευτικό επίπεδο. Η απλοποίηση των διαδικασιών και η αμεσότητα της επικοινωνίας που διασφαλίζεται με τη λειτουργία του γραφείου, αποτελούν προϋπόθεση για τον βέλτιστο σχεδιασμό κοινών δράσεων, αλλά και για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των συνεργασιών με ακαδημαϊκά ιδρύματα της αλλοδαπής.

Οπως δήλωσε ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ανδρέας Φλώρος, «η έναρξη της λειτουργίας του ιδρυματικού μας γραφείου στην πόλη της Νέας Υόρκης αποτελεί μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, ένα ορόσημο στην ιστορία του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το ίδρυμά μας πρωτοπορεί για άλλη μια φορά, δημιουργώντας μια διοικητική δομή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η οποία θα υποστηρίξει λειτουργικά όλες τις υφιστάμενες, αλλά και μελλοντικές συνέργειες με αμερικανικά ακαδημαϊκά ιδρύματα. Η εποχή της εξωστρέφειας για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι πλέον πραγματικότητα, οριοθετημένη από την ιδιαίτερη δυναμική ενός μικρού σε μέγεθος ακαδημαϊκού ιδρύματος που μπορεί να σχεδιάζει και να αναπτύσσει σημαντικές και αμοιβαία επωφελείς συνέργειες σε διεθνές επίπεδο. Ευχαριστούμε θερμά, τόσο την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία όσο και τα μέλη της ελληνικής ομογένειας που από την πρώτη στιγμή στήριξαν εμπράκτως την πρότασή μας για την ίδρυση και λειτουργία του γραφείου του πανεπιστημίου μας».

Τα εγκαίνια του γραφείου του Ιονίου Πανεπιστημίου στη Νέα Υόρκη προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή