Νοσοκομεία: Συνεργασία ΕΣΥ με ιδιωτικές κλινικές για τα ράντζα

Νοσοκομεία: Συνεργασία ΕΣΥ με ιδιωτικές κλινικές για τα ράντζα

Το ΝΙΜΤΣ, το νοσοκομείο «Παμμακάριστος» και δύο ιδιωτικές κλινικές «επιστρατεύει» το υπουργείο Υγείας σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το οξύ πρόβλημα των ράντζων που αναπτύσσονται κατά τις εφημερίες των μεγάλων νοσοκομείων του λεκανοπεδίου

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΝΙΜΤΣ, το νοσοκομείο «Παμμακάριστος» και δύο ιδιωτικές κλινικές «επιστρατεύει» το υπουργείο Υγείας σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το οξύ πρόβλημα των ράντζων που αναπτύσσονται κατά τις εφημερίες των μεγάλων νοσοκομείων του λεκανοπεδίου. Στα τέσσερα αυτά νοσοκομεία θα διακομίζονται ασθενείς που απευθύνονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων «Ευαγγελισμός», «Λαϊκό», «Αττικόν» και «Γεννηματάς», αφού ολοκληρωθεί ο ιατρικός και εργαστηριακός τους έλεγχος και κριθεί ότι χρήζουν νοσηλείας και εφόσον λόγω πληρότητας δεν μπορούν να νοσηλευθούν σε αυτά.

Ηδη από προχθες στο νέο σύστημα εντάχθηκε το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ το οποίο θα δέχεται ασθενείς από τον «Ευαγγελισμό». Εντός του επόμενου δεκαημέρου θα ενταχθεί η «Παμμακάριστος» καθώς και δύο ιδιωτικές κλινικές που θα δεχθούν ασθενείς από τα νοσοκομεία «Λαϊκό», «Αττικόν» και «Γεννηματάς».

Eως και χθες το απόγευμα το υπουργείο Υγείας δεν είχε δημοσιοποιήσει ποιες ιδιωτικές κλινικές θα βοηθήσουν τις εφημερίες του ΕΣΥ, καθώς δεν είχε κλείσει ακόμη η συμφωνία, ωστόσο –εκτός απροόπτου– θα είναι κλινικές που έχουν συνεργαστεί με το υπουργείο καθ’ όλη την περίοδο της πανδημίας για τη νοσηλεία ασθενών. Σύμφωνα με το υπουργείο, η συμφωνία με τις ιδιωτικές κλινικές θα αφορά 30 κλίνες νοσηλείας έκαστη. Το κόστος της νοσηλείας στις ιδιωτικές κλινικές δεν θα βαρύνει τον ασθενή, αφού θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ με βάση το κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο.

Ηδη στο νέο σύστημα έχει ενταχθεί το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ (θα δέχεται ασθενείς από τον «Ευαγγελισμό») και ακολουθούν η «Παμμακάριστος» και δύο ιδιωτικές μονάδες υγείας.

Οι εφημερίες

Παράλληλα, συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας στο υπουργείο Υγείας υπό τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλο, που θα παρακολουθεί τις εφημερίες των νοσοκομείων, ενώ δόθηκε εντολή στα νοσοκομεία να ενημερώνουν την ψηφιακή βάση «Φιλόλαος» του ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ (Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας) κατά τη διάρκεια της εφημερίας τους και έως και δύο ώρες μετά το πέρας αυτής, για τη νοσηλευτική κίνηση (κενές κλίνες, εισαγωγές, ανάπτυξη ράντζων κ.ά.). Σημειώνεται ότι αν και τα νοσοκομεία είναι υποχρεωμένα να ενημερώνουν το σύστημα, δεν το έκαναν έως τώρα. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατά την εφημερία του Σαββάτου προς Κυριακή επισκέφθηκε το «Γεννηματάς» και το κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, ενώ ο κ. Κωτσιόπουλος βρέθηκε στην εφημερία του «Αττικόν».

Με τις παρεμβάσεις αυτές το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ράντζων που έχει ενταθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα λόγω και της έξαρσης των ιώσεων. Οι ασθενείς σε ράντζα που διαχρονικά αναπτύσσονται στα μεγάλα νοσοκομεία στο τέλος της εφημερίας, τις τελευταίες εβδομάδες χρειάζεται να περιμένουν 24ωρα έως ότου βρεθεί κενή κλίνη νοσηλείας σε θάλαμο. Είναι ενδεικτική η εικόνα που περιγράφουν οι γιατροί του νοσοκομείου «Γεννηματάς», σύμφωνα με τους οποίους η προσέλευση στα ΤΕΠ ξεπερνάει τους 1.200 ασθενείς και «οι εισαγωγές στο νοσοκομείο βρίσκουν κρεβάτι ύστερα από δύο ημέρες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή