Άποψη: Ενσωμάτωση δώρων και επιδομάτων αδείας στους μισθούς

Άποψη: Ενσωμάτωση δώρων και επιδομάτων αδείας στους μισθούς

Ενα στα δύο μέλη του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων βλέπει θετικά την ενσωμάτωση και τον επιμερισμό του 13ου και του 14ου μισθού στις μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πλειονότητά τους οι οικονομολόγοι που μετέχουν στο Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων προκρίνουν την ενσωμάτωση των εορταστικών επιδομάτων και των επιδομάτων αδείας στους κανονικούς μισθούς μέσω του επιμερισμού τους σ’ αυτούς.

Το επίδομα εορτών αποτελεί μια καθιερωμένη παράδοση στο εργασιακό περιβάλλον της χώρας μας, έστω και μόνο στον ιδιωτικό τομέα πλέον μετά τη μνημονιακή του κατάργηση στο Δημόσιο, έχοντας προφανή σκοπό να ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των υπαλλήλων στις εορταστικές περιόδους όπου οι καταναλωτικές ανάγκες είναι αυξημένες.

Άποψη: Ενσωμάτωση δώρων και επιδομάτων αδείας στους μισθούς-1

Διοικητική επιβάρυνση

Από την άλλη πλευρά υποστηρίζεται ότι η διατήρηση του επιδόματος «δώρου» δημιουργεί μια, έστω και ήσσονα, διοικητική επιβάρυνση στις επιχειρήσεις, ενώ καθιστά και δυσκολότερη τη σύγκριση των μισθών σε Ελλάδα και άλλες χώρες, καθώς χρειάζεται αναγωγή στις ετήσιες απολαβές. Μάλιστα, έχει ακόμη υποστηριχθεί και ότι τα επιδόματα αυτά λειτουργούν ως ένα οιονεί άτοκο δάνειο των μισθωτών προς τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν έτσι τη δυνατότητα να καταβάλλουν μαζεμένα σε εορταστικές περιόδους ποσά, που διαφορετικά θα έπρεπε να καταβάλλουν μηνιαίως.

Η ερώτηση του Πάνελ για τον Δεκέμβριο αφορούσε τη σύγκριση δύο κατ’ αρχάς οικονομικά ισοδύναμων εναλλακτικών: τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος εορταστικών επιδομάτων στον ιδιωτικό τομέα, ή τον επιμερισμό τους στους κανονικούς μισθούς. Από τους 26 συνολικά απαντήσαντες, το 50% βλέπει θετικά την αλλαγή της σημερινής πρακτικής, ενώ το 31% διαφωνεί. Μεταξύ των δύο επιλογών τοποθετήθηκε το 19% των απαντησάντων.

Στα σχόλιά τους, τα οποία είναι πλήρως διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΚΕΦίΜ, τα μέλη του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων επισημαίνουν αφενός ότι ο επιμερισμός των εορταστικών επιδομάτων στους κανονικούς μισθούς θα απλούστευε τη μισθοδοσία, διευκολύνοντας τη διαχείριση της ροής μετρητών των επιχειρήσεων, αλλά και θα διευκόλυνε τον προγραμματισμό και την κάλυψη των μη έκτακτων εξόδων των νοικοκυριών, ιδιαίτερα σε περιόδους ακρίβειας όπως αυτή που διανύουμε, δίνοντας προτεραιότητα σ’ αυτά τα έξοδα έναντι των έκτακτων εορταστικών δαπανών. Ακόμη, επισημαίνεται ότι η καταβολή νωρίτερα των ποσών αυτών συνεπάγεται κέρδος, έστω και μικρό, για τους μισθωτούς δεδομένων των δανειστικών περιορισμών, των υψηλών επιτοκίων και του πληθωρισμού.

Κοινωνικής φύσης ανάγκες

Από την άλλη πλευρά επισημαίνεται η ανάγκη διατήρησης της έννοιας και του σκοπού αυτών των «δώρων», που διευκολύνουν αντιστοίχως την κάλυψη κοινωνικής φύσης αναγκών και επιθυμιών στις εορταστικές περιόδους. Τονίζεται εξάλλου ότι εφόσον τα χρήματα παραμένουν τα ίδια, έχουν την ίδια πηγή και τον ίδιο τελικό προορισμό, το τελικό «πακετάρισμά» τους έχει μικρή σημασία.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και ανεξαρτήτως της εκάστοτε τοποθέτησης στην ερώτηση, στα σχόλια των συμμετεχόντων οικονομολόγων υπογραμμίζεται ο δυνητικά προβληματικός χαρακτήρας τόσο των πατερναλιστικών μέτρων, όπου το κράτος επιχειρεί να αναλάβει μέρος της ευθύνης προγραμματισμού των νοικοκυριών –ιδιαίτερα μάλιστα όταν είναι εξαιρετικά δύσκολο ως αδύνατο να διαπιστωθεί πρακτικά το ποσοστό των νοικοκυριών που όντως αντιμετωπίζουν γνήσιο πρόβλημα αυτοελέγχου– όσο και αντίρροπα, της χωρίς ιδιαίτερα προφανείς αποχρώντες λόγους αλλαγής μιας καθιερωμένης πρακτικής, που έχει δημιουργήσει μέσα στον χρόνο τις δικές της συμπεριφορικές συνήθειες και κοινωνικές νόρμες.

* Ο Γιώργος Αρχόντας είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ και υπεύθυνος του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων. 

* Το Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων είναι μια πρωτοβουλία του ΚΕΦίΜ, που έχει στόχο την καταγραφή και ανάδειξη των απόψεων κορυφαίων Ελληνίδων και Ελλήνων οικονομολόγων επί κρίσιμων θεμάτων οικονομικής πολιτικής. Στο Πάνελ συμμετέχουν 75 οικονομολόγοι από  59 πανεπιστήμια και φορείς που εδράζουν σε 11 χώρες. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τον κατάλογο των συμμετεχόντων, τις απαντήσεις τους στις μηνιαίες ερωτήσεις και τα επεξηγηματικά τους σχόλια, καθώς και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για το Πάνελ στην ιστοσελίδα του ΚΕΦίΜ, kefim.org.   

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή